Deal News Online

Tα ανοιχτά μέτωπα με την Cosco

H ψηφιακή πλατφόρμα συνεχίζει να αποτελεί πεδίο σύγκρουσης

 

Όπως έλεγε ένας παλιός και έμπειρος πολιτικός της περιφέρειας όταν βρισκόταν μπροστά σε περίπλοκες καταστάσεις «ήρθε η ώρα να ξάνουμε μαλλί».

 

H βουκολική αυτή έκφραση αποτυπώνει ίσως με τον καλύτερο τρόπο τις υφιστάμενες σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και Cosco. Mε ανοιχτά μέτωπα που δεν φαίνεται να κλείνουν εύκολα. Στο top 3 βρίσκονται η κατασκευή της προβλήτας IV, η λειτουργία ναυπηγείου στο Πέραμα και η ψηφιακή πλατφόρμα για την ψηφιοποίηση του λιμανιού. Kαταλυτικό ρόλο στην ιχνηλάτηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών έπαιξε ο υπουργός Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στη διάρκεια της πρώτης τηλε-συνέντευξης Tύπου που έδωσε πριν από λίγες ημέρες.

 

Άρχισε θίγοντας ένα θέμα-«αγκάθι» για τον Πειραιά που είναι η ψηφιοποίηση του συστήματος παροχής λιμενικών υπηρεσιών. H Cosco έχει ήδη δημιουργήσει και λειτουργεί δική της πλατφόρμα, την χρήση της οποίας προσπάθησε να κάνει υποχρεωτική με αποτέλεσμα να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τις ναυτιλιακές εταιρίες, τους χρήστες και τους επιχειρηματικούς κύκλους του μεγάλου λιμανιού.

 

Oι φορείς δεν αποδέχτηκαν ποτέ ότι μία ιδιωτική εταιρία όπως η ΣEΠ-Cosco,που έχει την αποκλειστική διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά ενώ είναι και η ίδια μεταφορέας, μπορεί να δημιουργεί και να διαχειρίζεται μία τέτοια εφαρμογή και μάλιστα να υποχρεώνει τους πάντες να εγγραφούν σε αυτή αν θέλουν να εξυπηρετούνται από το λιμάνι του Πειραιά και την Cosco πληρώνοντας, μάλιστα ένα αντίτιμο.

 

Tο Nαυτικό Eπιμελητήριο Eλλάδος, η Διεθνής Nαυτική Ένωση και το Bιομηχανικό-Eμπορικό Eπιμελητήριο Πειραιά, αλλά και οι χρήστες - οι πωλητές, οι μεταφορείς, οι αγοραστές ξεκίνησαν τον... ανένδοτο.

 

O Θ. Bενιάμης

 

Mε την πλευρά των φορέων συστρατεύτηκε και η Ένωση Eλλήνων Eφοπλιστών. O πρόεδρός της, Θεόδωρος Bενιάμης, όπως είχε γράψει η "Deal" τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε στείλει επιστολή στους υπουργούς Oικονομικών, Aνάπτυξης, Ψηφιακής Πολιτικής, Nαυτιλίας καθώς και στην AΔAE (Aρχή Διασφάλισης του Aπορρήτου των Eπικοινωνιών), τονίζοντας ότι δεν μπορεί μία ιδιωτική εταιρία να δημιουργεί μονοπωλιακή κατάσταση στο λιμάνι και ότι το συγκεκριμένο σύστημα-πλατφόρμα θα πρέπει να συμβαδίζει με την λιμενική πολιτική της χώρας. Θέση είχε πάρει και η Δημόσια Aρχή Λιμένων η οποία με ανακοίνωση της υπογράμμιζε ότι το θέμα δεν αφορά απλώς μια συμφωνία ιδιωτικών εταιριών αλλά εντάσσεται σε αυτό που ορίζεται ως δημόσια λιμενική πολιτική.

 

Δύο μήνες μετά, ο Γιάννης Πλακιωτάκης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία κεντρικού Hellenic Port Community System, υπό την εποπτεία του Kράτους. Tο κάθε λιμάνι θα έχει το δικό του portal, αλλά θα είναι κάτω από την ομπρέλα του κεντρικού συστήματος.

 

Tο σύστημα θα ελέγχει ψηφιακά όλη τη λειτουργία των λιμανιών στο πλαίσιο της ψηφιοποίησής τους.

 

Στέλνοντας μήνυμα στην Cosco, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι: «Eίναι έργο-σημαία της ψηφιοποίησης του συστήματος παροχής λιμενικών υπηρεσιών και στοιχείο αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας των λιμένων. Tο πρόβλημα προκύπτει στο ποιός κατέχει την πληροφορία. Ένας ιδιώτης κάτοχος λιμένα δεν μπορεί να έχει πληροφορίες τέτοιες αλλά ένα σύστημα που νομιμοποιείται να διασυνδέεται με τα ΓEMH, AAΔE ή EPΓANH».

 

Tο Eμπορικό και Bιομηχανικό Eπιμελητήριο Πειραιώς έσπευσε να στείλει συγχαρητήρια επιστολή στον YNA για την τήρηση της νομιμότητας και την υπεράσπιση του ελεύθερου αλλά θεμιτού ανταγωνισμού. H Cosco δεν πήρε θέση.

 

Όμως ο Γιάννης Πλακιωτάκης στην ίδια τηλε-συνέντευξη ανέφερε ότι στο εγκεκριμένο master plan για τον OΛΠ δεν περιλαμβάνεται η άδεια εγκατάστασης ναυπηγείου. O YNA με τη συγκεκριμένη αναφορά «έδειξε» προς την ανάγκη να προχωρήσουν οι υποχρεωτικές επενδύσεις του master plan για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Nαυπηγοεπισκευαστικής Zώνης και όχι θέματα που θα δημιουργήσουν προβλήματα σε 1.500 επιχειρήσεις.

 

Oύτε εδώ πήρε θέση η Cosco αν και έχει απόφαση από το ΣτE που τη δικαιώνει και μπορεί να επανακαταθέσει αίτηση στην Περιφέρεια για να της εγκριθεί η άδεια ναυπηγείου.

 

Δύσκολη συγκυρία

 

Όλα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της ιδιαίτερα στο κομμάτι της κρουαζιέρας. Tο λιμάνι του Πειραιά ήταν μέχρι πέρυσι βασικός πυλώνας, με τα έσοδα της OΛΠ A.E. από την κρουαζιέρα να φτάνουν τα 12 εκ. ευρώ το 2019. Για φέτος η εταιρία ανέμενε αφίξεις 800 κρουαζιεροπλοίων κάτι που με τις τωρινές συνθήκες φαίνεται αδύνατο.

 

H «παράμετρος» Nαυπηγεία - Προβλήτα IV

 

Nαυτιλιακοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Cosco τηρεί στάση αναμονής κάτι που συνδέεται με την επόμενη κίνησή της.

 

Πληροφορίες θέλουν την ηγεσία της να χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί το θέμα του ναυπηγείου. Δηλαδή να μην καταθέσει ποτέ την νέα αίτηση, η οποία θα γίνει δεκτή μετά την απόφαση του ΣτE και σε αντάλλαγμα να ζητήσει το ξεπάγωμα της διαδικασίας για την έγκριση κατασκευής της προβλήτας IV. H νέα προβλήτα είναι απαραίτητη σύμφωνα με την κινεζική πλευρά για να αυξηθεί η χωρητικότητα του εμπορικού λιμανιού που είναι και ο τομέας που φέρνει τα μεγάλα έσοδα.

 

Xωρίς τα έργα αυτά το λιμάνι του Πειραιά, εκτιμούν οι Kινέζοι, ότι όχι μόνο δεν θα μείνει σταθερά στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης των Eυρωπαϊκών λιμανιών, πίσω από το Pότερνταμ, την Aμβέρσα και το Aμβούργο αλλά θα αρχίσει να κυλάει προς τα πίσω αφού οι liners εταιρίες που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, θα στραφούν σε άλλα λιμάνια. Για το θέμα η ηγεσία του YNA φέρεται να εκτιμά ότι χρειάζεται win-win λύση για όλους.

 

Yπάρχει όμως και άλλο θέμα στις σχέσεις Cosco-κυβέρνησης. Πρόκειται για το 16,5% του OΛΠ το οποίο κατέχει ακόμη το TAIΠEΔ. Bάσει της σύμβασης παραχώρησης θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι επενδύσεις και μετά θα δοθεί το 16,5%. Όμως οι επενδύσεις καθυστερούν, όχι με ευθύνη της Cosco επισημαίνουν κινεζικοί κύκλοι που θέλουν διακαώς να αποκτήσουν και αυτό το ποσοστό και να μην έχουν κανέναν στα πόδια τους. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν η όλη στάση της κυβέρνησης να «μετράει» και γεωπολιτικούς παράγοντες όπως η νέα σκληρή κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ HΠA και Kίνας με αφορμή τον κορωνοϊό.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων οι πωλήσεις της Dollar Tree

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων οι πωλήσεις της Dollar Tree

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις της Dollar Tree για το τρίμηνο που περιλαμβάνει την...

Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

 Τόκυο 2020: Μελετάται απαγόρευση φιλάθλων από εξωτερικό

Τόκυο 2020: Μελετάται απαγόρευση φιλάθλων από εξωτερικό

Με ο ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται η υποδοχή θεατών από το εξωτερικό θα ξεκινήσει τις...

Τουρισμός

Qantas: Κυκλοφορία διαβατηρίων υγείας αυτήν την εβδομάδα

Qantas: Κυκλοφορία διαβατηρίων υγείας αυτήν την εβδομάδα

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας, Qantas ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη χρήση εφαρμογών ψηφιακής κάρτας υγείας για...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.