Κόσμος

Βρετανία: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της χώρας δέχθηκε τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού.

 

Για άλλη μια φορά η Βρετανία προηγήθηκε άλλων μεγάλων χωρών στην έγκριση του σκευάσματος που θεωρείται κρίσιμο στην προσπάθεια ταχέως εμβολιασμού του πληθυσμού λόγω των μεγάλων διαθέσιμων ποσοτήτων. Προτεραιότητα θα έχουν οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ενώ η διαδικασία θα ξεκινήσει αρχές της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

 

Οπως σημειώνει το Bloomberg, η βρετανική κυβέρνηση έχει επενδύσει στο συγκεκριμένο εμβόλιο περισσότερο από κάθε άλλο μέσω της αγοράς 100 εκατομμυρίων δόσεων. Στα θετικά του, το ότι μπορεί να μεταφερθεί πολύ εύκολα καθώς δεν απαιτούνται οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-70 βαθμού κελσίου) που ζητά το σκεύασμα της Pfizer.

 

Η πρώτη δόση θα δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και η επόμενη εντός 12 εβδομάδων. Ο λόγος είναι ότι οι αρχές κρίνουν πως προτεραιότητα είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αντί να ακολουθηθεί η στρατηγική των δυο δόσεων σε κοντινό χρονικό διάστημα.

 

Να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη δεν έχει ακόμα καν κατατεθεί το αίτημα για αδειοδότηση.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή