Deal News Online

O «εφιάλτης» του 2001 επέστρεψε πάλι στην Αργεντινή

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

 

To 2001, το χρέος της Αργεντινής είχε φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η χώρα αδυνατούσε να τα πληρώσει και οδηγήθηκε σε χρεοκοπία. Αυτό ήταν η αρχή για τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας, ωθώντας εκατομμύρια πολίτες της μεσαίας τάξης στην ακραία φτώχεια και προκαλώντας πρωτόγνωρες εικόνες για τον κόσμο, με τα πλήθη να επιτίθενται στα σούπερ μάρκετ για να εξασφαλίσουν το φαγητό της ημέρας. Η Αργεντινή, κατηγόρησε το ΔΝΤ και τις δημοσιονομικές πολιτικές που αυτό επέβαλλε, για ό,τι έγινε και, ως σήμερα, στους Αργεντινούς, το άκουσμα του ΔΝΤ ισούται σχεδόν με του... σατανά.

 

Σήμερα, το χρέος της Αργεντινής έχει εκτοξευθεί και πάλι στα 100 δισεκατομμύρια, 44 εκ των οποίων είναι προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κυβέρνηση της χώρας ζητά απεγνωσμένα αναδιάρθρωση αυτού του χρέους και οι αναλυτές βλέπουν πως ο κίνδυνος μιας ακόμα χρεοκοπίας, είναι προ των πυλών. Οι διεθνείς επενδυτές, με αγωνία παρακολουθούν το αποτέλεσμα των "do or die" συνομιλιών για την αναδιάρθρωση.

 

Αυτή τη φορά, ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristallina Georgieva, έχει κάνει σαφές ότι το Ταμείο δεν θέλει να παίξει τον ρόλο του «κακού». Η προκάτοχός της, έχει παραδεχθεί πως το 2001 είχαν γίνει λάθη που οδήγησαν στις τραγικές εικόνες που κανείς δεν θέλει να ξαναδεί στη χώρα της λατινικής Αμερικής. Και, αυτό, δίνει μια νότα αισιοδοξίας στις συνομιλίες που έχει αυτές τις μέρες το τεχνικό κλιμάκιο των οικονομολόγων που απέστειλε το ΔΝΤ για να διαπραγματευτεί επίσημα με τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της χώρας. Το Ταμείο, φαίνεται πως δεν θέλει να δει την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Και, σίγουρα, ακόμα περισσότερο, αυτή την ιστορία δεν θέλει να ξαναδεί ούτε η κυβέρνηση της Αργεντινής.

 

Οι αναλυτές ωστόσο, δεν είναι τόσο αισιόδοξοι. Για παράδειγμα, η επικεφαλής του τμήματος λατινικής Αμερικής της Verisk Maplecroft, Jimena Blanco, λέει ότι οι σύμβουλοι ρίσκου δίνουν 77% πιθανότητα ότι η Αργεντινή θα χρεοκοπήσει τελικά, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους και εξηγεί ότι το ρίσκο έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες όσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Αντίθετα, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αργεντινής, οι περονιστές του προέδρου Alberto Fernandez και της αντιπροέδρου Cristina Fernandez de Kirchner, είναι αισιόδοξος. Όσοι οι δυο τους προσπαθούν με μαεστρικές κινήσεις να διασώσουν τη χώρα, συμφωνούν σε ένα πράγμα, που είναι μάλλον ανησυχητικό: Ότι διαφωνούν με τις περικοπές δαπανών για τις οποίες επιμένει στις χτυπημένες από την κρίση χώρες το ΔΝΤ... ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

McDonalds: Υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα τριμήνου

McDonalds: Υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα τριμήνου

Υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκαν πωλήσεις και κέρδη της McDonalds καθώς τα εστιατόρια ξεκίνησαν...

Media

Τεχνόπολη: Φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για Έλληνες Ολυμπιακούς αθλητές

Τεχνόπολη: Φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για Έλληνες Ολυμπιακούς αθλητές

Ο πόνος, η προσπάθεια, οι δυσκολίες και τα συναισθήματα που συνοδεύουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς...

Secret Money

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ.…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Τουρισμός

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ Ισραήλ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.