Τεχνολογία

Το κινέζικο Chang'e-5 προσεληνώθηκε επιτυχώς

Το κινέζικο διαστημικό σκάφος Chang'e-5 προσεληνωθηκε με επιτυχία στην κοντινή πλευρά του φεγγαριού, ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA).

 

Αγγίζοντας το έδαφος της σελήνης γύρω στις 11:00 μ.μ. (Ώρα του Πεκίνου), το σκάφος έγινε το τρίτο της Κίνας που πραγματοποίησε επιτυχώς μια ελαφρά προσγείωση στο φεγγάρι. Η στιγμή της προσελήνωσης έχει βιντεοσκοπηθεί και σταλεί πίσω στην Γη.

 

Στόχος της εν λόγω μη επανδρωμένης αποστολής, που ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου, ήταν η συλλογή σεληνιακού υλικού για να μάθουν οι επιστήμονες περισσότερα για την προέλευση της Σελήνης. Ειδικότερα, θα επιχειρηθεί η συλλογή δύο κιλών δειγμάτων, σε μια περιοχή την οποία κανένα σκάφος δεν έχει επισκεφθεί στο παρελθόν («Ωκεανός των Καταιγίδων»). Η άκατος θα μαζέψει δείγματα με έναν ρομποτικό βραχίονα και μετά θα τα μεταφέρει σε ένα όχημα ανόδου, που θα εκτοξευθεί και θα συνδεθεί με το σκάφος που αναμένει.

 

Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι CCTV η έναρξη της συλλογής δειγμάτων θα αρχίσει μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Τα δείγματα αυτά θα μεταφερθούν μετά σε μια κάψουλα επιστροφής, για το ταξίδι πίσω στη Γη, με τελικό στόχο την προσγείωση στην περιοχή της Εσώτερης Μογγολίας, στην Κίνα.

 

Εάν όλα πάνε καλά, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα γίνει η τρίτη χώρα που συλλέγει σεληνιακά δείγματα μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ. Τελευταία φορά που έγινε κάτι ανάλογο ήταν πριν από 44 χρόνια: Επρόκειτο για τη σοβιετική αποστολή Luna 24, που συγκέντρωσε περίπου 200 γραμμάρια.

 

ΗΚίνα έκανε την πρώτη της προσελήνωση το 2013. Τον Ιανουάριο του 2019 το σκάφος Chang'e-4 προσεληνώθηκε στην αθέατη πλευρά- την πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο.

 

Σημειώνεται πως μέσα στην επόμενη δεκαετία η Κίνα σχεδιάζει να στήσει μια ρομποτική βάση για τη διεξαγωγή μη επανδρωμένων εξερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του νοτίου πόλου, ενώ σχεδιάζει να πάρει δείγματα από τον Άρη ως το 2030.


επιστροφή στην αρχή