Deal News Online

undefined

Τσίπρας: Τετράμηνο «πακέτο» δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δισ. ευρώ Προτεινόμενο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ»

 

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπό τον τίτλο «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, από το Ζάππειο.

 

Πρόκειται για την επικαιροποίηση της αρχικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και περιλαμβάνει τετράμηνο «πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δις ευρώ».

 

Αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα «κατάφερε να βγει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από αυτή τη σκληρή δοκιμασία», ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε κρίσιμο «για όσα ο καθένας και η καθεμιά αυτό το διάστημα και για όσα εμπόδια θα αντιμετωπίσει από δω και πέρα από τις συνέπειες του lockdown, η ανταμοιβή να είναι δίκαιη», προχωρώντας στην εξειδίκευση των μέτρων που προτείνει για την ανάσχεση της ύφεσης η αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για απομάκρυνση στην παρούσα φάση από την από ευρωπαϊκή πραγματικότητα, «η ελληνική κυβέρνηση, «η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που δημιουργούνται σε αυτό το πλαίσιο» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου σκοπιμότητα, ώστε δηλαδή να «μη διαταραχθεί το σχέδιο των συντηρητικών αλλαγών που είχε σχεδιάσει στις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και την οικονομία».

 

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να γίνουν οι Έλληνες οι αιώνιοι Σίσσυφοι. Που θα βλέπουν τα χρόνια να περνούν, ζαλισμένοι ανάμεσα σε τόνους προπαγάνδας, ψεμάτων και παραδοξολογίας» εξήγησε ο πρώην Πρωθυπουργός και έκανε λόγο για μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα «virtual reality», διαπιστώνοντας διάσταση ανάμεσα στις «εικόνες μιας ιδανικής και ευημερούσας κοινωνίας» στις οθόνες και από την άλλη «όταν το βλέμμα φύγει από την οθόνη, να ξεκινά το άγχος και η απόγνωση».

 

Σε μια άσκηση πολιτικού ρεαλισμού, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, προβάλλοντας ένα άλλο μίγμα πολιτικών και οικονομικών προτεραιοτήτων. «Δεν θέλουμε να χαϊδέψουμε τα αυτιά κανενός. Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία θα είναι δύσκολες παντού» παραδέχτηκε.

 

Μοχλός ανάκαμψης και ρευστότητας για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το κράτος, επικαλούμενος μάλιστα τον Μίλτον Φρίντμαν και την πρότασή του για «λεφτά από το ελικόπτερο», μόνο που ο κ. Τσίπρας έσπευσε να εξηγήσει πως «μη ταράζεστε, δεν θα εισηγηθώ σήμερα μια τέτοια λύση».

 

Αντιπαραβάλλοντας την παγκόσμια και ευρωπαϊκή συζήτηση για την τόνωση της ζήτησης, «εδώ στα μέρη μας όμως, η βελόνα φαίνεται να έχει κολλήσει» σχολίασε σκωπτικά ο κ. Τσίπρας και εγκάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «ασχολείται μονάχα με το πως θα αξιοποιήσει την κρίση για να επιταχύνει όσα αντιδραστικά είχε σχεδιάσει για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, ήδη πριν την πανδημία».

 

Οι επιχειρήσεις δε μπορούν - Η κυβέρνηση δεν θέλει - Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν


Εξαπολύοντας μάλιστα προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό, «ο κ. Μητσοτάκης αντί να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη πανευρωπαϊκή συζήτηση, αντί να κάνει το παν για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους που θα πέσουν άμεσα στην αγορά, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Να εμφανίζεται τακτικά και να παριστάνει το μάντη κακών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Αντίθετα, για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «η εικόνα σήμερα στη πραγματική οικονομία, είναι με τρείς προτάσεις, η εξής :Οι επιχειρήσεις δε μπορούν. Η κυβέρνηση δεν θέλει. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν».

 

Στα αντιπολιτευτικά βέλη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν και οι αναφορές του για την Επιθεώρηση Εργασίας που «έχει γίνει ξανά ανέκδοτο στα χείλη κάθε εργαζόμενου σε αυτή τη χώρα», αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες, λέγοντας τους απλά ότι έχουμε καπιταλισμό, και κόψτε το λαιμό σας» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

 

Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσανατόλισε το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» ως εργαλείο για «ένα νέο κύμα νέων Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών, πάνω που άρχισε να ονειρεύεται και να δημιουργεί, τώρα ετοιμάζεται να κλείσει οριστικά πίσω του την πόρτα».

 

Επικριτικός υπήρξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ως προς την πρώτη εκδοχή του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», καθώς «η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν αξιοποίησε τη πρότασή μας, αλλά αρνήθηκε ακόμη και να συμμετάσχει σε ένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπέρανε ότι «σήμερα έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο». Στο ίδιο πλαίσιο, η ύφεση που θα καταγραφεί το 2020 «πιθανώς η μεγαλύτερη σε όλη την ευρωζώνη» προέβλεψε ο πρώην Πρωθυπουργός, αποδίδοντας αποκλειστικά την ευθύνη στην κυβέρνηση.

 

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Τσίπρας παρομοίασε το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» ως παράθυρο ευκαιρίας, παραθέτοντας τη δέσμη των προτάσεών του με βασικό άξονα τη «στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της».

 

Αναλυτικά τα μέτρα του «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ»:

 

Μέτρα για τρείς κατηγορίες επιχειρήσεων:


• Πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος για όσες επιχειρήσεις που μένουν κλειστές.

 

• Αυτές που επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, όπου προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.

 

• Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες προτείνουμε τη κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

 

• «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» που θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί. Δικαιούχοι του θα είναι άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, ΑΜΕΑ, αγρότες, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

 

Για την εργασία που βοηθούν και τις πληττόμενες επιχειρήσεις:

 

• Πακέτο μέτρων για την απευθείας ενίσχυση από το κράτος για επιχειρήσεις που η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη έως αδύνατη.

 

• Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.

 

• Ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

 

• Ένα ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δε μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών.

 

• Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

 

Για τον τουρισμό:

 

• Πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, με στόχο 3 εκατομμύρια πολίτες να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος.

 

• Κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής.

 

• Μείωση για την εστίαση και τον τουρισμό στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%, τον ΦΠΑ.

 

Για τον πρωτογενή τομέα:

 

• Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, προβλέπουμε τη πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.

 

• Στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκ., και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκ.

 

• Άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων.

 

Ταυτόχρονα, επιλέγοντας σκληρούς τόνους, «η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει κανένα απολύτως ενδοιασμό να φέρει ξανά την κοινωνία εκεί που την άφησε 6 χρόνια πριν» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και ισχυρίστηκε ότι «αυτή η προοπτική δεν είναι μονόδρομος».


Media

Οι τίτλοι των εφημερίδων

Οι τίτλοι των εφημερίδων

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: " Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά"

Αθλητικά

Συνάντηση αντιπροσωπείας FIFA – UEFA με ΕΠΟ - «Big 4»

Συνάντηση αντιπροσωπείας FIFA – UEFA με ΕΠΟ -…

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στη χώρα μας αντιπροσωπεία των FIFA και UΕFA, αποτελούμενη από τον διευθυντή...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.