Περιβάλλον

ΣτΕ: Υπεύθυνοι οι Δήμοι για συντήρηση - κλάδεμα δέντρων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που θεωρεί αποκλειστική ευθύνη των Δήμων την συντήρηση αλλά και το κλάδεμα των δέντρων στους δρόμους και στα δημοτικά πάρκα, δικαιώνοντας έτσι την οικογένεια 57χρονου μικροπωλητή ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο όταν κατέπεσε στο κεφάλι του μεγάλο κλαδί, κατά τη διάρκεια υπαίθριας εκδήλωσης.

 

Με την επικύρωση και του ΣτΕ, ο Δήμος Κομοτηνής υποχρεώνεται να καταβάλει αποζημίωση στη σύζυγο και τα δύο παιδιά του άτυχου μικροπωλητή η οποία ανέρχεται σε 164.280 ευρώ, Στο ποσό αυτό προστίθενται δε και οι νόμιμοι τόκοι από την ημέρα κατάθεσης της αγωγής.

 

Όπως αναφέρει η απόφαση του Διοικητικού Εφετείο Κομοτηνής έκρινε ότι η αποκοπή του κλαδιού δεν οφειλόταν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι), όπως ισχυρίστηκε ο Δήμος, αλλά «αποκλειστικά στην παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του να προβούν στην συντήρηση του χώρου» του πάρκου που υπήρχε το επίμαχο δένδρο και «την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή ενδεχόμενης πτώσης του δένδρου, ιδίως σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών».

 

Σημειώνεται πως για την υπόθεση αυτή έχουν καταδικαστεί ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος της διεύθυνσης περιβάλλοντος του Δήμου και η αντιδήμαρχος αρμόδια της διεύθυνσης πρασίνου, για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια. Για τον λόγο αυτό τους επιβλήθηκε, φυλάκιση 18 και 15 μηνών, αντίστοιχα, με τριετή αναστολή.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή