Deal News Online

Σταϊκούρας: Στο «τραπέζι» η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση Προτεινόμενο

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα θα έχει τηλεδιάσκεψη για την εστίαση κατά την οποία θα εξεταστεί κατά πόσο είναι εφικτή η μείωση ΦΠΑ στον κλάδο.

 

Μιλώντας στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» της ΕΡΤ προανήγγειλε ότι δρομολογείται το αμέσως προσεχές διάστημα παρέμβαση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν δεχθεί πίεση λόγω της μείωσης ενοικίων.

 

Για τη μείωση ΦΠΑ στην εστίαση είπε πως «μου έρχονται αρκετά αιτήματα από κλάδους για μειώσεις φόρων». Εξήγησε πως «εύχομαι αυτή η παρένθεση που άνοιξε με την κρίση να κλείσει γρήγορα ούτως ώστε να επανέλθουμε και να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε. Αλλά αυτή την περίοδο προτεραιότητά μας είναι η αύξηση των δαπανών. Πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το χώρο της εστίασης από τον Ιούνιο και μετά».

 

Είπε πως τη Δευτέρα θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον αντίστοιχο φορέα «για να δω τι μπορώ να κάνω ρεαλιστικά το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν αντίστοιχες σκέψεις και για άλλες κατηγορίες αλλά πρέπει πάντα να συνυπολογίσουν τα ταμειακά διαθέσιμα, το κόστος».

 

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις που ανοίγουν μέσα στο μήνα, σημειώνοντας ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα καταβληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε 90 χιλιάδες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

 

Σημείωσε ότι το ποσό θα είναι ανάλογο με την απώλεια τζίρου και τον αριθμό εργαζομένων. Αν για παράδειγμα μία επιχείρηση δεν έχει εργαζόμενους, το ποσό θα είναι 2 χιλιάδες ευρώ. Τέσσερις χιλιάδες θα λάβουν όσοι έχουν έως πέντε εργαζόμενους, 8 χιλιάδες από πέντε έως 20 και ούτω καθεξής.

 

Υποστήριξη για το σύνολο των δανειοληπτών

 

Επιπλέον, ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε σε πιο υψηλά ποσοστά κάλυψης δόσης ενήμερων δανείων στο νέο σχήμα γέφυρας-προστασίας της πρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι το ποσοστό κάλυψης στην αρχή της περιόδου θα είναι συντριπτικά υψηλό και σταδιακά θα αποκλιμακώνεται ανά τρίμηνο.

 

«Παρατείναμε το υφιστάμενο πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καλώ όλους τους πολίτες να αξιοποιήσουν τις πρόνοιες της πολιτείας» είπε.

 

Ο Σταϊκούρας είπε πως για πρώτη φορά υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών, είτε έχουν κόκκινα δάνεια είτε ενήμερα, αρκεί να έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

 

Τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με τους θεσμούς για το ακριβές ποσοστό επιδότησης στη δόση του δανείου που θα έχουν και οι συνεπείς δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημία. Ανέφερε ότι το ποσό θα είναι αρχικά πολύ υψηλό και στη συνέχεια θα φθίνει και η χρονική διάρκεια θα είναι περίπου έως τα τέλη του έτους.

 

Στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού δικαίου το οποίο θα λειτουργεί από το 2021, έκανε λόγο για μια δεύτερη ευκαιρία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για βοήθεια στα ευαίσθητα νοικοκυριά αλλά και για μέτρα που θα αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

 

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των ελληνικών προβλέψεων για την ύφεση, ο κ. Σταϊκούρας, υποστήριξε σχετικά ότι μέχρι αυτή τη στιγμή «αντιμετωπίσαμε τη μία πλευρά του προβλήματος, για να ελαφρύνουμε όσο μπορούμε τις επιχειρήσεις που κλείσαμε και πλήττοντα, τους εργαζόμενους που πλήττονται και έχουν πρώτη κατοικία και τους φοιτητές.»

 

Σταϊκούρας: Δεν είναι στο τραπέζι η μείωση συντάξεων και μισθών

 

Ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας καθώς και για το ενδεχόμενο να γίνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «δεν είναι στο τραπέζι η μείωση συντάξεων και μισθών» και πως η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

 

Αναφορικά με άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως οι καλλιτέχνες που μένουν εκτός επιδόματος, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας θα δώσει ποσά σε μια νέα κατηγορία. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ηθοποιοί, ταξιθέτες και οικοδόμοι. Είναι περίπου 160.000 πολίτες.»

 

Αμέσως μετά εξήγησε ότι τα μέτρα θα επαναξιολογούνται διαρκώς. «Θα βοηθάμε οριζόντια την οικονομία ή κλάδους της οικονομίας εκεί που υπάρχουν ζητήματα. Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα. Μακάρι να μπορούσα να προαναγγείλλω νέα επιδόματα, αυξήσεις μισθών και αυξήσεις συντάξεων. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, παίρνουμε μέτρα εμπροσθοβαρώς» είπε και προσέθεσε:

 

«Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη, ενώ έχουν εγκριθεί όλα τα προγράμματα των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. Τα βγάζουμε πέρα μόνοι μας, απ' όσα λαμβάνουμε κάθε μήνα και θέλω να ευχαριστήσω τους φορολογούμενους που συνεισφέρουν στα έσοδα.»

 

Αναφορικά με το κοινοτικό πρόγραμμα Sure εκτίμησε πως τα χρήματα θα φτάσουν στα κρατικά ταμεία μετά τον Ιούλιο. Προς το παρόν τα προγράμματα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί υλοποιούνται χωρίς κάλυψη, μόνο από τα κρατικά ταμεία. «Όταν λοιπόν και εγώ θέλω να υλοποιήσω κάποιες δημοσιονομικές πολιτικές, πρέπει να ξέρω ποιοι είναι διαθέσιμοι πόροι», είπε.

 

Για το recovery fund επισήμανε ότι διεκδικούμε να μην είναι δανεισμός αλλά επιδοτήσεις/επιχορηγήσεις για να μην αυξηθεί το χρέος, να έχει ένα σημαντικό ύψος, αλλά και να αφορά στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Η περίοδος χάριτος θα καλύπτει πιθανόν όλο το 2021 ανέφερε για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν υπάρχει θέμα στο τραπέζι για μειώσεις μισθών-συντάξεων επανέλαβε.


Secret Money

 Tα «στοιχήματα» του Hλία Ξηρουχάκη

Tα «στοιχήματα» του Hλία Ξηρουχάκη

Σε ελληνικά χέρια πέρασε και πάλι «το τιμόνι» του Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ), με τον...

Αυτοκίνητο

Ο Σωτήρης Κοντιζάς επανασυνδέεται  με την αγαπημένη του Mazda

Ο Σωτήρης Κοντιζάς επανασυνδέεται με την αγαπημένη…

Η Mazda και ο γνωστός σεφ Σωτήρης Κοντιζάς επιτέλους ξανασμίγουν ως φυσικό επακόλουθο της ιδιαίτερης...

Περιβάλλον

Σιβηρία: Μικροοργανισμός επανήλθε μετά από 24.000 χρόνια «κατάψυξης»

Σιβηρία: Μικροοργανισμός επανήλθε μετά από 24.000 χρόνια «κατάψυξης»

Ένας μικροσκοπικός πολυκύτταρος οργανισμός επέστρεψε στη ζωή του αφού ήταν παγωμένος για 24.000 χρόνια στη Σιβηρία, σύμφωνα με...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.