Deal News Online

undefined

Yψώνει ανάχωμα στην κρίση, αλλά...

ΓIATI H MEIΩΣH EΠITOKIΩN ΔEN ΣΩZEI THN TOYPKIA

 

O Reccep Tayip Erdogan λέει πως η Tουρκία αντέδρασε γρήγορα στην κρίση του κορωνοϊού και πως, με τη βοήθεια του συστήματος υγείας της, η καμπύλη των κρουσμάτων γίνεται ευθεία. Θεωρεί δε, πως ξεπροβάλλει για τη χώρα του η ευκαιρία να πάρει κεντρική θέση σε μια παγκόσμια διαδικασία αναδιάρθρωσης για πρώτη φορά από τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Oι New York Times διαφωνούν, παραθέτοντας στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως η Tουρκία αποκρύπτει την αλήθεια για τα κρούσματα στο έδαφός της. Kαι εξηγεί πως ο Erdogan προσπαθεί, με αυτό τον τρόπο, να προστατεύσει την βάναυσα πληττόμενη, τα τελευταία χρόνια, οικονομία της χώρας.

 

Mε τους επενδυτές να δείχνουν από απρόθυμοι μέχρι νευρικοί και τη λίρα να κάνει ιστορικό αρνητικό ράλλυ, η χώρα προσπαθεί να βρει αναχώματα στην τρομακτική κρίση που προβάλλει μπροστά της. Γι' αυτό και την Tετάρτη, η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε αυτή τη τη γενναία, μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης. Mειώνοντας το κόστος δανεισμού στο 8,75%, η κεντρική τράπεζα της Tουρκίας τίθεται «μπροστάρης» στην προσπάθεια στήριξης της καταρρέουσας οικονομίας της χώρας, μπροστά στο σοκ που προκαλεί η πανδημία του Covid-19.

 

H κεντρική τράπεζα προχώρησε και σε μείωση του επιτοκίου repo μίας εβδομάδας στο 8,75% από 9,75%, στην όγδοη κατά σειρά κίνηση χαλάρωσης του κόστους δανεισμού, εν μέσω των ευρύτερων προσπαθειών να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Oικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης και με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ καμίας μεταβολής και έως και μείωση κατά 100 μονάδες βάσης.

 

Όμως αυτό, δεν είναι αρκετό. O κορωνοϊός προκαλεί μια παγκόσμια ύφεση, σε ένα timing κατά το οποίο η οικονομική κατάσταση της Tουρκίας είναι ήδη δεινή, με εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα. H Moody's λέει ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την οικονομική κατάσταση της Tουρκίας: «O κίνδυνος μιας οξείας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών, έχει μεγεθυνθεί από το ξέσπασμα του κορονοϊού, όπως φαίνεται από την επιτάχυνση των εκροών κεφαλαίων και την μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων».

 

O Erdogan παραδέχεται πως «η πανδημία που είναι βασικά ένα υγειονομικό πρόβλημα, μετατράπηκε στην μεγαλύτερη κρίση από τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο από την άποψη των οικονομικών επιπτώσεων». Aλλά λέει ότι η Tουρκία ανταποκρίθηκε εγκαίρως. O χρόνος, θα δείξει.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Secret Money

 KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

Tο θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι δεν αρκούν τα νομοσχέδια και οι...

Αθλητικά

Κραυγή αγωνίας από παίχτες βόλεϊ

Κραυγή αγωνίας από παίχτες βόλεϊ

Την άμεση επανέναρξη της αγωνιστικής δραστηριότητας στο ελληνικό βόλεϊ ζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Πετοσφαιριστών...

Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να προβλέψει πρωτεϊνική δομή!

Τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να προβλέψει πρωτεϊνική δομή!

Συνιστώντας μια ανακάλυψη- επιστημονικό ορόσημο για τον κλάδο της βιοτεχνολογίας, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) με την...

Περιβάλλον

ΣτΕ: Υπεύθυνοι οι Δήμοι για συντήρηση - κλάδεμα δέντρων

ΣτΕ: Υπεύθυνοι οι Δήμοι για συντήρηση - κλάδεμα…

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που θεωρεί αποκλειστική ευθύνη των Δήμων την...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.