Deal News Online

Κίνδυνος μαζικής μετανάστευσης λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα και η περιβαλλοντική υποβάθμιση θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση στο μέλλον, δήλωσε ένας κορυφαίος δικηγόρος μετά από μια απόφαση-ορόσημο για τη μετανάστευση, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα κράτη πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα.

 

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, πριν λίγες μέρες ένα γαλλικό δικαστήριο έλαβε μια απόφαση, η οποία πιστεύεται ότι είναι η πρώτη όπου το περιβάλλον αναφέρεται από δικαστήριο σε ακρόαση για απέλαση. Η υπόθεση αφορούσε έναν άντρα από το Μπαγκλαντές με άσθμα ο οποίος απέφυγε την απέλαση από τη Γαλλία αφού ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε ότι διακινδύνευε μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασής του, και πιθανώς τον πρόωρο θάνατο, λόγω των επικίνδυνων επιπέδων ρύπανσης στην πατρίδα του.

 

Πράγματι, το εφετείο στο Μπορντό ανέτρεψε την απόφαση απέλασης εναντίον του 40χρονου άνδρα επειδή θα αντιμετώπιζε «επιδείνωση της αναπνευστικής του παθολογίας λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» στη χώρα προέλευσής του. Ο δείκτης περιβαλλοντικής απόδοσης των πανεπιστημίων Yale και Columbia κατατάσσει το Μπαγκλαντές στην 179η θέση στον κόσμο σε σχέση με την ποιότητα του αέρα το 2020, ενώ η συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων στον αέρα είναι έξι φορές μεγαλύτερη του μέγιστου συνιστώμενου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 

Ο Sailesh Mehta, δικηγόρος που ειδικεύεται σε περιβαλλοντικές υποθέσεις, δήλωσε: «Η σχέση μεταξύ της μετανάστευσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι σαφής. Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά τμήματα του πλανήτη μας ακατοίκητο, η μαζική μετανάστευση θα γίνει ο κανόνας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ρύπανση των υδάτων δεν σέβονται τα εθνικά σύνορα. Μπορούμε να εμποδίσουμε μια ανθρωπιστική και πολιτική κρίση να γίνει υπαρξιακή. Αλλά οι ηγέτες μας πρέπει να δράσουν τώρα».

 

«Έχουμε το δικαίωμα να αναπνέουμε καθαρό αέρα. Οι κυβερνήσεις και τα δικαστήρια αρχίζουν να αναγνωρίζουν αυτό το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το Μπαγκλαντές και ο αναπτυσσόμενος κόσμος. Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει σε περίπου 200.000 θανάτους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως μπορεί να συνδεθεί με τη ρύπανση»,πρόσθεσε.

 

Ο Δρ David R Boyd, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, συμφώνησε με την ανάλυση του Mehta, λέγοντας στον Guardian: «Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, οπότε είναι λογικό οι άνθρωποι να αισθάνονται υποχρεωμένοι να μεταναστεύσουν αναζητώντας καθαρό αέρα για να προστατεύσουν την υγεία τους. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια παγκόσμια καταστροφή για τη δημόσια υγεία που δεν λαμβάνει την προσοχή που της αξίζει, επειδή οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που πεθαίνουν είναι φτωχοί ή με κάποιο τρόπο ευάλωτοι».


Media

Γερμανικός Τύπος: Τυπώνει φρέσκο χρήμα η Τουρκία

Γερμανικός Τύπος: Τυπώνει φρέσκο χρήμα η Τουρκία

Οι οικονομικές επιδόσεις της Τουρκίας, τα συσσωρευμένα χρέη στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και η καταδίκη...

Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

Ελεύθερος ο Μπαρτομέου

Ελεύθερος ο Μπαρτομέου

Ελεύθερος (προσωρινά) αφέθηκε την Τρίτη (2/03) ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζούζεπ Μαρία Μπαρτομέου,...

Περιβάλλον

Tα φυτά φέρνουν λιγότερη βία στις φυλακές

Tα φυτά φέρνουν λιγότερη βία στις φυλακές

Είναι επιστημονικά γνωστό ότι τα φυτά προκαλούν διάφορα οφέλη, όπως την βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας στα σχολεία,...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.