Deal News Online

Φάμελλος: O κ. Χατζηδάκης υλοποιεί το σχέδιο ταχείας λεηλασίας των ενεργειακών υποδομών

«Εκτός από τίτλος βιβλίου, το «Τι ωραίο πλιάτσικο» περιγράφει, δυστυχώς, και το σχέδιο εκχώρησης δημόσιας περιουσίας εκ μέρους της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, εν μέσω πανδημίας και σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς κανένα ρίσκο και καμία απαίτηση από τον επενδυτή και μάλιστα με «προίκα» και εγγυημένα έσοδα δισεκατομμυρίων», δηλώνει ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος.

 

Οπως επισημαίνει ο κ. Φάμελλος, ο κύριος Χατζηδάκης υλοποιεί το σχέδιο ταχείας λεηλασίας των ενεργειακών υποδομών της χώρας ενώ δε λαμβάνει καμία μέριμνα για να διασφαλίσει την πρόσβαση στο ρεύμα για τους πολίτες και ειδικά τους ευάλωτους και για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, ούτε ακόμα και για τις οικογένειες μαθητών που αποκλείονται έτσι από την τηλε-εκπαίδευση. Περιορίζεται μόνο στο να τους αποκαλεί «μπαταχτσήδες» και «ενεργειακούς τουρίστες» (sic) όταν αλλάζουν πάροχο ώστε να επωφεληθούν από τον ανταγωνισμό, ενώ το καθήκον του είναι να θωρακίζει την ενεργειακή αγορά και τη διαφάνεια στον ανταγωνισμό αλλά και να μειώνει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο δε συμβαίνει με ευθύνη του ίδιου.

 

Σήμερα η πιο «πράσινη» κυβέρνηση όλων των εποχών, σύμφωνα με τα λεγόμενα των στελεχών της ΝΔ, παράλληλα με τις στρεβλώσεις που έχει επιτρέψει στην ενεργειακή αγορά, εκχωρεί σε ιδιώτες το Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ πάνω στο οποίο θα «κουμπώσουν» πολλά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και υποδομές, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας.

 

Η απόφαση της ΝΔ να πουλήσει τον ΔΕΔΔΗΕ, που δεν προκύπτει από καμία ευρωπαϊκή ή μνημονιακή υποχρέωση, αποδεικνύει ότι οι μνημονικές πολιτικές βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής της και υποδηλώνει την ιδεοληπτική της εμμονή στις ιδιωτικοποιήσεις. Ενώ λοιπόν η Ευρώπη και όλος ο κόσμος «παγώνει» τις ιδιωτικοποιήσεις και στρέφεται και ενισχύει το δημόσιο τομέα, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφασίσει να ξεπουλήσει κρίσιμες υποδομές στρατηγικού χαρακτήρα για τη χώρα, με τον κίνδυνο μάλιστα η εμμονή της αυτή να οδηγήσει, εντός πανδημίας και παγκόσμιας ύφεσης, σε ξεπούλημα «μπιρ παρά». Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που δημοσιεύτηκε εχθές επιβεβαιώνει δυστυχώς τις ανησυχίες μας.

 

Οφείλουμε να διαμηνύσουμε στην κυβέρνηση και στον κύριο Χατζηδάκη ότι δε θα επιτρέψουμε να πουληθεί ο ΔΕΔΔΗΕ ενώ μάλιστα έχει «προίκα» το εμβληματικό έργο των 7, 5 εκατομμυρίων «έξυπνων μετρητών», ύψους 850 εκατ. ευρώ, το οποίο, αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και εγγυημένο ετήσιο έσοδο (WACC) 7% για το 2020 και 6,7% για την επόμενη τετραετία.

 

Συγκεκριμένα ζητάμε:

 

-Να παγώσει οποιαδήποτε διαδικασία πώλησης κατά τη διάρκεια και μέχρι το πέρας της πανδημίας

 

-Να γίνει δημόσια συζήτηση για το σχέδιο ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ, την αξιοποίησή του στο πλαίσιο της ενεργειακής και της κλιματικής μετάβασης της χώρας και την αξιοποίηση δημόσιων και ευρωπαϊκών πόρων για τις επενδύσεις, με εξασφάλιση του δημόσιου ελέγχου και με αποκλεισμό κερδοσκοπικών fund.

 

-Να σταματήσει το πάρτι προμηθειών και τακτοποίησης γαλάζιων παιδιών που γίνεται στο ΔΕΔΔΗΕ και να ενισχυθεί ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, αλλά και να επιταχυνθούν οι αιτήσεις και διασυνδέσεις ΑΠΕ σε πλαίσιο διαφάνειας.


World Business

Etihad Airways: 1,7 δις δολάρια ζημιές το 2020

Etihad Airways: 1,7 δις δολάρια ζημιές το 2020

Η EtihadAirwaysτην Πέμπτη ανέφερε συνολικές απώλειες ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, αντικατοπτρίζοντας τις επιπτώσεις...

Media

Αντιδράσεις Ευρωπαίων εκδοτών για νέο διαφημιστικό μοντέλο Google

Αντιδράσεις Ευρωπαίων εκδοτών για νέο διαφημιστικό μοντέλο Google

Τι προκαλεί ανησυχία   Τη «σοβαρή ανησυχία» τους εξέφρασαν σήμερα οι Ευρωπαίοι εκδότες για το νέο σύστημα...

Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για αθλητισμό

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για αθλητισμό

Την αναστολή σειράς αθλητικών δραστηριοτήτων, στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου περιλαμβάνει η Κοινή...

Τεχνολογία

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές ανακοίνωσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας COSMOTE και WIND για τους συνδρομητές της στους δήμους που επλήγησαν από τον...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.