Deal News Online

Δύσκολοι καιροί για «πρίγκιπες» στο «μαγικό βασίλειο»

ΤΡΙΓΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΣΤH DISNEY

 

Αν ο Άμλετ συμπεραίνει πως «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», η κληρονόμος του Disney, Abigail Disney, είναι σίγουρη ότι κάτι... πάει στραβά στο «μαγικό βασίλειο» που δημιούργησε ο αδερφός του παππού της. Εντάξει, εδώ και καιρό τα έχει βάλει με τον CEO της Walt Disney, Bob Iger, ο οποίος λαμβάνει αποζημίωση -όπως η ίδια υπερτονίζει- 1.424 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο εργαζόμενο στην εταιρία -δηλαδή 65,6 εκατ. δολάρια το 2018 και 47 εκατ. πέρυσι, δηλαδή 900 φορές περισσότερα από τα 52.000 δολάρια της ετήσιας αποζημίωσης του μέσου εργαζομένου της εταιρίας- όμως αυτή τη φορά, είναι πραγματικά έξαλλη.

 

Αν θεωρούσε «παρανοϊκό» τον μισθό του Iger, τώρα θεωρεί εξωφρενικό το γεγονός ότι η Disney έβγαλε σε διαθεσιμότητα τους 100.000 από τους 223.000 εργαζομένους της, κρατώντας, παράλληλα σχεδόν ανέπαφα τα bonus των στελεχών -ύψους περίπου 15 εκατ. δολαρίων για έκαστο, όπως καταγγέλλει η Disney- αλλά και 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για μέρισμα στους μετόχους. Η Abigail Disney λέει ότι τα χρήματα αυτά, θα μπορούσαν να καλύψουν τους μισθούς των εργαζομένων που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, αλλά αντ' αυτού, κατευθύνονται στους κατόχους των μετοχών. Και αυτό, όπως λέει, είναι σκανδαλώδες, επειδή το μέρισμα καταλήγει στα χέρια αυτών που παίρνουν τα bonuses. «Το 80% των μετοχών, το κατέχει το πλουσιότερο 10%», λέει.

 

Αυτή, βέβαια, είναι η συνέχεια μιας διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Disney και του Iger -και των άλλων μεγαλοστελεχών- για τις αμοιβές, όμως φαίνεται πως τώρα θα φουντώσει ακόμα περισσότερο. Γιατί ο Iger είχε, ως τώρα, το «άλλοθι» των φοβερών και τρομερών επιδόσεων που παρουσίαζε το «μαγικό βασίλειο» το οποίο δημιούργησε ο Walt Disney. Τώρα, που η λάμψη ξεφτίζει λόγω του κορωνοϊού, οι καιροί έχουν γίνει πολύ δύσκολοι για «πρίγκιπες». Ο Iger παραιτήθηκε νωρίτερα φέτος από τη θέση του CEO, όμως παραμένει ισχυρός στην εταιρία, ως εκτελεστικός πρόεδρος σε αυτή.

 

Η οργή της Abigail, λοιπόν, συνεχίζει να στρέφεται (και) προς αυτόν, μιας και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Walt Disney βλέπει να αντανακλώνται οι τεράστιες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στα κέρδη. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι υποβαθμίσεις από τους οίκους και τους αναλυτές έπεφταν... βροχή την προηγούμενη εβδομάδα. Όχι τυχαία, η S&P Global υποβάθμισε το αξιόχρεο της Disney σε A- από A, παρά το γεγονός ότι η εταιρία είχε μόλις εξασφαλίσει μια νέα σύμβαση πίστωσης για έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολούθησε η υποβάθμιση των προοπτικών της από θετικές σε σταθερές, από την MoffettNathanson. Ο συνιδρυτής και αναλυτής της εταιρίας, Michael Nahtanson, σε ανάλυσή του κάνει λόγο για «σημαντικό, δίχως προηγούμενο ρίσκο για τα κέρδη στο άμεσο μέλλον, λόγω της αβεβαιότητας της σημερινής κατάστασης», εξηγώντας ότι ότι οι αναθεωρήσεις κερδών για τον γίγαντα των θεματικών πάρκων και της ψυχαγωγίας θα μπορούσαν να «αναθεωρηθούν μαζικά προς τα κάτω» ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ακόμα κι αν το συνδρομητικό κανάλι της εταιρίας, το Disney+, συνεχίζει να προσελκύει συνδρομητές με τους ρυθμούς ρεκόρ που κάνει σήμερα.

 

Ο αναλυτής προβλέπει εμμέσως νέο γύρο «εμφυλίου» στο «μαγικό βασίλειο», καθώς αναμένει πως η Disney θα επιταχύνει τις περικοπές κόστους, συνεπεία μιας απότομης πτώσης των διαφημιστικών εσόδων. Ο αντίκτυπος του ιού «θα είναι μεγαλύτερος από τον πιο αναμενόμενο», γράφει, μειώνοντας την τιμή - στόχο για τη μετοχή στα 112 από 120 δολάρια, την ώρα που αυτή κινούταν κοντά στο «ψυχολογικό όριο» των 102 δολαρίων.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Συμπαράσταση στο ΣΕΗ από Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Συμπαράσταση στο ΣΕΗ από Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Επιστολή συμπαράστασης στο "αδελφό Σωματείο" του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών απέστειλε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, σε σχέση με τις επιθέσεις που...

Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα

Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα

Στη σύλληψη του πρώην προέδρου της Μπαρτσελόνα, Γιόσεπ Μαρία Μπαρτομέου, καθώς και άλλων διοικητικών στελεχών...

Τεχνολογία

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των θυμάτων του Stalkerware

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των θυμάτων του Stalkerware

Σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας παροχής λύσεων ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky, το stalkerware - ένα λογισμικό εξ' αποστάσεως...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.