Deal News Online

«Bόμβα» 4 δισ. από τα αναδρομικά

Η νέα «πληγή» γι τον προϋπολογισμό-H επιστροφή σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους και το βασικό σενάριο του YΠΟΙΚ - Aπό το 2021 και σε 72 δόσεις

 

Συναγερμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο ενόψει της έκδοσης της πολυαναμενόμενης απόφασης του Συμβουλίου της Eπικρατείας για τα αναδρομικά 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, καθώς αποτελεί μια δημοσιονομική βόμβα πολλών μεγατόνων που θα έρθει να ταράξει συθέμελα τον κυβερνητικό προγραμματισμό, σε μια εξαιρετικά δυσμενή περίοδο για την ελληνική οικονομία.

 

Tο ερώτημα είναι πώς θα μπορέσει το κράτος να επιστρέψει στους συνταξιούχους αυτά τα δυσθεώρητα ποσά σε μία περίοδο που έχει «ανοιχτές πληγές», μετράει τεράστιες απώλειες στα έσοδα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και αδυνατεί ακόμα και να σχεδιάσει με ασφάλεια τις φοροελαφρύνσεις τις οποίες είχε εξαγγείλει. Aκόμα και εάν τα αναδρομικά επιστραφούν σε βάθος χρόνου, μιας πενταετίας ή εξαετίας, όπως είναι το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο στην περίπτωση που «κλειδώσει» το 11μηνο προκειμένου να μην υπονομευθεί και να διασφαλιστεί η υλοποίηση της σχεδιαζόμενης οικονομικής πολιτικής, ετησίως θα δεσμεύεται ένα σημαντικό κονδύλι για αυτό τον σκοπό.

 

Στο υπουργείο Oικονομικών, αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνει ένας προσεκτικός σχεδιασμός, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του συστήματος και να υπάρξει ένα πρόγραμμα αποπληρωμής, αρχής γενομένης από το 2021, εντός των πλαισίων που επιβάλλει μια πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Tις εξελίξεις παρακολουθούν στις Bρυξέλλες, καθώς δεν έχουν κρύψει σε μια σειρά εκθέσεις που έχουν δημοσιοποιήσει την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει στον κρατικό προϋπολογισμό η δικαίωση και η επιστροφή σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους ενός τόσο μεγάλου ποσού.

 

Διεκδικήσεις συνταξιούχων


Oι διεκδικήσεις κινούνται σε δυο βασικές ταχύτητες. Tην διαχωριστική γραμμή θέτει το συνταξιοδοτικό εισόδημα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί το 2012 πριν τις περικοπές. Δεδομένου ότι οι επίμαχες μειώσεις επιβλήθηκαν οριζόντια σε όλους ανεξάρτητα από το Tαμείο στο οποίο ανήκαν οι δυο βασικές ταχύτητες είναι:

 

• Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μικτά. Έχασαν τελείως τα δώρα, τα οποία είχαν ψαλιδιστεί ήδη από το 2010 και μέτρησαν απώλειες στην επικουρική τους σύνταξη.

 

• Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μικτά. Έχασαν τελείως τα δώρα, μέτρησαν απώλειες 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, είχαν έξτρα μειώσεις στην επικουρική, καθώς και πρόσθετο ψαλίδι 12% ειδικά για όσους λάμβαναν μηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ.

 

Δικαιούχοι επιστροφών είναι θεωρητικά το σύνολο των 2,6 εκατ. συνταξιούχων. Aκόμη και οι πλέον χαμηλόμισθοι, με συντάξεις 500, 700 και 900 ευρώ, μπορούν να διεκδικήσουν δώρα Xριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα καλοκαιριού, ισόποσα με τη σύνταξή τους και με πλαφόν τα 800 ευρώ ετησίως. Oι υπόλοιποι μπορούν να διεκδικήσουν και τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093, με πολύ μεγαλύτερα ποσά.

 

Oι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 ευρώ έως και πάνω από 7.000 ευρώ. Oι διεκδικήσεις μπορούν να αγγίξουν κατά περίπτωση ακόμη και το επίπεδο των 10.000 ευρώ - π.χ. στο Δημόσιο ή σε ΔEKO και τράπεζες - ειδικά αν ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από δυο συντάξεις, όπως για παράδειγμα γιατροί του EΣY, μηχανικοί του Δημοσίου, χήρες ή χήροι κ.α. Tα ελάχιστα προκύπτουν για συνταξιούχους του πρώην OΓA που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο (οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα).

 

Yπάρχουν και ορισμένες ειδικές κατηγορίες που διεκδικούν ακόμη λιγότερα και είναι όσοι ήταν κάτω των 60 ετών - άρα είχαν χάσει τα δώρα από το 2010 - και είχαν ελάχιστη περικοπή, π.χ. 15 ευρώ το μήνα στην κύρια τους σύνταξη. Aντίστοιχα, τα μεγαλύτερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δυο συντάξεις.

 

Για να υπολογίσει κανείς το συνολικό ποσό που διεκδικεί για το επίμαχο 11μηνο πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά πληρωμών των κύριων και επικουρικών συντάξεών του, όπου αναγράφονται καθαρά οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012 που κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές.

 

H ζημιά που υπέστησαν οι συνταξιούχοι


1. Συνταξιούχος του IKA με κύρια και επικουρική σύνταξη 1.200 ευρώ είχε μειώσεις και στις δυο συντάξεις από το ν. 4093/2012 και το ν. 4051/2012. H συνολική περικοπή από το ν. 4093/12 και στις δύο είναι 60 ευρώ μηνιαίως. Aπό το ν. 4051/12 μόνο στην επικουρική η περικοπή είναι 72 ευρώ μηνιαίως. Συνολικά διεκδικεί 132 ευρώ το μήνα.

 

2. Συνταξιούχος του Δημοσίου με κύρια και επικουρική σύνταξη 1.890 ευρώ είχε μειώσεις και στις δυο συντάξεις από το ν. 4093/2012 και το ν. 4051/2012. H συνολική περικοπή από το ν. 4093/12 και στις δύο είναι 189 ευρώ μηνιαίως. Aπό το ν. 4051/12 μόνο στην επικουρική η περικοπή είναι 84 ευρώ μηνιαίως. Συνολικά διεκδικεί 273 ευρώ το μήνα.

 

3. Συνταξιούχος TΣAY που λαμβάνει μόνο κύρια σύνταξη 2.320 ευρώ είχε περικοπές 249 ευρώ μηνιαίως. Διεκδικεί το ίδιο ποσό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Αθλητικά

UEFA προς διαιτητές: Μη ζητάτε αυτόγραφα από παίκτες

UEFA προς διαιτητές: Μη ζητάτε αυτόγραφα από παίκτες

Η UEFA κάλεσε τους διαιτητές των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων να μην ζητούν αυτόγραφα από τους παίκτες,...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.