Κόσμος

Τα γυρνάει ο Ερντογάν - Ανήκουμε στην Ευρώπη, δηλώνει

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία σκοπεύει να χτίσει το μέλλον της μαζί με την Ευρώπη, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τη χώρα του και να μην μεροληπτεί σε βάρος της την ίδια ώρα που πλανάται η απειλή επιβολής κυρώσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

 

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην μεροληπτεί σε βάρος μας ή τουλάχιστον να μην γίνει ένα εργαλείο για τη δημιουργία εχθροτήτων εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο συνέδριο του κόμματός του AKP.

 

«Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε αλλού παρά στην Ευρώπη. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη», διαβεβαίωσε. «Θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας», τόνισε ο ίδιος.

 

«Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε χώρα ή θεσμό που να μην μπορεί να διευθετηθεί μέσω της πολιτικής, της διπλωματίας και του διαλόγου», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

 

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα ήθελε να «χρησιμοποιήσει ενεργά τις παλιές και στενές σχέσεις συμμαχίας με τις ΗΠΑ για να βρεθεί μια λύση στα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα».

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο, δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Όταν ρωτήθηκε δημοσιογράφους για τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και μελών της ΕΕ, η Μέρκελ δήλωσε ότι θα παρακολουθήσουν τις εξελίξεις τις επόμενες δύο εβδομάδες προτού συζητήσουν τυχόν πιθανές κυρώσεις.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή