Deal News Online

undefined

Διορισμός νέας διοίκησης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής διατύπωσε θετική γνώμη, κατά πλειοψηφία, για τον διορισμό νέας διοίκησης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

 

Συγκεκριμένα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης διόρισε τους Αθανάσιο Δαγούμα, Δημήτριο Ψυχογυιό και Κωνσταντίνο Τσιμάρα, στις θέσεις προέδρου, αντιπροέδρου Α΄ και μέλους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αντίστοιχα.

 

«Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι μια ανεξάρτητη Αρχή με ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο, διότι ως ρυθμιστής της αγοράς ενέργειας χειρίζεται εδώ και χρόνια μια σειρά από ευαίσθητα θέματα αφενός και από την άλλη είναι η Αρχή εκείνη η οποία επιβλέπει ουσιαστικά την εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στην αγορά της ενέργειας, με στόχο να επιτευχθούν επιδιώξεις οι οποίες αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης

 

Πρόσθεσε πως η φύση των θεμάτων που έχει να χειριστεί η ΡΑ και το μέγεθος των υποθέσεων, καθιστούν ακόμα κρισιμότερο το ρόλο αυτής της Αρχής και γι' αυτό «κάθε Υπουργός που προτείνει μέλη γι' αυτήν την Επιτροπή πρέπει να είναι σίγουρος για την τεχνική γνώση τους και την ακεραιότητα τους, διότι με τις αποφάσεις τους μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο την οικονομία και την αγορά της ενέργειας συνολικά, αλλά και την πορεία ορισμένων επιχειρήσεων, ορισμένων παικτών της αγοράς».

 

«Ο στόχος και η φιλοδοξία είναι η ΡΑΕ να ενισχύσει περαιτέρω το κύρος και την ποιοτική της αναβάθμιση», είπε ο Αθανάσιος Δαγούμας και επισήμανε ότι ο ρόλος της ΡΑΕ είναι να συμμετέχει και όχι απλά να ενσωματώνει αποφάσεις από τον EISER και από τις ευρωπαϊκές οδηγίες. «Θέλουμε να έχουμε ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη. Έχουμε πάρα πολύ ικανούς ανθρώπους και δεν θέλουμε απλά να ενσωματώνουμε δίκαιο, αλλά να επηρεάσουμε τη λήψη απόφασης και στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», είπε ο κ. Δαγούμας και πρόσθεσε:

 

«Επίσης, αυτό που θέλουμε να καλλιεργήσουμε είναι μια ασφάλεια δικαίου. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούμε σαφείς και σταθερούς κανόνες μακρόχρονους, που να ισχύουν για πολλά χρόνια και να είναι ξεκάθαροι για όλους. Η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς απαιτεί σαφές πλαίσιο και λίγες μεταρρυθμίσεις ή αποφάσεις που έχουν μεταβατικό χαρακτήρα».

 

Ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ ανέφερε εξάλλου ότι στόχος της ΡΑΕ είναι να προστατεύσει τους καταναλωτές αλλά και τους μη συμμετέχοντες στην αγορά. «Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε αποφάσεις που τελικά οδηγούν σε όχι ιδιαίτερα υψηλό κόστος, να μειώνουν το κόστος για τον τελικό καταναλωτή. Να διαβαθμίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και να βοηθήσουμε να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυα», είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ και επισήμανε πως έχουν ήδη δρομολογηθεί μεγάλα επενδυτικά σχέδια που είναι σημαντικά για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας και πρέπει να γίνουν με ένα τρόπο, ο οποίος να είναι ανταποδοτικός.

 

«Ο στρατηγικός μου στόχος είναι η προστασία των συμφερόντων των υπαρχόντων και των μελλοντικών καταναλωτών ενέργειας, τόσο των ιδιωτών όσο και των επιχειρήσεων», είπε ο νέος αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Δημήτρης Ψυχογυιός. Ανέφερε επίσης ότι, μέσω της ρύθμισης η ΡΑΕ πρέπει να στοχεύει στην επίτευξη πέντε βασικών αποτελεσμάτων για τους καταναλωτές δηλαδή, χαμηλότεροι λογαριασμοί, χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, βελτιωμένη αξιοπιστία και ασφάλεια, καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και καλύτερα αποτελέσματα για την κοινωνία.

 

«Θα πρέπει να κινηθούμε πλέον με γνώμονα την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και την ενσωμάτωση για χρήση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της ενέργειας», ανέφερε, τέλος, το μέλος της ΡΑΕ Κωνσταντίνος Τσιμάρας.


Media

ΠΣΑΤ: Έκδοση νέων ταυτοτήτων για 2021

ΠΣΑΤ: Έκδοση νέων ταυτοτήτων για 2021

Τις νέες ταυτότητες για να χρησιμοποιήσουν τα μέλη του την επόμενη χρονιά εξέδωσε ο Πανελλήνιος...

Secret Money

TO ΞEKAΘAPIΣMA

TO ΞEKAΘAPIΣMA

Tην άλλη Παρασκευή στις 27 του μήνα είναι το «ραντεβού» για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» όσον...

Αθλητικά

«Έφυγε» στα 60 του ο θρύλος, Ντιέγκο Μαραντόνα

«Έφυγε» στα 60 του ο θρύλος, Ντιέγκο Μαραντόνα

O Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, για ορισμένους ο...

Τουρισμός

Σίφνος: Προώθηση της “γαλάζιας οικονομίας” στους νέους

Σίφνος: Προώθηση της “γαλάζιας οικονομίας” στους νέους

Τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρονται στον τομέα της "γαλάζιας οικονομίας" προωθεί ο Δήμος Σίφνου μέσω διαδικτυακής ενημέρωσης προς τους...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.