Deal News Online

undefined

Mέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους ύψους 6,8 δισ. ευρώ

Το επίδομα των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους- Στο ακέραιο το δώρο Πάσχα που θα δοθεί ωστόσο το καλοκαίρι


 

Ανοίγει περαιτέρω η ομπρέλα προστασίας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους με νέα δέσμη μέτρων οικονομικής στήριξης, την τέταρτη κατά σειρά, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

 

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας, Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσαν το ολιστικό σχέδιο στης κυβέρνησης προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις και οικογένειες εργαζομένων.

 

Τα νέα μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ, πλέον των ποσών του ΕΣΠΑ και άλλων κοινοτικών κονδυλίων ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας και αφορούν επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ενώ εξειδίκευσαν τα μέτρα οι κ.κ. Βρούτσης και Γεωργιάδης.

 

Δώρο Πάσχα


Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στους εργαζομένους με αναστολή εργασίας στο ακέραιο, μαζί με το επίδομα καλοκαιριού.  Το συμπλήρωμα του ποσού θα γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Σημειώνεται ότι ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι που δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης θα πληρωθούν κανονικά από τις επιχειρήσεις το Δώρο Πάσχα, στο ακέραιο.

 

Από την πλευρά του κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι διασφαλίζεται  η καταβολή του δώρου Πάσχα προς όλους. Στις επιχειρήσεις που έχουν ανατείλει την λειτουργία ή όσων έχουν ενταχθεί σε ΚΑΔ, θα πληρώσουν μαζί με το επίδομα καλοκαιριού το επίδομα Πάσχα για όσο χρονικό διάστημα διαρκούσε η μη αναστολή σύμβασης. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συμπληρωθεί το ποσό ώστε το δώρο Πάσχα να καταβληθεί στο ακέραιο, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

600 Ευρώ για τους επιστήμονες για τον Απρίλιο

Για το μήνα Απρίλιο οι επιστήμονες της χώρας, δικηγόροι, μηχανικοί κλπ, θα λάβουν τελικά το ποσό των 600 ευρώ, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης, εάν η κρίση συνεχιστεί θα ενταχθούν και οι εργαζόμενοι των κλάδων αυτών στο μέτρο στήριξης των 800 ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης «Αντιδράσαμε έγκαιρα και αποφασιστικά απέναντι στον κορωνοϊό. Πήραμε μέτρα για όλη την κοινωνία. Κρίσιμος παράγοντας για το επόμενο διάστημα είναι η ψυχραιμία η αλληλεγγύη και το αίσθημα της ατομικής ευθύνης για να βγούμε από τον κύκλο της ύφεσης».

 

Ευνοούνται 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι


«Κατανέμουμε το οικονομικό βάρος της υγειονομικής κρίσης με μεγαλύτερη συμμετοχή και συμβολή του κράτους. Εφαρμόζουμε πολιτικές με το βλέμμα στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι επεκτείνεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, συνολικά 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα ενισχυθούν. Παράλληλα τόνισε: Επεκτείνεται η λήψη μέτρων για την προστασία των επιχειρήσεων και την διαχείριση των εργαζομένων τους. Καλύπτεται το 86% των ΚΑΔ.

 

Για το 99% αυτών προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων οφειλών στην Εφορία. Για τον Απρίλιο δε παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν αυτές καταβληθούν άμεσα και ολόκληρο το ποσό. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ρυθμίσεις αυτές είναι η μη απόλυση εργαζομένων. 

 

Καλύπτονται με διαφορετικά σχήματα 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Θεσπίζεται η επιστρεπτέα προκαταβολή για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται.

 

Γεωργιάδης: Αναζητούμε λύση στο ζήτημα των επιταγών


Αναζητούμε λύση στο ζήτημα των επιταγών τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και κάλεσε τους επιχειρηματίες που μπορούν να πληρώσουν να το κάνουν. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες ώστε να λυθεί το πρόβλημα προμηθειών από το εξωτερικό.

 

Για την επανεκκίνηση την επόμενη μέρα, αρχές Απριλίου καταθέτουμε 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς.

 

Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Χρειαζόμαστε την κατανόηση και τη λελογισμένη συμπεριφορά όλων».

 

 

Οι υπουργοί μεταξύ άλλων ανακοίνωσαν την διεύρυνση της λίστας ΚΑΔ, που συνοδεύεται από νέες  κρατικές εγγυήσεις, κοινοτικά κονδύλια, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

 

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν:

 

Επεκτείνεται το επίδομα των 800 ευρώ και σε άλλους εργαζομένους. Συνολικά θα δοθεί σε 1,7 εκατ εργαζόμενους (κάλυψη σττις ονομαστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 μέρες, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών στις εφορίες)

 

Καλύπτονται επιπλέον 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις .

 

Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

 

Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για προστασία τους και των θέσεων εργασίας. Συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις, το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων.

 

Ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος θα υπολογίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Προϋπόθεση οι μη απολύσεις.

 

Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στις προβλέψεις πρέπει να καταβάλουν το δώρο Πάσχα. Αν η εργασία τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το δώρο θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. 108.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ, και στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση έως 10 Απριλίου.

 

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων πληττόμενων, με βάση τα σημερινά μέτρα.

 

Μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα. Διατίθεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ποσό 50 εκατ. ευρώ.

 

Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, είναι άνω των 5,1 δισ. μόνο για τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο. 6,8 δισ. διατίθενται συνολικά για τον κορωνοϊό.

-Οι επιχειρήσεων που πλήττονται δικαιούνται 3μηνη αναστολή των χρεών τους.

 

-Το κράτος αναλαμβάνει την αποπληρωμή δανείων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο-Ιούνιο.

 

-Ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες αιτήσεων: Σε λειτουργία για τους εργοδότες, ανοιχτή μέχρι 31/3. Την 1/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για εργαζόμενους. Από σήμερα στο ΕΡΓΑΝΗ νέα φόρμα υποβολής, εμπλουτισμένη με ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας.
Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

Cisco: Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων

Cisco: Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων

Την έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (www.cisco.com/go/dts) στην πόλη της...

Περιβάλλον

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αμερικάνοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η κάλυψη του πάγου της Αρκτικής...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.