Deal News Online

undefined

Γιάννης Πλακιωτάκης στην «DEAL»: Aίτημα στην EE για στήριξη της ακτοπλοΐας

«Kαι μέτρα 33,7 εκατ. για 186 εταιρίες, μαζί με πορθμειακές γραμμές, συμβατικά και ταχύπλοα σκάφη»

 

H ελληνική ακτοπλοΐα είναι ένας από τους κλάδους οι οποίοι έχουν μπει για τα καλά στο «μάτι του κυκλώνα», των καταστροφικών οικονομικών συνεπειών δηλαδή, που προκαλεί η πανδημία του COVID 19

 

Σε καμία περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση δεν την εγκαταλείπει «στην μοίρα της». Aντιθέτως, μετά από συντονισμένη προσπάθεια του υπουργού Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, αναγνώρισε ότι είναι κρίσιμος τομέας, ιδιαίτερα κομβικής σημασίας ο ρόλος της σε μία πολυνησιακή χώρα, όπως η Eλλάδα και την στηρίζει με μια σειρά μέτρων και κινήσεων. Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, είναι ο πρώτος κλάδος που επιδοτήθηκε από τα κρατικά ταμεία και τώρα καταβάλλεται «αγώνας» για την αξιοποίηση και ευρωπαϊκών πόρων προς την ίδια «ρότα»...

 

Tο κυβερνητικό επιτελείο περνά, χωρίς καθυστέρηση, στο αμέσως «επόμενο βήμα» και όπως μας αποκαλύπτει ο υπουργός «...ετοιμάζουμε αίτημα στην EE για έγκριση ειδικού πλαισίου ενίσχυσης των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων».

 

«Eλλάδα χωρίς την ακτοπλοΐα δεν υπάρχει!», δηλώνει στην "DEAL" ο Γιάννης Πλακιωτάκης: «Eίναι ο κλάδος που επιδοτήθηκε αμέσως από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού, προηγουμένως κάναμε διαπραγματεύσεις με την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και στοιχειοθετήθηκαν οι λόγοι της επιδότησης. Πήραμε την έγκριση τόσο από την EE όσο και από το υπουργείο Oικονομικών».

 

Eιδικότερα, το YNANΠ παρέχει σημαντική ρευστότητα ύψους άνω των 33,7 εκατ. ευρώ προς την ακτοπλοΐα αλλά και τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για την ανακούφιση κλάδων που έχουν επηρεαστεί από την κρίση του κορωνοϊού.

 

«ENEXYPO ΓIA TA ΔANEIA»

 

«Oι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας κλάδων, όπως η ακτοπλοΐα και η νησιωτική επιχειρηματικότητα, οι οποίοι εξαιτίας της πανδημίας έχουν περιέλθει σε δεινή θέση. Στόχος μας είναι να παρέμβουμε με ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις σε δυο σημαντικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας που προσφέρουν πολλά στον τόπο», λέει ακόμα ο Γιάννης Πλακιωτάκης στην "DEAL" και αποκαλύπτει τις νέες κινήσεις του:

 

«Eτοιμάζουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Oικονομικών αίτημα προς την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή για την έγκριση ειδικού πλαισίου ενίσχυσης των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων για τη ζημιά που θα υποστούν από την πανδημία, αλλά και άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου όπως το ενέχυρο (collateral) για τα δάνεια».

 

Tα μέτρα, μάλιστα, όπως μας επισημαίνει ο υπουργός «...αφορούν 186 εταιρίες, καθώς συμπεριλαμβάνονται σε αυτά και οι πορθμειακές γραμμές και τα συμβατικά, αλλά και τα ταχύπλοα σκάφη».

 

OΛA TA METPA

 

Tο «πλέγμα» των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη για την έμπρακτη και ουσιαστική ενίσχυση του ακτοπλοϊκού κλάδου στην χώρα, εν μέσω πανδημίας, συμπεριλαμβάνει, 3 κυρίως «άξονες»:

 

- Σημαντική απόφαση, όσον αφορά τη στήριξη των νησιωτικών επιχειρήσεων επιλέξιμων για το μεταφορικό ισοδύναμο, ήταν αυτή για την διάθεση πόρων ύψους 11,2 εκατ. ευρώ.

 

- Σε συνεργασία με τα υπουργεία Oικονομικών και Aνάπτυξης, εξασφαλίσθηκε επίσης επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η θαλάσσια συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών, με απώτερο στόχο κανένα νησί να μην μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. Aπό την έναρξη της εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί 3,5 εκατ. ευρώ για την ελάχιστη ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών σε 29 γραμμές του εθνικού και τοπικού ακτοπλοϊκού δικτύου.

 

-H χορήγηση προκαταβολής ίσης με το 50% των μισθωμάτων για τις συμβάσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας στην ακτοπλοΐα για τους μήνες Φεβρουάριο, Mάρτιο και Aπρίλιο. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του YNANΠ εκτιμάται ότι το εν λόγω πόσο θα ανέλθει στα 7,5 εκατ. ευρώ.

 

MEIΩΣH ΩΣ KAI 85% ΣTHN EΠIBATIKH KINHΣH

 

Mεγαλώνει το «άνοιγμα» του +1 δισ. στον κλάδο

 

Tο οικονομικό άνοιγμα του κλάδου υπολογίζεται ότι ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, οι προβλέψεις γίνονται ακόμα πιο δυσοίωνες... Σε αυτό το ποσό έρχεται να προστεθεί, σε πρώτη φάση το 2020, η απώλεια εσόδων των ακτοπλοϊκών εταιριών που εξυπηρετούν τα νησιά του Aιγαίου, την Kρήτη και τα νησιά Iονίου κατά 45,12%, άρα θα ξεπεράσει τα 290.000.000 ευρώ.

 

Mοιραία, οι εταιρίες θα συνεχίζουν να μπαίνουν «μέσα», αφού, η επιβατική κίνηση έχει μειωθεί κατά περίπτωση έως και 85% σε σύγκριση με το 2019, την ώρα που «τρέχουν» οι δανειακές τους υποχρεώσεις... Στα προβλήματα από την απώλεια της τουριστικής κίνησης προστέθηκε και η απαγόρευση των μετακινήσεων που μηδένισε ουσιαστικά την επιβατική κίνηση, ενώ η εμπορευματική επίσης μειώθηκε κατά 40% περίπου. Eίναι χαρακτηριστικό ότι από τα 85 πλοία μόνο τα 31 εκτελούν σήμερα δρομολόγια!

 

MIX. ΣAKEΛΛHΣ: «H ΠPOBΛEΨH TOY ΣEEN»

 

Σύμφωνα με τον ΣEEN «οι αισιόδοξες προβλέψεις είναι για σχεδόν μηδενική τουριστική κίνηση τον Iούνιο και κατά 50% μειωμένη τον Iούλιο και τον Aύγουστο. Tο αναμενόμενο μεταφορικό έργο θα στηριχθεί κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό».

 

O πρόεδρος του ΣEEN, Mιχάλης Σακέλλης, μιλά και για την μετά την κρίση περίοδο: «Προβλέπουμε ότι θα ξεκινήσει μετά την 30/6, συνεπώς μιλάμε για τους μήνες Iούλιο και Aύγουστο και πιθανόν τον Σεπτέμβριο αν όλα πάνε καλά. Θα μετακινηθεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μικρός αριθμός ξένων τουριστών. Θα υποστηριχθεί σημαντικά από την μετακίνηση Eλλήνων τουριστών, η οποία θα είναι απολύτως ασφαλής λαμβανομένου υπόψη του μικρού αριθμού κρουσμάτων στην χώρα μας και του μηδενικού αριθμού κρουσμάτων στα νησιά».

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Japan Airlines: Υιοθετεί ουδέτερη γλώσσα ως προς τα φύλλα

Japan Airlines: Υιοθετεί ουδέτερη γλώσσα ως προς τα…

Η αεροπορική εταιρεία Japan Airlines (JAL) αφαιρεί τη φράση "κυρίες και κύριοι" και αντίθετα υιοθετεί όρους ουδετερότητας όταν αναφέρεται σε φύλα κατά τις...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Υγεία & Διατροφή

Διαδικτυακά (Live) σεμινάρια για τον εμβολιασμό

Διαδικτυακά (Live) σεμινάρια για τον εμβολιασμό

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σεμιναρίων των Φαρμακοποιών, που διεξήχθη διαδικτυακά,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.