Deal News Online

undefined

O Rembrandt γίνεται το νέο hot trend της αγοράς

O Ολλανδός ζωγράφος και ο Banksy οδήγησαν τη δημοπρασία του Sotheby’s στα 192,7 εκατ. δολάρια

 

Το βράδυ της Τρίτης, ο Sotheby’s διεξήγαγε έναν livestream πλειστηριασμό με 65 έργα τέχνης που κάλυπταν επτά αιώνες και αντικατέστησε την «παραδοσιακή» καλοκαιρινή δημοπρασία old master, Impressionist, modern και σύγχρονης τέχνης στη βρετανική πρωτεύουσα.

 

Με τίτλο «Από τον Rembrandt στον Richter», αυτή η δημοπρασία ήταν η πρώτη μεγάλη στο Λονδίνο μετά το lockdown του κορωνοϊού. Ο δημοπράτης, Oliver Barker, μόνος του, σε μια άδεια αίθουσα, για τρεις και πλέον ώρες έδινε το σήμα με τον γνώριμο τόνο του, μέσω κάμερας.

 

Το όνομα του Ολλανδού ζωγράφου στον τίτλο της δημοπρασίας, δεν είχε μπει, όπως αποδείχθηκε, τυχαία. Άλλωστε ο Rembrandt είναι διάσημος για τις αυτοπροσωπογραφίες του. Μια τέτοια λοιπόν, έβγαινε στο σφυρί και δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Έγινε το star lot, πωλούμενη έναντι 14,5 εκατ. στερλινών (18,7 εκατ. δολαρίων).

 

Το έργο του 1632, όταν ο Rembrandt ήταν μόλις 26 ετών, είχε τίτλο «Αυτοπροσωπογραφία με κολάρο και μαύρο καπέλο» και από την αρχή κίνησε το ενδιαφέρον των επενδυτών. Το «χτύπησαν» έξι ενδιαφερόμενοι και το ποσό για το οποίο πωλήθηκε κινήθηκε εντός των προβλέψεων. Άλλωστε, η τελευταία αυτοπροσωπογραφία του Ολλανδού ζωγράφου εμφανίστηκε σε δημοπρασία ήταν το 2003 και είχε πωληθεί έναντι 6,9 εκατ. στερλινών. Το έργο ήταν μία από τις τρεις αυτοπροσωπογραφίες του σε κατοχή ιδιωτών και «το μοναδικό που θα μπορούσε να έλθει σε δημοπρασία», όπως σημείωσε ο οίκος. Οι διαστάσεις του είναι 22 επί 16 εκατοστά.

 

Αλλά δεν είναι μόνο οι κλασικοί. Ο Banksy, για παράδειγμα, αποδεικνύεται πως είναι ένα σύγχρονο blue-chip της τέχνης. Ο graffiti artist από το Μπρίστολ είδε το τρίπτυχο έργο του “Mediterranean Sea View 2017,” που απεικονίζει σωσίβια προσφύγων να ξεβράζονται σε κίτς σκηνές του 19ου αιώνα σε παραλίες, να πωλείται μέσω τηλεφώνουν 2,9 εκατ. δολάρια, ή 2,2 εκατ. στερλίνες, έναντι προβλέψεων 800.000 λιρών. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν προς ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο στη Βηθλεέμ.

 

Υπήρχαν ωστόσο και οι αποτυχίες. Όπως το έργο του 1986, του Francis Bacon “Study for a Portrait of John Edwards”, που είχε ελάχιστη τιμή εκτίμησης 15 εκατ. δολάρια. Αποσύρθηκε λίγο πριν από την έναρξη της δημοπρασίας λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

ΗΠΑ: «Βουτιά»-ρεκόρ 31,4% της οικονομίας στο β΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: «Βουτιά»-ρεκόρ 31,4% της οικονομίας στο β΄ τρίμηνο…

Κατά 31,4% συρρικνώθηκε η αμερικανική οικονομία στο β΄ τρίμηνο, στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 73...

Media

Γερμανικός Τύπος: Γιατί η Τουρκία υποχώρησε στη διαμάχη για τo φυσικό αέριο με την Ελλάδα

Γερμανικός Τύπος: Γιατί η Τουρκία υποχώρησε στη διαμάχη…

Στα ελληνοτουρκικά εστιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στην «υποχώρηση» της Τουρκίας, το ρόλο της...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Υγεία & Διατροφή

CureVac: Ξεκίνησε η 3η φάση κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κορωνοϊού

CureVac: Ξεκίνησε η 3η φάση κλινικών δοκιμών για…

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κλινικές δοκιμές της φάσης II του πειραματικού...

Περιβάλλον

Ανατολική Θεσσαλονίκη: 8% αύξηση ανακύκλωσης το 8μηνο

Ανατολική Θεσσαλονίκη: 8% αύξηση ανακύκλωσης το 8μηνο

Σημαντική αύξηση, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά σημείωσαν οι δήμοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης (Θέρμης, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη και...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.