Deal News Online

undefined

Δίκη-οδηγός στο ΣτΕ για τα αυθαίρετα

Μια υπόθεση που αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για χιλιάδες περιπτώσεις αυθαιρέτων θα συζητηθεί στο άμεσο διάστημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν για τα αυθαίρετα στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, όσοι έχουν εξ ολοκλήρου αυθαίρετα ή διατηρούν κτίρια με «καραμπινάτες» αυθαιρεσίες μπορούν να τα τακτοποιήσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2020.

 

Για πιο «ελαφριές» περιπτώσεις αυθαιρέτων -δηλαδή με μικρότερη περιβαλλοντική και πολεοδομική ζημία- η καταληκτική ημερομηνία τακτοποίησης είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2025. Για τη δεύτερη κατηγορία αυθαιρέτων προβλέπονται πρόστιμα τα οποία θα αυξάνονται κλιμακωτά για κάθε χρόνο καθυστέρησης.

 

 Ποια είναι η υπόθεση που θα κρίνει το ΣτΕ

 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξεταστεί το αίτημα μιας ιδιοκτήτριας ακινήτου από τη Σύρο η οποία προσέφυγε κατά του τελευταίου νόμου για τα αυθαίρετα. Ο εν λόγω νόμος δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων ακόμα και σε περιπτώσεις αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», για τη συγκεκριμένη υπόθεση αυθαιρέτου διεξήχθη ένας δικαστικός «μαραθώνιος» που διήρκεσε 20 χρόνια. Η προσφεύγουσα είναι ιδιοκτήτρια διατηρητέου αρχοντικού στην Ερμούπολη, ενώ σε γειτονικό της οικόπεδο, το 1998, εκδόθηκε οικοδομική άδεια για την ανέγερση τριώροφης οικοδομής με υπόγειο. Η οικοδομική άδεια, ωστόσο, εν τέλει ακυρώθηκε από το ΣτΕ, με συνέπεια το υπό ανέγερση κτίριο να κριθεί αυθαίρετο.

 

Η προσφεύγουσα κατάφερε να «παγώσει» τις εργασίες στο υπό ανέγερση κτίριο, όμως η άδεια του «αυθαιρέτου» αναθεωρήθηκε το 2000, με θετική γνωμοδότηση των Εφορειών Νεωτέρων Μνημείων και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», η ιδιοκτήτρια του διατηρητέου προσέφυγε τότε στο ΣτΕ και πέτυχε την ακύρωση της άδειας και των γνωμοδοτήσεων.

 

Ποιους αφορά η απόφαση του ΣτΕ για τα αυθαίρετα

 

Το 2016 η πολεοδομία Σύρου κήρυξε το εν λόγω κτίριο κατεδαφιστέο, όμως οι ιδιοκτήτες είχαν καταφέρει να το νομιμοποιήσουν μέσω του ν. 4495/2017 -τον νόμο για τα αυθαίρετα που είναι και σήμερα σε ισχύ.

 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μετά από αυτή την εξέλιξη, το 2019, η πολεοδομία εξέδωσε άδεια για την αποπεράτωση των αυθαίρετων κατασκευών και η ιδιοκτήτρια προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και στο ΣτΕ, ζητώντας να εξεταστεί με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης. Λόγω του αντίκτυπου που θα έχει η απόφαση για πολλές περιπτώσεις αυθαιρέτων το αίτημά της έγινε δεκτό.

 

Η απόφαση του ΣτΕ για τα αυθαίρετα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» θα δώσει λύση για όλες τις υποθέσεις κτιρίων που αναγέρθηκαν βασισμένα σε οικοδομική άδεια, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε. Οι υποθέσεις αυτές εκτιμάται ότι είναι δεκάδες χιλιάδες σε όλη την επικράτεια. Η κρίσιμη απόφαση για τα αυθαίρετα, κατά το ίδιο δημοσίευμα, ενδέχεται να εκδοθεί πριν το Πάσχα.


protoselida

Media

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο Αγάθωνας

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών…

Πέθανε, σήμερα το πρωί, σε ηλικία 65 ετών, ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης. Σύμφωνα με...

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και Ισπανίας Iker Casillas αποχώρησε από την ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία...

Αυτοκίνητο

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Πολύ καλά τα νέα για τα αυτοκίνητα της Mazda μετά την εφαρμογή του νέου φορολογικού...

Τεχνολογία

Visa: Ζήτημα επιβίωσης τα νέα μέσα πληρωμών

Visa: Ζήτημα επιβίωσης τα νέα μέσα πληρωμών

Καθώς οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παγκοσμίως συνεχίζουν να υφίστανται τον οικονομικό αντίκτυπο του...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.