Deal News Online

undefined

Αντίστροφη μέτρηση για λύση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Δεσμεύσεις Ταβουλάρη και Plan B από την κυβέρνηση

 

Σε εξελίξεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν μάλιστα μέσα στην εβδομάδα οδηγούν οι πληροφορίες σχετικά με την πορεία της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

 

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι είναι ήδη από την πλευρά της εταιρίας και συγκεκριμένα από τον βασικό μέτοχο, Νικόλαο Ταβουλάρη, υπάρχει δέσμευση για την διασφάλιση της μεταβίβασης των μετοχών στην ONEX ELEFIS SHIPYARDS, ενώ την ίδια στιγμή κυβερνητικοί κύκλοι σημεώνουν ότι η κυβέρνηση επιμένει στον σχεδιασμό του plan B, προφανώς για να καλύψει κάθε ενδεχόμενο.

 

Σημειώνεται, ότι η ΟΝΕΧ έχει ήδη ενημερώσει με επιστολή της τους μετόχους της εταιρείας «Ναυπηγεία Ελευσίνας ΑΕ», ζητώντας να ενημερωθεί για τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες να αποσπάσει, την δέσμευση του βασικού μετόχου κ. Ταβουλάρη, για την έκκριση της πλειοψηφίας των μετόχων για την μεταφορά των μετοχών, με χρονικό ορίζοντα το τέλος αυτής της εβδομάδας.

 

Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει η «DEAL» και ο N. Tαβουλάρης έχει απευθύνει επιστολή από τις 26 Mαΐου προς τους υπόλοιπους μετόχους, καλώντας τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξασφάλισης των εργαζομένων και διάσωσης του Nαυπηγείου, να διαθέσουν τις μετοχές τους προς την Onex, απευθυνόμενοι κατευθείαν στον Π. Ξενοκώστα.

 

Στην επιστολή τονίζει ότι «κατά πρόσφατη δήλωση του υπουργού Aνάπτυξης έχει παρουσιαστεί τώρα μεγάλος κρατικός οργανισμός των HΠA (DFC), ο οποίος υποστηρίζει την προσπάθεια του κ. Ξενοκώστα και ενδεχομένως να είναι και συμβαλλόμενο μέρος στην όλη διαδικασία. Ως προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας εξυγίανσης τίθεται η συγκέντρωση του 51% των μετοχών της μητρικής εταιρίας στην Onex».

 

O N. Tαβουλάρης επισημαίνει ότι «η μεταβίβαση αυτή αποτελεί δικαίωμα και απόφαση του κάθε μετόχου», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «για τη διάθεση των μετοχών άνευ ανταλλάγματος απαραίτητος όρος θα πρέπει να είναι ότι εάν εντός εξαμήνου δεν υλοποιηθεί η υπαγωγή της εταιρίας στις διατάξεις του άρθρου 106 θα πρέπει να επιστραφούν οι μετοχές στους μεταβιβάζοντες».

 

Σημειώνεται πως σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συμφωνίας, θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και θα εκπονηθεί ένα σχέδιο εξυγίανσης βάσει του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο θα προβλέπει διακανονισμό οφειλών και μακροχρόνιες ρυθμίσεις. Στη συνέχεια αυτό το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το πρωτοδικείο, αφού υπάρξει σύμφωνη γνώμη των πιστωτών.

 

Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι το στίγμα για την ολοκλήρωση της επένδυσης, έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε σχετική αναφορά στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Είμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση μίας ακόμη μεγάλης επένδυσης, της μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην εταιρεία ONEX”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.

 

Ωστόσο, δεν έχει εγκαταλειφθεί και το απευκταίο, αλλά  εναλλακτικό σχέδιο, που προβλέπει την ανάληψη του ελέγχου από το Δημόσιο, μέσω της μετοχοποίησης των χρεών της επιχείρησης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις οι οφειλές των Ναυπηγείων Ελευσίνας φθάνουν τα περίπου 230 εκατ. ευρώ με τους μεγαλύτερους πιστωτές να είναι τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι και η Alpha Bank στην οποία οφείλονται περίπου 80 εκατ. ευρώ. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης μαζί με τις οφειλές προς το Πολεμικό Ναυτικό οι υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

 


Media

Γερμανικά ΜΜΕ: Τουρκικός δάκτυλος στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ;

Γερμανικά ΜΜΕ: Τουρκικός δάκτυλος στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ;

Το νέο μέτωπο που ανοίγει η Τουρκία στον Καύκασο προκαλεί εκτενή σχόλια στον γερμανικό τύπο....

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Υγεία & Διατροφή

O αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό πιθανόν υποτιμά τον πραγματικό συνολικό

O αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό πιθανόν υποτιμά…

Ο επίσημος αριθμός των θανάτων παγκοσμίως από την επιδημία COVID-19 πιθανόν υποτιμά τον πραγματικό συνολικό...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.