Deal News Online

undefined

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την καταβολή των αναδρομικών

Διαφοροποιήσεις σχετικά με το κόστος που προκαλούν στον προϋπολογισμό και έχουν σχέση με τις δημοσιονομικές αντοχές της ελληνικής οικονομίας

 

Δύο σενάρια έχει στο τραπέζι του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει την επικείμενη, έως τον Ιούνιο, κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων (πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου). Πρόκειται για δύο εκδοχές σε ό,τι αφορά την καταβολή των αναδρομικών που διαφοροποιούνται ανάλογα με το κόστος που προκαλούν στον προϋπολογισμό και έχουν σχέση με τις δημοσιονομικές αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

 

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δημοσίευμα του in.gr αναφέρει πως το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι το ΣτΕ να αποφασίσει την καταβολή των αναδρομικών για το κρίσιμο ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 για όσους είχαν προσφύγει. Το ζητούμενο, από εκεί και πέρα, είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση. Δηλαδή αν θα καταβάλει τα αναδρομικά μόνο για τους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει ή θα λάβει την πολιτική απόφαση να επεκτείνει τη χορήγησή τους σε όλους τους συνταξιούχους.

 

Τα σενάρια


Ειδικότερα:

 

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι η κυβέρνηση να εφαρμόσει απλά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εφόσον προβλέπει την καταβολή τους σε όσους έχουν καταθέσει αγωγές για το 11μηνο το οποίο μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Το δημοσιονομικό κόστος στο σενάριο αυτό ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ.

 

Το δεύτερο προβλέπει πληρωμή των αναδρομικών του 11μήνου για όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το αν έχουν καταθέσει ή όχι αγωγές. Στην περίπτωση αυτή το δημοσιονομικό κόστος εκτινάσσεται σε πολύ υψηλότερα ποσά και απαιτεί κυβερνητική απόφαση.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, με βάση τη σημερινή δημοσιονομική θέση της χώρας λόγω της πανδημίας, είναι σίγουρο ότι το κόστος από την καταβολή των αναδρομικών θα μεταφερθεί στο 2021 και θα κλιμακωθεί σε δόσεις σε βάθος χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι όποια και αν είναι τελικά η απόφαση της κυβέρνησης επί των δύο σεναρίων που έχει στο τραπέζι της, η καταβολή των αναδρομικών θα ξεκινήσει από το επόμενο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να δοθούν σε 3 έως 5 ετήσιες δόσεις στους δικαιούχους.

 

Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα τις δικαστικές αποφάσεις, έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στην απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοσιονομική δυνατότητα λόγω κορωνοϊού έχει δυσκολέψει με αποτέλεσμα η όποια καταβολή των χρημάτων να γίνει βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε η κυβέρνηση, πρώτα θα περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων ή μόνο αυτούς που προσέφυγαν δικαστικά.

 

Οπως τόνιζαν χθες κύκλοι του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν διεκδικήσεις 21,5 δισ. ευρώ για κύριες συντάξεις και περίπου 5 δισ. για επικουρικές. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, συνολικά τα αναδρομικά που διεκδικούνται από τους συνταξιούχους αφορούν τις παρακάτω χρονικές κατηγορίες:

 

– Από 1/1/2013 έως 9/8/2015, 11 δισ. ευρώ,

 

– Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (το 11μηνο μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) 4 δισ. ευρώ και

 

– Από 12/5/2016 έως 31/12/2018, 11,5 δισ. ευρώ.

 

Νομικοί κύκλοι εξέφραζαν την άποψη ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να δικαιώνει τους συνταξιούχους για το σύνολο της 7ετίας καθώς στις παλαιότερες αποφάσεις του περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών, σαφώς ανέφεραν ότι οι συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αναδρομικά, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Το 11μηνο φαίνεται πως είναι το κρίσιμο διάστημα, στο οποίο, όπως λένε οι νομικοί, θα κριθεί ποιοι και πόσοι θα λάβουν πίσω τα «κομμένα» των συντάξεών τους.


World Business

AS Company: Πτώση για τον κύκλο εργασιών στο α' εξάμηνο

AS Company: Πτώση για τον κύκλο εργασιών στο…

Μειωμένος κατά 26,33% εμφανίστηκε ο κύκλος εργασιών της AS Company, τους πρώτους μήνες του έτους, το...

Media

Κυριαρχεί πιο μεταδοτικό στέλεχος κορωνοϊού

Κυριαρχεί πιο μεταδοτικό στέλεχος κορωνοϊού

Η πρώτη μελέτη για την ανάλυση της δομής του κορωνοϊού από δύο κύματα μόλυνσης σε...

Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

Cisco: Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων

Cisco: Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων

Την έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (www.cisco.com/go/dts) στην πόλη της...

Τουρισμός

CLIA: Επανεκκίνηση κρουαζιέρων με υποχρεωτικά τεστ

CLIA: Επανεκκίνηση κρουαζιέρων με υποχρεωτικά τεστ

Τα τεστ θα είναι υποχρεωτικά για τους επιβάτες κρουαζιέρας πριν από την επιβίβαση, καθώς οι μεγαλύτερες εταιρίες κρουαζιέρας θέλουν...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.