Deal News Online

undefined

ΔΝΤ: Η πανδημία οδηγεί σε λιγότερο ακριβή οικονομικά στοιχεία

Προβλήματα και στη συλλογή δεδομένων

 

Η κρίση του Covid-19 έχει δημιουργήσει δυσκολίες στη συλλογή δεδομένων με αποτέλεσμα σημαντικοί οικονομικοί δείκτες να παρουσιάζονται στρεβλωμένοι, και πιθανότατα να μην είναι αρκετά ακριβείς, σύμφωνα με Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

«Τα ακριβή και επίκαιρα οικονομικά στοιχεία είναι αποφασιστικής σημασίας για τη λήψη πολικών αποφάσεων, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Η πανδημία όμως έχει διαταράξει την παραγωγή πολλών σημαντικών στατιστικών», όπως αναφέρουν τρία μέλη του τμήματος στατιστικής του ΔΝΤ σε ένα μπλογκ.

 

«Χωρίς αξιόπιστα στοιχεία, οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να αξιολογήσουν σε ποιον βαθμό η πανδημία επηρεάζει τους ανθρώπους και την οικονομία, ούτε και μπορούν να παρακολουθήσουν αποτελεσματικά την ανάκαμψη», σημειώνουν.

 

Αυτό το ποστ δημοσιεύεται τη στιγμή που πολλές χώρες ανακοινώνουν στοιχεία σχετικά με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους – όταν ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται παγκοσμίως. Το ΑΕΠ είναι μια γενική μέτρηση του μεγέθους μιας οικονομίας και αποτελεί έναν δείκτη που παρακολουθούν οι κυβερνήσεις, οι κεντρικές τράπεζες και οι επενδυτές.

 

Στις ΗΠΑ – τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη – ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο χρησιμοποιούν τα στοιχεία του ΑΕΠ για να σχεδιάσουν τις πολιτικές δαπανών και φορολογίας. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επίσης λαμβάνει υπόψη της τα στοιχεία του ΑΕΠ για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με την Υπηρεσία Οικονομικών Αναλύσεων της χώρας.

 

Αυτή την εβδομάδα αρκετές χώρες αναμένεται να ανακοινώσουν τα στοιχεία σχετικά με το ΑΕΠ τους, ανάμεσα στις οποίες η Ινδία, η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Βραζιλία.

 

Δυσκολίες στη συλλογή δεδομένων


Ένα σημαντικό εμπόδιο για την παραγωγή αξιόπιστων και έγκαιρων στατιστικών στοιχείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι τα μέτρα περιορισμού που ανάγκαζαν το προσωπικό των στατιστικών υπηρεσιών να μένει στο σπίτι, αναφέρει το ΔΝΤ.

 

«Για παράδειγμα, ο υπολογισμός των τιμών λιανικής απαιτεί συχνά πραγματικές επισκέψεις σε καταστήματα, αυτό όμως δεν είναι εφικτό σε πολλές χώρες», εξηγούν.

 

«Ομοίως, η συλλογή στοιχείων από τις επιχειρήσεις σχετικά με την παραγωγή και τα επενδυτικά τους σχέδια παρουσιάζει δυσκολίες καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους ή απλώς δεν έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν στατιστικά ερωτηματολόγια», προσθέτουν.

 

Τέτοιες δυσκολίες θα έχουν ως αποτέλεσμα τα στοιχεία που αφορούν στις τιμές και την παραγωγή – εξαιρετικά σημαντικά για τη νομισματική πολιτική και τις αποφάσεις οικονομικής τόνωσης – να καθυστερούν ή να υπολογίζονται με ελλιπείς πληροφορίες, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

 

Η συνεχιζόμενη πανδημία κάνει ακόμα πιο αισθητή τη σημασία συχνής επικαιροποίησης των στοιχείων που επιτρέπουν στους φορείς χάραξης πολιτικής να παίρνουν «τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις», σημειώνει το Ταμείο. Πολλές επίσημες στατιστικές «απλούστατα δεν είναι επαρκώς ενημερωμένες ώστε να είναι χρήσιμες αυτή τη στιγμή».

 

Ανάγκη καινοτόμων εναλλακτικών λύσεων


Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες, όπως η χρήση εναλλακτικών πηγών πληροφόρησης. Για παράδειγμα, η απουσία στοιχείων για τις τιμές λιανικής λόγω των κλειστών καταστημάτων μπορεί να αντισταθμιστεί από τις τιμές των προϊόντων που πωλούνται ηλεκτρονικά, εξηγεί, και σημειώνει ότι κάποιες χώρες έχουν αρχίσει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Το Ταμείο έφερε ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, που άρχισε να δημοσιεύει εβδομαδιαία ενημερωτικά δελτία με «νέους και πειραματικούς δείκτες», όπως δείκτες τιμών ηλεκτρονικού εμπορίου και στοιχεία καθημερινών αποστολών με μεταφορικές, ώστε να μετρηθεί το αποτέλεσμα του κορωνοϊού στον πληθωρισμό και το εμπόριο.

 

«Πιο ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες θα βοηθήσουν τις χώρες να αντιδράσουν αποτελεσματικότερα στην κρίση και να αρχίσουν να σχεδιάζουν την ανάκαμψη».

 

Πηγή: Reuters


protoselida

World Business

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η οικογένειά του αναδεικνύουν την ελληνική κουζίνα μέσα από τα GFG café-cuisine

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η οικογένειά του αναδεικνύουν…

Η οικογένεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο και η GFG (Greek From Greece) café-cuisine ανακοινώνουν πως ενώνουν τις δυνάμεις τους με...

Secret Money

 TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

Yπάρχει άραγε κάποια εξέλιξη στις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και της Xαλυβουργικής για το θέμα...

Υγεία & Διατροφή

Gilead: Η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη μειώνει κατά 62% τον κίνδυνο θανάτου

Gilead: Η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη μειώνει κατά 62%…

Η Gilead Sciences δημοσίευσε την Παρασκευή νέα δεδομένα σχετικά με την  ρεμδεσιβίρη, τα οποία δείχνουν...

Τουρισμός

Austrian Airlines: Διπλασιασμός θερινών πτήσεων

Austrian Airlines: Διπλασιασμός θερινών πτήσεων

"Ολική επαναφορά" επιδιώκει η αεροπορική εταιρεία Austrian Airlines, καθώς δημοσίευσε το εναπομένον πρόγραμμα θερινών πτήσεων,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.