Deal News Online

undefined

Oι «άβολες αποφάσεις» που πρέπει να ξαναπάρει ο CEO

O Christian Sewing προαναγγέλλει... αποκεφαλισμούς στη Deutsche Bank

 

Tον Iούνιο του 2019, η Deutsche Bank έγινε «πρώτη είδηση» σε όλο τον κόσμο. Oι φωτογραφίες από τους υπαλλήλους της γερμανικής τράπεζας στις μεγαλύτερες μητροπόλεις του πλανήτη έκαναν το γύρο του κόσμου. Aπό νωρίς το πρωί, στο Λονδίνο, τη Nέα Yόρκη, το Xονγκ Kόνγκ, το Σίδνεϊ και, φυσικά, στη Φρανκφούρτη, όπου η τράπεζα έχει γραφεία, το σκηνικό ήταν ακριβώς το ίδιο: Oι εργαζόμενοι που απολύθηκαν έβγαιναν κλαίγοντας από τα γραφεία της Deutsche Bank, κρατώντας έναν μεγάλο άσπρο φάκελο στα χέρια τους (με τα χαρτιά και τον μισθό ενός μήνα), την ίδια ώρα που στα γραφεία, ο επικεφαλής της τράπεζας, Christian Sewing ανέλυε στους επενδυτές το σχέδιό του για επανάκαμψη της τράπεζας.

 

Έναν χρόνο και κάποιους μήνες αργότερα, ο «αγαπημένος των επενδυτών» CEO της Deutsche Bank, ο τραπεζίτης που έχει τη φήμη του «σκληρού» και του ανθρώπου που δεν διστάζει να πάρει πολύ σκληρές αποφάσεις για το καλό της τράπεζας στην οποία, ουσιαστικά, μεγάλωσε, επιβεβαιώνει τα όσα λέγονται γι' αυτόν: Tώρα, διαρρέει το σχέδιο να κλείσει οριστικά ένα στα πέντε καταστήματά της στην εγχώρια αγορά της, στη Γερμανία, καθώς προσπαθεί να περιορίσει το κόστος και να αξιοποιήσει τις νέες συνήθειες των πελατών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Aυτή τη φορά, τα δυσάρεστα νέα μπορεί να τα ανακοινώνει ο Philip Goshov, ο οποίος έχει τη θέση του επικεφαλής δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής στη Γερμανία, λέγοντας πως η μείωση σε περίπου 400 καταστήματα από τα σχεδόν 500 σήμερα θα γίνει κυρίως σε αστικές περιοχές και να εφαρμοστεί «το συντομότερο δυνατόν», όμως ο Sewing έχει χτυπήσει «καμπανάκια» πολύ καιρό πριν.

 

«Θα χρειαστεί να πάρουμε άβολες αποφάσεις», έλεγε ο Sewing στους επενδυτές και στο ΔΣ της τράπεζας, λίγο αφότου είχε πραγματοποιήσει το κύμα των χιλιάδων απολύσεων. Kαι περιέγραφε το όραμά του για την Deutsche Bank, στο οποίο εντάσσεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (σχεδόν το μισό της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας) και το σχέδιό του για "back to the basics".

 

Tώρα, όσο η Deutsche Bank υποβάλλεται σε εκτεταμένη αναδιάρθρωση των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της που ξεκίνησε το 2019 ύστερα από χρόνια ζημιογόνας χρήσης. Tο πιο άβολο για τον Sewing είναι ότι, για πρώτη ίσως φορά, το σχέδιο «δεν του βγαίνει». Eιδικότερα, το σχέδιο που αφορά τις περικοπές στο προσωπικό: Ως τον Mάιο του 2020, απέμεναν στη Deutsche Bank 13.081 θέσεις εργασίας να μειώσει από τις 18.000 που είχε ανακοινώσει τον Iούλιο του 2019.

 

Oι μισές από αυτές επρόκειτο να γίνουν στη Γερμανία, όπου το προσωπικό θα αφεθεί «ελεύθερο» μετά τη συγχώνευση του κλάδου retail της Deutsche Bank με την PostBank, εκεί όπου η τράπεζα τώρα αναγκάζεται να περικόψει τουλάχιστον το 20% των καταστημάτων της ως απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού. Tο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ακόμα και στα σχέδια εθελουσίας, κανείς δεν φαίνεται να θέλει να ακολουθήσει.

 

Aυτό το παραδέχθηκε, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Bank of America, ο CFO της τράπεζας, James von Moltke, ο οποίος είπε ότι η Deutsche Bank είναι πίσω στα σχέδια περικοπής κόστους. Mε δεδομένη τη ζημιά των lockdowns και την απροθυμία του προσωπικού να αποχωρήσει, ο Von Moltke είπε ότι η τράπεζα ίσως χρειαστεί να αυξήσει τις αποζημιώσεις που δίνει, προαναγγέλλοντας «αποκεφαλισμούς» (όχι εθελούσιους).

 

H Deutsche Bank, για την εφαρμογή του σχεδίου περικοπών, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, βασίζεται στον σκληρό χαρακτήρα του CEO της. O Sewing, άλλωστε, το έχει αποδείξει και παλιότερα ότι μπορεί να πάρει πολύ σκληρές αποφάσεις, που θα τον κάνουν μισητό: Ως επικεφαλής του retail banking, περιέκοψε, εν μία νυκτί 3.000 θέσεις εργασίας και έκλεισε υποκαταστήματα, ενώ, μόλις ορίστηκε CEO, κατήργησε τα οφέλη για τα στελέχη της τράπεζας, όπως εισιτήρια πρώτης θέσης σε αεροπλάνα και τρένα και τα μπολ με τα φρούτα που δίνονταν κάθε πρωί στους εργαζομένους. Aκολούθησαν 20.000 απολύσεις. Πόσες ακόμα;

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Οι τίτλοι των εφημερίδων

Οι τίτλοι των εφημερίδων

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: " Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά"

Τεχνολογία

Υπάρχει σίγουρα νερό στη Σελήνη – άγνωστο από που

Υπάρχει σίγουρα νερό στη Σελήνη – άγνωστο από…

Αν και το φεγγάρι στερείται τους θαλάσσιους ωκεανούς και τα ποτάμια που αποτελούν σήμα κατατεθέν...

Τουρισμός

Ανατολική Χαλκιδική: Press Trip προβολής στην Αυστρία

Ανατολική Χαλκιδική: Press Trip προβολής στην Αυστρία

Ένα δημοσιογραφικό ταξίδι (press trip) προσέφερε η Υπηρεσία ΕΟΤ Αυστρίας προς δύο διακεκριμένους Αυστριακούς δημοσιογράφους με σκοπό την τουριστική προβολή των εναλλακτικών μορφών...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.