Deal News Online

undefined

ΕΕ-Μ. Βρετανία: Χαμένοι και οι δύο από το Brexit Προτεινόμενο

Τι δείχνουν τα πρώτα σημάδια

 

Ήταν κοινός τόπος πως αυτή η σχέση είναι αμφίδρομη. Και πως από το «διαζύγιο» θα βγουν χαμένες και οι δύο πλευρές. Έτσι, πριν πετεινός λαλήσαι τρις, τόσο οι Βρετανοί, όσο και οι Ευρωπαίοι, βλέπουν ότι το ποτήρι που επέλεξαν να πιουν με το Brexit, είναι πικρό.

 

Εν πρώτοις στη Μεγάλη Βρετανία. Η χώρα πλήττεται από τη μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα ως προς το τι έρχεται στη μετά Brexit εποχή. Αυτό έχει αντίκρυσμα στις επιχειρηματικές επενδύσεις και τη μεταποιητική παραγωγή, με αποτέλεσμα η οικονομία της χώρας να εμφανίζεται στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Μηδενική είναι η ανάπτυξη που εμφανίζει το ΑΕΠ στο διάστημα αυτό, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,05%. Αυτός, είναι ο βραδύτερος ρυθμός που έχει καταγράψει η βρετανική οικονομία από το α’ τρίμηνο του 2010.

 

Όχι ότι στην ΕΕ τα πράγματα είναι καλύτερα. Λίγο πριν από την ειδική σύνοδο για τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, έχουν αρχίσει να φαίνονται μαύρα σύννεφα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η απώλεια στα ευρωπαϊκά ταμεία από το Brexit θα φτάσει τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτό το ποσό, θα καλυφθεί από αυξημένες εισφορές που θα καταβάλλουν άλλα μέλη και κυρίως αυτά του «σκληρού πυρήνα» της «οικογένειας», γεγονός που έχει προκαλέσει τις πρώτες «γκρίνιες».

 

Πρώτη και... χειρότερη η Γερμανία, η οποία από 12 δισ.που συνεισφέρει ετησίως, τώρα θα πρέπει να αυξήσει αυτό το ποσό στα 40 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικές αυξήσεις αναμένονται επίσης για τη Δανία, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Σουηδία. Αυτός είναι και ο λόγος που στη σύνοδο της 20ης Φεβρουαρίου, διπλωμάτης από τις Βρυξέλλες εκτιμά ότι δεν πρέπει να αναμένεται συμφωνία, εάν δεν γίνουν παραχωρήσεις και εκπτώσεις.

 

Βάσει υπολογισμών, περί το τέλος της επόμενης δημοσιονομικής περιόδου το 2027, πέντε χώρες θα είναι εκείνες που θα εισφέρουν το 75% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Μέχρι στιγμής μεταξύ των κρατών-μελών καταγράφονται διαφορετικές απόψεις γύρω από το θέμα. Και έτσι, προβάλλει στον ορίζοντα η διαφωνία και ο κίνδυνος για πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία εξαρτώνται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Japan Airlines: Υιοθετεί ουδέτερη γλώσσα ως προς τα φύλλα

Japan Airlines: Υιοθετεί ουδέτερη γλώσσα ως προς τα…

Η αεροπορική εταιρεία Japan Airlines (JAL) αφαιρεί τη φράση "κυρίες και κύριοι" και αντίθετα υιοθετεί όρους ουδετερότητας όταν αναφέρεται σε φύλα κατά τις...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Υγεία & Διατροφή

Ρινικό σπρέι μειώνει την ανάπτυξη κορωνοϊού

Ρινικό σπρέι μειώνει την ανάπτυξη κορωνοϊού

Ρινικό σπρέι που αναπτύσσεται από την αυστραλιανή εταιρεία βιοτεχνολογίας  Ena Respiratory για τη βελτίωση του...

Περιβάλλον

Σύρος:#gopafree με ειδικούς κάδους για αποτσίγαρα

Σύρος:#gopafree με ειδικούς κάδους για αποτσίγαρα

Η δράση #gopafree για την ανακύκλωση αποτσίγαρων, που υλοποιεί η ΑΜΚΕ Cigaret Cycle, επεκτείνεται και στην Σύρο,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.