Deal News Online

undefined

Προσφυγικό: Τριμερής επιτροπή για το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών

Αύριο με τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη «συνάντηση» της τριμερούς επιτροπής για την προετοιμασία του προσωρινού μηχανισμού εθελούσιων επιστροφών μεταναστών στις πατρίδες τους.

 

Την τριμερή επιτροπή θα απαρτίζουν εκπρόσωποι των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Στόχος της σύγκλισής της είναι να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών που ανακοίνωσε πρόσφατα από την Αθήνα η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Κουμουτσάκο.

 

Έχει «παγώσει» το πρόγραμμα λόγω κορωνοϊού

 

Η εφαρμογή του προγράμματος έχει "παγώσει" λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των έκτακτων συνθηκών που έχει προκαλέσει (αναστολή πτήσεων και κλείσιμο συνόρων από πλήθος χωρών), ωστόσο οι συναρμόδιοι φορείς στοχεύουν στο να είναι έτοιμες όλες οι παράμετροι του προγράμματος, προκειμένου αυτό να εφαρμοστεί μόλις περάσει η κρίση.

 

Η επιτροπή θα εξετάσει την τροποποίηση του υπάρχοντος προγράμματος Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και Επανένταξης (AVRR), που ήδη "τρέχει" ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης από τον Σεπτέμβριο 2019 και το οποίο είχε προγραμματιστεί να έχει τριετή διάρκεια, προκειμένου στο πλαίσιο αυτού να λειτουργήσει μόνο για μία φορά ο προσωρινός μηχανισμός εθελοντικής επιστροφής 5.000 μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

 

Όπως είχε ανακοινώσει η κ. Γιόχανσον, επιλέξιμοι για το πρόγραμμα αυτό θα είναι μετανάστες και αιτούντες άσυλο που έχουν αφιχθεί στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και σήμερα βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση του AVRR είναι οι αιτούντες να αποσύρουν το αίτημα για άσυλο που έχουν υποβάλει στις ελληνικές αρχές. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα είναι σύντομη (είχε ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσει μόλις 20 ημέρες) και όσοι επιλεγούν θα λάβουν το ποσό των 2.000 ευρώ ο κάθε ένας (κανονικά το ποσό που λαμβάνουν στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών ανέρχεται σε 370 ευρώ ανά άτομο).

 

Υπάρχει ενδιαφέρον για επιστροφή

 

Πηγές από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση των αιτούντων άσυλο και μεταναστών στο πεδίο, ωστόσο από την προφορική άτυπη ενημέρωση που λαμβάνουν από δημοσιεύματα και οργανώσεις, έχουν εκδηλώσει πάρα πολλοί ενδιαφέρον για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

 

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα AVRR προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής πριν από την αναχώρηση καθώς και υποστήριξη των ωφελούμενων στην έκδοση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την προετοιμασία του ταξιδιού τους στη χώρα καταγωγής και παρέχει στήριξη μετά την άφιξη στον τελικό προορισμό τους. Ο ΔΟΜ Ελλάδας υλοποιεί αντίστοιχα προγράμματα από το 2010 έχοντας βοηθήσει περισσότερους από 45.000 υπηκόους τρίτων χωρών να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους.


World Business

ΗΠΑ: «Βουτιά»-ρεκόρ 31,4% της οικονομίας στο β΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: «Βουτιά»-ρεκόρ 31,4% της οικονομίας στο β΄ τρίμηνο…

Κατά 31,4% συρρικνώθηκε η αμερικανική οικονομία στο β΄ τρίμηνο, στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 73...

Media

Γερμανικός Τύπος: Γιατί η Τουρκία υποχώρησε στη διαμάχη για τo φυσικό αέριο με την Ελλάδα

Γερμανικός Τύπος: Γιατί η Τουρκία υποχώρησε στη διαμάχη…

Στα ελληνοτουρκικά εστιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στην «υποχώρηση» της Τουρκίας, το ρόλο της...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Υγεία & Διατροφή

CureVac: Ξεκίνησε η 3η φάση κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κορωνοϊού

CureVac: Ξεκίνησε η 3η φάση κλινικών δοκιμών για…

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κλινικές δοκιμές της φάσης II του πειραματικού...

Περιβάλλον

Ανατολική Θεσσαλονίκη: 8% αύξηση ανακύκλωσης το 8μηνο

Ανατολική Θεσσαλονίκη: 8% αύξηση ανακύκλωσης το 8μηνο

Σημαντική αύξηση, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά σημείωσαν οι δήμοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης (Θέρμης, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη και...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.