Deal News Online

undefined

ΠΟΜΙΔΑ: Ζητά παράταση προθεσμίας για δήλωση αυθαιρέτων και κτηματολόγιο

Με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η ΠΟΜΙΔΑ, ζητάει την παράταση των προθεσμιών δήλωσης των αυθαιρέτων καθώς και των προθεσμιών δήλωσης και διόρθωσης ανακριβών πρώτων εγγραφών ακινήτων στο κτηματολόγιο.

 

Όπως υποστηρίζει η επιδημία του κορωνοϊού συνεχίζει σε έναν βαθμό να επηρεάζει τις δραστηριότητες των πολιτών.

 

Παράλληλα, η Ομοσπονδία ζητά την επίλυση του προβλήματος των διεκδικήσεων του Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί επ΄ άπειρον και χωρίς κανένα ιδιοκτησιακό τίτλο, περιουσιακά δικαιώματα αν οι ιδιώτες τα νέμονται καλόπιστα επί δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και με παρόμοιες προϋποθέσεις, με αυτές που θέτει το άρθρο 4 του ν. 3127/2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα.

 

Συγκεκριμένα η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ τονίζει:

 

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Η πρωτοφανής κατάσταση στην οποία βρέθηκε η κοινωνία και η χώρα μας κατά το τελευταίο τρίμηνο, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, που σε ένα βαθμό συνεχίζει να επηρεάζει τους πολίτες και τις δραστηριότητές τους, επιβάλλει την παράταση των νομοθετημένων προθεσμιών για διάφορα ζωτικά θέματα που αφορούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων της αρμοδιότητάς σας, με το νομοσχέδιο το οποίο επίκειται να καταθέσετε στη Βουλή, ως εξής:

 

Α. ΔΗΛΩΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ. Ζητούμε να παραταθεί επί ένα εξάμηνο, ήτοι μέχρι την 31.12.2020 η προθεσμία νομιμοποίησης κάθε είδους αυθαιρέτων. Η παράταση είναι απόλυτα αναγκαία, δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών που επικράτησαν κατά το τελευταίο τρίμηνο στη χώρα και της αδυναμίας πολιτών και μηχανικών να συλλέξουν τα απαιτούμενα έγγραφα.

 

Β. ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

 

1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

 

Ζητούμε να μην ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε διαδικασία επιβολής προστίμων σε πολίτες που θα προσέλθουν για δήλωση των ακινήτων τους μέχρι και την 31.12.2020, ανεξάρτητα από το χρόνο λήξης των επί μέρους προθεσμιών κτηματογράφησης.

 

2. ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΑΝΑΚΡΙΒΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

 

Με το άρθρο 102 του Ν. 4623/2019 καθορίστηκε η 31.12.2020 ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο, μετά από την οποία οι ιδιώτες χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμά τους, ενώ το Δημόσιο δικαιούται να προβεί σε διεκδίκηση κάθε δηλωμένου από ιδιώτη ακινήτου επί μία ακόμη διετία! Η προθεσμία αυτή συντμήθηκε υπερβολικά για ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως το Ηράκλειο Κρήτης. Γι΄αυτό προτείνουμε και ζητούμε την ετήσια παράταση μέχρι την 31.12.2021 της προθεσμίας διόρθωσης ΟΛΩΝ των ανακριβών πρώτων εγγραφών στα Κτηματολογικά γραφεία της χώρας.

 

Σε αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα ακατανοήτως εξαιρεθέντα από τη γενική παράταση ακίνητα "αγνώστου ιδιοκτήτη" σε 35 Δήμους και περιοχές της χώρας (Βριλήσσια, Ελευσίνα, Άστρος, Καλαμαριά, Γουμένισσα κλπ.), με ήδη λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία.

 

3. ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

 

Η συσσώρευση άνω των 200.000 ενστάσεων κατά των κτηματολογικών αναρτήσεων, πέραν των περίπου 100.000 εκκρεμών δικών στα πολιτικά δικαστήρια, πιστεύουμε ότι σας έχει πείσει για την αδήριτη ανάγκη της άμεσης νομοθετικής επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, με ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί επ΄άπειρον και χωρίς κανένα ιδιοκτησιακό τίτλο, περιουσιακά δικαιώματα επ΄αυτών αν οι ιδιώτες τα νέμονται καλόπιστα επί δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και με παρόμοιες προϋποθέσεις, με αυτές που θέτει το άρθρο 4 του ν. 3127/2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα».


protoselida

Media

FAZ: Διθυραμβικός απολογισμός για τον έναν χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

FAZ: Διθυραμβικός απολογισμός για τον έναν χρόνο της…

Για διθυραμβικό απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine...

Secret Money

 Tο X.A.,  το «θολό»  τοπίο και  οι καταγγελίες

Tο X.A., το «θολό» τοπίο…

Tην ώρα που η αγορά ψάχνει τον... βηματισμο της και οι επενδυτές ...

Τουρισμός

 Η παγκόσμια  πεζοπορική διοργάνωση HIGHLANDERAdventure για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την “ΕΥ ΖΗΝ Greece”

Η παγκόσμια πεζοπορική διοργάνωση HIGHLANDERAdventure για…

Η παγκόσμια πεζοπορική διοργάνωσηHIGHLANDERAdventure®, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 14– 18 Οκτωβρίου...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.