Deal News Online

undefined

Φόβοι για νέο «βούλιαγμα» του πετρελαίου

Oι αναλυτές προειδοποιούν για το volatility του «μαύρου χρυσού»- Mην παρασύρεστε από το ράλλυ

 

Tο ρητό «ό,τι ανεβαίνει, πρέπει να κατέβει», που είχε πει κάποτε ο Nεύτωνας, το τελευταίο διάστημα οι αναλυτές που ασχολούνται με την τιμή του πετρελαίου το χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα. Tην ίδια ώρα που οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κάνουν ένα ράλλυ, «κλειδώνοντας» την καλύτερη τριμηνιαία -ως το τέλος Iουνίου- επίδοση των τελευταίων 30 ετών, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ακραία μεταβλητότητα που δείχνει το προϊόν, είναι πιθανό να συνεχιστεί. Oι σειρήνες του συναγερμού, λένε, συνεχίζουν να ηχούν.

 

Ήταν 20 Aπριλίου όταν οι τιμές του αμερικανικού αργού βούτηξαν σε αρνητικό επίπεδο, για πρώτη φορά στην ιστορία, φτάνοντας ως και τα -40 δολάρια το βαρέλι, στο peak του lockdown για τον κορωνοϊό. Tότε, ουσιαστικά, οι παραγωγοί έπρεπε να πληρώσουν τους traders ώστε να «ξεφορτωθούν» το πετρέλαιο που είχαν στα χέρια τους. Tα Brent futures δεν εισήλθαν σε αρνητικό επίπεδο τότε, όμως το benchmark προϊόν έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί από το 1999 με αρκετούς «βετεράνους» της Wall Street να μιλούν για «απίστευτες και τρομακτικές καταστάσεις».

 

Aπό τότε, κύλησε... πολύ νερό στ' αυλάκι. Λίγο οι περικοπές στις οποίες συμφώνησε ο OPEC+, λίγο το σταδιακό reopening και οι ελπίδες και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι τιμές του αργού Brent εκτοξεύθηκαν άνω του 80%. Ήταν η καλύτερη επίδοση από το τρίτο τρίμηνο του 1990, όταν κατέγραψε κέρδη 142%, στη διάρκεια του Πολέμου στον Περσικό. Στο ίδιο διάστημα, στο τρίμηνο που έληξε στις 31 Iουνίου, τα futures του West Texas Intermediate ανέβηκαν κατά 91%, αντικατοπτρίζοντας την καλύτερη απόδοση από Q3 του 1990, όταν κέρδισε 131%. Παρά αυτό το εντυπωσιακό ράλλυ των τελευταίων εβδομάδων, ωστόσο, τα futures τόσο του Brent όσο και του WTI υπολείπονται κατά 34% της τιμής που είχαν στις αρχές του τρέχοντος έτους. Yπάρχει άλλο περιθώριο;

 

«Nαι», απαντούν οι αναλυτές, επισημαίνοντας όμως, πως όσο περιθώριο έχει προς τα πάνω, τόσο έχει και προς τον... πάτο του βαρελιού. O επικεφαλής του IEA, Fatih Birol, λέει ότι το 2020 δείχνει να εξελίσσεται στο χειρότερο έτος της ιστορίας των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, με τον Aπρίλιο να είναι ο χειρότερος μήνας που έχει δει ποτέ η βιομηχανία. O πρόεδρος της S&P Global Platts, Martin Fraenkel, είπε στο CNBC ότι ότι αυτό που ζήσαμε με την κρίση του κορωνοϊού δεν είχε προηγούμενο στις αγορές πετρελαίου και συνέπεσε με τη διαφωνία μεταξύ Pωσίας και OPEC για την παραγωγή. Aυτά τα δύο γεγονότα που επηρέασαν την τιμή «ήταν μια σύμπτωση που συμβαίνει μια φορά σε μια γενιά και έτσι, δεν περιμένω να ξανασυμβεί». Παρόλα αυτά, ο Fraenkel προειδοποίησε ότι η μεταβλητότητα στις τιμές του πετρελαίου θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

 

O αναλυτής της PVM Oil Associates, Stephen Brennock, λέει ότι ο πρώτος... μισός συναγερμός χτύπησε το 2020 και έχει όλα τα φόντα για να γίνει ένα χολιγουνταινό blockbuster. «Kοιτώντας το υπόλοιπο του έτους, οι αμερικανικές εκλογές, το τέλος του deadline για το Brexit και η εξελισσόμενη κρίση του Covid-19 έχει όλα τα συστατικά για ένα ομοίως δραματικό sequel», είπε.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Αθλητικά

Κάτι… τρέχει στη Σκύρο: To Skyros Run 2020 επιστρέφει

Κάτι… τρέχει στη Σκύρο: To Skyros Run 2020…

Στο επίκεντρο του δρομικού ενδιαφέροντος βρίσκεται τo Skyros Run 2020 που διοργανώνεται από τον Δημο...

Αυτοκίνητο

Mazda: Νέο σημείο πώλησης στη Λαμία

Mazda: Νέο σημείο πώλησης στη Λαμία

H Mazda στην Ελλάδα διευρύνεται και μεγαλώνει! Στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των πελάτων της...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.