Deal News Online

undefined

Στουρνάρας: Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την ύφεση Προτεινόμενο

Aισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο Διοικητής της ΤτΕ

 

«Το βασικό σενάριο είναι κοντά στο 6% ύφεση για το 2020 και για το 2021 ανάκαμψη της τάξης του 5,5%. Οι εκτιμήσεις αλλάζουν. Κάθε φορά που δημοσιοποιούνται στοιχεία για την οικονομία αλλάζουν και οι εκτιμήσεις. Σήμερα όμως η εκτίμηση είναι αυτή από 4,5% μέχρι 9,5% το εύρος. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε κίνδυνο σήμερα έχουμε αβεβαιότητα γι' αυτό κάνουμε μόνο σενάρια. Αν δεν βρεθεί φάρμακο και εμβόλιο αυτή η αβεβαιότητα θα συνεχίζεται».

 

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση λέγοντας πως αν δεν είχαν ληφθεί, η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον τρεις μονάδες. «Το κράτος μέχρι τώρα έχει πάρει μέτρα με μόχλευση κοντά στα 20 δισεκατομμύρια, η επίπτωση στον προϋπολογισμό είναι – 4,5% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι χαμηλότερο γιατί πολλά μέτρα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Έτσι, το έλλειμμα θα είναι 2,9% για το 2020 και 2,9% πλεόνασμα για το 2021. Η επίπτωση στο ΑΕΠ που έχουν τα μέτρα είναι κοντά στο 3%. Αυτό σημαίνει ότι η ύφεση θα ήταν 3% επιπλέον εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα αυτά», τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Αναφερόμενος στον τουρισμό ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η συμμετοχή του στο εθνικό προϊόν είναι της τάξης του 8,5%. «Κλειδί για την Ελλάδα είναι τι θα συμβεί στον τουρισμό. Σο εθνικό προϊόν όλες οι δραστηριότητες του τουρισμού είναι 8,5%. Από κει πρέπει να ξεκινούμε την βάση εκτίμησης, τα έσοδα πέρυσι ήταν 18,5 δισ. αλλά είχαμε και εκκροές γιατί και οι Ελληνες ταξιδεύουν στο εξωτερικό».

 

Στουρνάρας: Καλυμμένες οι τράπεζες


Μάλιστα, ο κύριος Στουρνάρας ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχεία του Μαΐου είναι ενθαρρυντικά και πρόσθεσε ότι όπου καταργείται το lockdown υπάρχει ανάκαμψη και τζίρος μεγαλύτερος από τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς. Επίσης, πρόσθεσε πως είναι θετικό στοιχείο η αύξηση των καταθέσεων και η αύξηση των αποταμιεύσεων.

 

Ως προς τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι είναι απόλυτες καλυμμένες και από πλευράς ρευστότητας και από πλευράς κεφαλαίων και ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε η οικονομία το 2021 να επιστρέψει σε ρότα πλεονασμάτων.

 

«Πρέπει να ενισχυθεί το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και ο παραγωγικός ιστός. Να μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτη καμιά λύση για φτηνό δανεισμό, να εκμεταλλευτούμε τις κοινές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι παρεμβάσεις αυτές δεν πρέπει να είναι μόνιμες. Από κάποια στιγμή και μετά θα πρέπει να καταργηθούν, όσο υποχωρεί η πανδημία έτσι ώστε το 2021 να επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα».


World Business

 O Banksy μας δείχνει  τον... Monet

O Banksy μας δείχνει τον... Monet…

Δημοπρατείται, μετά από παγκόσμιο τουρ η ερμηνεία του street artist επί του ιμπρεσιονιστικού αριστουργήματος...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Περιβάλλον

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αμερικάνοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η κάλυψη του πάγου της Αρκτικής...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.