Περιβάλλον

ΟΗΕ: Ο Κόσμος αντιμέτωπος με “καταστροφική” υπερθέρμανση

Σε τροχιά προς μια "καταστροφική" υπερθέρμανση εντός του τον 21ου αιώνα βρίσκεται ο πλανήτης, προειδοποίησε σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας τις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2020.

 

Ο αδυσώπητος ρυθμός της κλιματικής αλλαγής καταστρέφει ζωές, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (WMO) ανακοίνωσε ότι η περίοδος 2011-2020 ήταν η θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφθεί ποτέ. Το 2020 «ανταγωνίστηκε το 2016 για την πρώτη θέση», σύμφωνα με την ενοποίηση πέντε κορυφαίων διεθνών συνόλων δεδομένων του WMO.

 

Η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε ότι τα θερμότερα τρία χρόνια που καταγράφηκαν ήταν το 2016, το 2019 και το 2020, και οι διαφορές μεταξύ τους στις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν «διακριτά μικρές». Μάλιστα, η φετινή υπερθέρμανση ρεκόρ καταγράφηκε παρά την ψύξη που προκλήθηκε στο τέλος του έτους από το φυσικό ωκεάνιο φαινόμενο Λα Νίνια.

 

Σημειώνεται ότι το 2016 σημαδεύτηκε από ένα ισχυρό επεισόδιο του Ελ Νίνιο, ένα φυσικό ωκεάνιο φαινόμενο που προκαλεί αυξημένες θερμοκρασίες. Το επεισόδιο του Λα Νίνια που άρχισε στα τέλη του 2020 αναμένεται να συνεχιστεί έως τα μέσα της χρονιάς. Οι συνέπειες του είναι γενικά ισχυρότερες κατά το δεύτερο έτος της εμφάνισής τους, και απομένει να εξεταστεί σε ποιο βαθμό η ψύξη που προκαλείται από το Λα Νίνια θα μπορούσε να σταματήσει προσωρινά τη γενική τάση της αύξησης της θερμοκρασίας.

 

Όπως αναφέρει ο WMO, τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του έτους 2020 είναι η συνεχής ζέστη και οι δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία, το μικρό μέγεθος του Αρκτικού πάγου και μια εποχή τυφώνων στον Ατλαντικό. "Αυτή η χρονιά ήταν ένα πολύ εμφανές παράδειγμα το πώς είναι να ζεις υπό μερικές από τις σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έχουμε προβλέψει", δήλωσε η Λέσλι Οτ, του κέντρου Goddard της Nasa.

 

Το 2020, "βιώσαμε άμεσα πώς εκφράζεται η θερμότητα στον πλανήτη μας. Οι μεγάλες πυρκαγιές, οι έντονοι τυφώνες και το λιώσιμο των πάγων που γνωρίσαμε το 2020 είναι οι άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί ο άνθρωπος", σημείωσε η NASA. Τόσες καταστροφές που αναμένεται να ενταθούν την προσεχή δεκαετία, ειδικά εάν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχιστούν με τον σημερινό ρυθμό.

 

"Αυτό δεν είναι ο νέος κανόνας. Είναι ένα προοίμιο αυτού που θα ακολουθήσει", προειδοποίησε ο Γκάβιν Σμιντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών στο κέντρο Goddard της Nasa.

 

Το έτος 2020 τελείωσε στους 1,25 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προ-βιομηχανική περίοδο, "και βλέπουμε ήδη πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις ηπείρους", σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Και προειδοποίησε"Οδεύουμε προς μια καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας από 3 έως 5 βαθμούς κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα".

 

"Η ειρήνη με τη φύση είναι η μεγάλη αποστολή του αιώνα μας. Πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για όλους παντού στον κόσμο", τόνισε με νόημα ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών.

 

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Παρισιού αποσκοπεί στη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη πολύ κάτω των +2°C, εάν είναι δυνατόν +1,5°C. Σύμφωνα με τον WMO, υπάρχει τουλάχιστον μία πιθανότητα στις πέντε η αύξηση αυτή να υπερβαίνει προσωρινά τους 1,5°C έως το 2024.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή