Κόσμος

ΔΝΤ: Ο κορωνοϊός είναι ευκαιρία να διορθώσουμε τον καπιταλισμό

«Δεν είμαι υπέρ της εγκατάλειψης του καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να διαπρέψουν. Αυτό που εννοώ είναι, ότι είμαι το παράδειγμα κάποιας, η οποία μπήκε σε ένα καπιταλιστικό, ανταγωνιστικό περιβάλλον και τα πήγε πολύ καλά», τονίζει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνέντευξή της στο Bloomberg.

 

»Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε συνεχώς προσπάθειες για να βελτιώσουμε αυτό το σύστημα (τον καπιταλισμό) και η πολύ σημαντική βελτίωση που πρέπει να επιτύχουμε είναι η αίσθηση δικαιοσύνης, χωρίς αποκλεισμούς, και για αυτό το Ταμείο πρέπει να κάνει τη δική του συμβολή», προσθέτει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

 

«Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να αποδεχτούμε χωρίς κριτική τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών μας. Υπάρχει ένας καλύτερος κόσμος για τον οποίο μπορούμε να αγωνιστούμε».

 

Όταν ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για το χρέος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη ρωτάει μήπως το ΔΝΤ έχει «μαλακώσει»εκείνη απαντάει:

 

«Στην πραγματικότητα συμφωνούμε με την Τράπεζα όταν πρόκειται για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό που νομίζω ότι βλέπετε στο ΔΝΤ είναι ότι αναγνωρίζει πως σε μία εποχή κρίσης, έχουμε έναν ρόλο πρώτης αντίδρασης. Και σε αυτόν τον ρόλο, όταν παρέχουμε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης - έχουμε δώσει 30 δισ. δολάρια σε 75 χώρες, 47 από αυτές είναι χαμηλού εισοδήματος - πρέπει να κινηθούμε πραγματικά γρήγορα. Αυτό δεν σημαίνει - και δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά έντονα - ότι το κάνουμε αυτό με κλειστά μάτια και χωρίς προσοχή στο πώς ξοδεύονται τα χρήματα».


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή