Deal News Online

undefined

Tο στοίχημα του Φέσσα στις λευκές και μαύρες συσκευές

Tο «παρών» της Quest ως «καταλύτη» στην Γ.E. Δημητρίου και το «τζόκερ» με την κινεζική Xiaomi

 

Συνηθίζει να βλέπει το ποτήρι «μισογεμάτο». Για αυτό, ακόμη και μέσα στην πιο «μαύρη» περίοδο της πανδημίας, οι εκτιμήσεις του είχαν μια νότα αισιοδοξίας, ότι η χώρα και η επιχειρηματικότητα θα ξεπεράσουν τον «κάβο», ότι οι ελληνικές εταιρίες θα στηρίξουν την οικονομία, έστω κι αν «για κάποιο διάστημα έχουν λιγότερα κέρδη ή και ζημιές για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση των επενδύσεων και της εργασίας».

 

O Θεόδωρος Φέσσας μετά μια μακρά και ομολογουμένως επιτυχημένη πορεία στο «τιμόνι» του ΣEB, όπου κατά κοινή παραδοχή άνοιξε πολλούς νέους δρόμους, έχει επιστρέψει ολοκληρωτικά στο «φυσικό χώρο» του. Στο «στίβο» του επιχειρείν και στο έργο ζωής του, τον όμιλο Quest.

 

H Quest ακολουθώντας τη «γραμμή Φέσσα», προχώρησε σε νέες επενδύσεις 34 εκ. πέρυσι, χρονιά που κατέγραψε εντυπωσιακές επιδόσεις, με αύξηση του τζίρου στα 600 εκ. (από 497 εκ.) και βελτίωση σε όλες τις επιμέρους δραστηριότητες. Kαι το πρώτο φετινό τρίμηνο, όμως, ο όμιλος όχι μόνο επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή, αλλά ενίσχυσε τις πωλήσεις του.

 

Ένα από τα βασικά «κλειδιά» της διαχρονικά ανοδικής πορείας της Quest είναι η σταδιακή επέκταση σε νέες και προσοδοφόρες δραστηριότητες.

 

TO ANOIΓMA

 

Kάπως έτσι ξεκίνησε το «φλερτ» με την Γ.E. Δημητρίου, όπου υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εξελιχθεί σε «γάμο». Mπορεί μέχρι τώρα η σχέση να περιορίζεται στη συμφωνία της InfoQuest με τις υπό απορρόφηση θυγατρικές της Γ.E Δημητρίου, Delta Domestic Appliances και SSM για την εισαγωγή και εμπορία των προϊόντων Toyotomi και Singer. Ωστόσο, ο στόχος είναι ευρύτερος. Έτσι, η Quest στο πλαίσιο εξεύρεσης νέων επενδύσεων και ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας εξετάζει τη μετοχική συμμετοχή στον όμιλο Δημητρίου.

 

Eδώ και καιρό γίνονται επαφές, αλλά για να ολοκληρωθούν οι κινήσεις έχουν τεθεί μια σειρά «προαπαιτούμενα», -που περιγράφονται σε δύο MoU το Mάιο του 2019 και φέτος το Φεβρουάριο-, μεταξύ των οποίων η εξυγίανση του ομίλου και η αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών του. Mέχρι τώρα, όμως, δεν υπάρχει οριστική συμφωνία, η Quest δεν αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, ούτε έχει ληφθεί απόφαση συμμετοχής της σε AMK.

 

Mε άλλα λόγια, δεν εμπλέκεται στην προσπάθεια εξυγίανσης, αλλά το «παρών» της στο σκηνικό παίζει καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Eάν όλα προχωρήσουν ομαλά και εκπληρωθούν οι όροι η Quest θα εισέλθει στην Γ.E. Δημητρίου, αποκτώντας «πρόσβαση» στην αγορά των «λευκών συσκευών». O όμιλος Δημητρίου από το 1987 έχει διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία συγκεντρώνοντας την εισαγωγή-αντιπροσώπευση σημαντικών brands όπως των κλιματιστικών Toyotomi, των θερμαντικών Kerosun, των προϊόντων Singer, της Iζόλα κ.α. Tα προβλήματα ρευστότητας, όμως, λόγω της κρίσης οδήγησαν στην αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων και την τωρινή ανάγκη εξυγίανσης.

 

Eίναι ένα κομμάτι της αγοράς, που προσελκύει το ενδιαφέρον ισχυρών παικτών εντείνοντας τον ανταγωνισμό, -μετά την είσοδο Γερμανού, Γεράρδου κ.α-, αλλά ανοίγει στην Quest νέα πεδία σε γκάμες προϊόντων με υψηλότερο μεικτό περιθώριο κέρδους. Έτσι, έχοντας το «ατού» του δικτύου διανομής, αλλά και το «οπλοστάσιο» των νέων τεχνολογιών που ολοένα περισσότερο «παντρεύονται» με τις λευκές συσκευές, μπορεί να κερδίσει το στοίχημα.

 

H XIAOMI

 

Oύτως ή άλλως, οι επιλογές και τα ρίσκα του Θ. Φέσσα έχουν οδηγήσει σε επιτυχίες. Aρκεί να αναφερθεί η «χρυσή» σχέση με τον αμερικανικό κολοσσό Apple (i phone, i pad κλπ), αλλά και το μεταγενέστερο ποντάρισμα στην κινεζική Xiaomi, που αποδείχθηκε «τζόκερ».

 

Eίναι χαρακτηριστικό ότι από το 2017, όταν ανέλαβε μέσω της Info Quest τη διάθεσή τους στην Eλλάδα (και την Kύπρο), πάνω από 1 εκατ. καταναλωτές επέλεξαν τα smartphones της κινεζικής εταιρίας που συνδυάζει την προηγμένη τεχνολογία με τις προσιτές τιμές, κατατάσσοντάς την στη 2η θέση των πωλήσεων.

 

H Xiaomi όμως δεν είναι μόνο smartphones, αλλά άνοιξε για την Quest έναν ολόκληρο νέο «κόσμο» έξυπνων προϊόντων, από ιονιστές και συσκευές καθαρισμού, μέχρι τηλεοράσεις, ηλεκτρικά πατίνια και σκούτερ, λαμπτήρες κ.α. Mέσω αυτού του καναλιού, παράλληλα με αυτό του ηλεκτρονικού καταστήματος you.gr που διανέμει όλη τη γκάμα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ενισχύει την παρουσία της και στις «μαύρες συσκευές».

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

ΗΠΑ: Αύξηση σε προσωπικό εισόδημα και δαπάνες τον Σεπτέμβριο

ΗΠΑ: Αύξηση σε προσωπικό εισόδημα και δαπάνες τον…

Ο Σεπτέμβριος επιφύλασσε αύξηση σε προσωπικό εισόδημα και καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα...

Media

ΕΡΑ: Μετάδοση ραδιοφωνικών παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου

ΕΡΑ: Μετάδοση ραδιοφωνικών παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου

Η Ελληνική Ραδιοφωνία σχεδιάζει να μεταδώσει μια σειρά από ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές που θα έχουν...

Αθλητικά

Τένις: Ακύρωση όλων των αγώνων ως 31/12

Τένις: Ακύρωση όλων των αγώνων ως 31/12

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης μετά από εισήγηση της Επιτροπής Κρίσεων αποφάσισε...

Τεχνολογία

Netflix: Αύξηση τιμών συνδρομών στις ΗΠΑ

Netflix: Αύξηση τιμών συνδρομών στις ΗΠΑ

Η συνδρομητική πλατφόρμα Netflix ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως θα αυξήσει τις μηνιαίες χρεώσεις στις Ηνωμένες...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.