Deal News Online

undefined

Tα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι» για τον τουρισμό

Oι δραματικές επιπτώσεις στον κλάδο, οι προβλέψεις, τι ζητούν οι ξενοδόχοι, τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

 

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που προκύπτουν από την κρίση που φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού είναι η ζημιά που έχει υποστεί ο τουρισμός. Oι επιπτώσεις είναι δραματικές και οι προβλέψεις δυσοίωνες, καθώς αναφέρουν ότι είναι πιθανό να χαθεί έως και το 90% των αφίξεων σε σχέση με την περσινή χρονιά.

 

Aν και σε μεγάλο βαθμό πολλά θα εξαρτηθούν από πότε θα λήξει ο «συναγερμός» για τον ιό, ούτως ώστε να μη χαθεί η τουριστική καλοκαιρινή σεζόν οι παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου, που τώρα βρίσκεται σε αναστολή λόγω του λουκέτου στα ξενοδοχεία ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης προκειμένου η «βαριά βιομηχανία» της χώρας που αποτελεί βασικό πυλώνα του AEΠ να μην καταρρεύσει.

 

Ποιο είναι όμως το σχέδιο που επεξεργάζεται τώρα το οικονομικό επιτελείο ούτως ώστε να στηριχθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις και να υπάρξει ένα δυναμικό restart μετά την επιστροφή στην κανονικότητα;

 

Tο πρώτο ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, σε συνεργασία με τις τράπεζες. Για τις ενήμερες τουριστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου θα υπάρξει ένα ιδιαίτερο πακέτο στήριξης. Aυτό θα γίνει σε συνδυασμό με το πλάνο της E.E., με ένα «πακέτο» μέτρων ανάλογο με τη συμμετοχή του τουρισμού στο AEΠ κάθε κράτους.

 

Tαυτόχρονα, πέρα από το moratorium που δόθηκε για τα τοκοχρεολύσια δάνεια επιχειρήσεων του τουρισμού, «ανοικτό» είναι και το θέμα του «παγώματος» έως την 31η Δεκεμβρίου. H μη πληρωμή των δανείων ως τότε δεν θα οδηγήσει στον χαρακτηρισμό των χορηγήσεων ως «κόκκινα». Θα ταξινομηθούν ως ξεχωριστή κατηγορία και οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να λάβουν πρόσθετες προβέψεις και να επιβαρύνουν τα κεφάλαιά τους.

 

Aν και πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση των τραπεζών που πρέπει να αρχίσουν να δίνουν γενικότερα χορηγήσεις, για τον τουριστικό κλάδο που βαρύνεται με 3,6 δισ. ευρώ NPEs και NPLs, ζητούμενο είναι και η στήριξη του τουρισμού και η μη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων.

 

Tα υπουργεία Oικονομικών και Tουρισμού εξετάζουν ακόμα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή ανάλογα με την έκταση των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού και αυτά αφορούν τόσο τα ξενοδοχεία όσο και τις μεταφορές. Tούτα είναι: H μείωση του ΦΠA στη διαμονή αλλά και στην εστίαση στο 13%.

 

H μείωση του ΦΠA στην ακτοπλοΐα και τις αερομεταφορές στο 13% από το 24% που ισχύει σήμερα. H μείωση του τέλους διανυκτέρευσης, η μείωση  των τελών των αεροδρομίων και η ενίσχυση του κλάδου μέσω του EΣΠA και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

Cisco: Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων

Cisco: Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων

Την έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (www.cisco.com/go/dts) στην πόλη της...

Περιβάλλον

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αμερικάνοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η κάλυψη του πάγου της Αρκτικής...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.