Deal News Online

Brexit: «Τελευταία προσπάθεια» για συμφωνία Προτεινόμενο

Οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία στη κόψη του ξυραφιού

 

O πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν δήλωσε ότι τώρα πιστεύει πως οι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πιθανότερο να επιτύχουν εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, παρά να μην την επιτύχουν αλλά οι συνομιλίες μπορεί να προχωρήσουν πέρα από την ημέρα των Χριστουγέννων.

 

«Θα ήθελα να το δω να συμβαίνει πριν τα Χριστούγεννα, θα μπορούσαν να προχωρήσουν πέρα από την ημέρα των Χριστουγέννων. Υπάρχουν πολιτικοί παράγοντες στο παιχνίδι», δήλωσε χθες Τρίτη ο Μάρτιν σε συνέντευξη Τύπου.

 

Σε ερώτηση εάν η ΕΕ θα υπερέβαινε την τρέχουσα προσφορά της για το πώς θα μοιράσει τα αλιεύματα στα βρετανικά ύδατα, ο ιρλανδός πρωθυπουργός πρόσθεσε:

 

«Υπάρχει μια σειρά προβλημάτων σχετικά με το θέμα της αλιείας, δεν είναι μόνο το ποσοστό συμμετοχής. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα μετάβασης, χρονική διάρκεια για μια μεταβατική περίοδο αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία, οπότε υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του θέματος».

 

Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στην κατανομή των περίπου 650 εκατομμυρίων ευρώ προϊόντων που αλιεύονται κάθε χρόνο από την ΕΕ στα βρετανικά ύδατα και τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής για τους ευρωπαίους αλιείς.

 

Για τους Βρετανούς, τα αλιευτικά προϊόντα στα ευρωπαϊκά ύδατα αντιπροσωπεύουν περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ.

 

«Μια τελευταία προσπάθεια»

 

Οι επίπονες συνομιλίες μεταξύ των Ευρωπαίων και των Βρετανών για την επίτευξη συμφωνίας μετά το Brexit βρίσκονται σε «μια τελευταία προσπάθεια», λιγότερο από 10 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου, δήλωσε χθες ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

 

«Βρισκόμαστε πραγματικά στην καθοριστική στιγμή: κάνουμε μια τελική προσπάθεια (στις διαπραγματεύσεις). Σε 10 ημέρες, η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και εγώ θα συνεχίσω να δουλεύω με κάθε διαφάνεια» με τους «27» και τους ευρωβουλευτές, δήλωσε στις Βρυξέλλες προτού κάνει απολογισμό για τις διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των κρατών μελών.

 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομίλησαν άλλη μια φορά το βράδυ της Δευτέρας, καθώς οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν ακόμη να βρίσκονται σε αδιέξοδο με τον αυξημένο κίνδυνο μιας «μη συμφωνίας», με βαριές συνέπειες για οικονομίες που ήδη ταλανίζονται από την πανδημία.

 

Αφότου ενημέρωσε τα κράτη μέλη, ο Μισέλ Μπαρνιέ θα κάνει επίσης απολογισμό για τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωβουλευτές που παρακολουθούν αυτό το θέμα.

 

Είναι πολύ αργά

 

Ενδεχόμενη συμφωνία πρέπει θεωρητικά να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, αλλά οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι είχαν ορίσει καταληκτική ημερομηνία την περασμένη Κυριακή, θεωρούν ότι είναι πλέον πολύ αργά.

 

Ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον αρνήθηκε προχθές το βράδυ να δώσει προθεσμία:

 

«Δεν θα ορίσω ημερομηνία επειδή δίνουμε λίγες ώρες, λίγες μέρες, μια ευκαιρία για μια καλή συμφωνία και εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να έχουμε μια καλή συμφωνία από μια μη συμφωνία».

 

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Μπόρις Τζόνσον έγινε την ώρα που ο βρετανικός Τύπος απηχεί νέα πρόταση του Λονδίνου για την αλιεία, λιγότερο αυστηρή από την προηγούμενη, η οποία όμως κρίνεται ακόμη ανεπαρκής από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ


World Business

 Tο χρηματιστήριο της τέχνης: «Mανία» συλλεκτών για τον Tιτανικό

Tο χρηματιστήριο της τέχνης: «Mανία» συλλεκτών για…

Σε δημοπρασία σπάνια αντικείμενα που συνδέονται με το πιο διάσημο ναυάγιο όλων των εποχών

Αθλητικά

Πέθανε ο Νίκος Ζελομοσίδης

Πέθανε ο Νίκος Ζελομοσίδης

«Έφυγε» από τη ζωή ο επί σειρά ετών ποδοσφαιρικός παράγοντας του ΠΑΟΚ, Νίκος Ζελομοσίδης, σε...

Περιβάλλον

Θεσσαλονίκη: Drones κατά φυλλοφάγου εντόμου σε φτελιές

Θεσσαλονίκη: Drones κατά φυλλοφάγου εντόμου σε φτελιές

Κανονικό... πόλεμο με επιστράτευση drones αποφάσισε να κηρύξει ο δήμος Θεσσαλονίκης απέναντι στο φυλλοφάγο έντομο που έχει προσβάλει δέντρα φτελιάς...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.