Deal News Online

undefined

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Mε αφορμή το σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, η οποία καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO πριν από 9 χρόνια, το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Ιστορίες Ραδιοφώνου –Το Ξεκίνημα 1925-1944».

 

Πρόκειται για σειρά ντοκιμαντέρ του 1995, σε σκηνοθεσία του Κώστα Μαζάνη, για την ιστορία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα, από τις πρώτες απόπειρες πειραματικών εκπομπών στη δεκαετία του '20 μέχρι την εμφάνιση της τηλεόρασης.

 

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς παρουσιάζει το ξεκίνημα του ραδιοφώνου στην Ελλάδα και την αρχική περίοδο της λειτουργίας του (1922-1944), μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που εργάσθηκαν για τις πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές.

 

Στην εκπομπή παρουσιάζεται ο πρώτος ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός, το «Ράδιο Τσιγγιρίδη», που από το 1929 άρχισε να εκπέμπει σε συστηματική βάση και που σταμάτησε τη λειτουργία του το 1947. Για τη συγκρότηση του Σταθμού Θεσσαλονίκης, μιλάει στην εκπομπή ο Ευάγγελος Τσιγγιρίδης.

 

Ακολουθεί η ίδρυση της Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών το 1936 (ΥΡΕ), οι πρώτοι ραδιοφωνικοί πομποί και η δημιουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ραδιοφώνων «Ελβίρα». Ακόμη, οι αφηγήσεις εστιάζουν στην πρώτη δοκιμαστική εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών το βράδυ της 25ης Μαρτίου 1938, οπότε μεταδόθηκε το διάγγελμα του βασιλιά Γεωργίου Β΄ για την εθνική επέτειο.

 

Τα επίσημα εγκαίνια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών θα ακολουθήσουν δύο μήνες αργότερα την 21η Μαΐου 1938. Αναφορά γίνεται στους πρώτους εκφωνητές, στις πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου και στο συνεργείο των εξωτερικών μεταδόσεων, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις παιδικές εκπομπές της «Θείας Λένας», Αντιγόνης Μεταξά.

 

Τέλος, ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τη λειτουργία του ραδιοφώνου στην περίοδο του πολέμου και της Κατοχής, αλλά και για το πώς σώθηκε ο πομπός των Λιοσίων από ολοσχερή καταστροφή κατά την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα το 1944. Μιλούν οι πρώην τεχνικοί του ΕΙΡ, Σπύρος Μπεράτης και Βασίλης Κροντηράς, ο ιδρυτής του Δεύτερου Προγράμματος ΕΙΡ Γιάννης Σιάσκας, ο δημοσιογράφος-ιστορικός Γιάννης Καιροφύλλας, η Λήδα Κροντηρά, ο Μίμης Πλέσσας, πρώτος σολίστ ελαφράς μουσικής στα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς και ο σολίστας πιάνου Γιάννης Παπαδόπουλος που το 1938 διορίστηκε επιμελητής μουσικού προγράμματος του νεοσύστατου Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών.

 

Τις συνεντεύξεις πλαισιώνει πλούσιο αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, δημοσιεύματα Τύπου, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα).

 

Σημειώνεται ότι το φετινό θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου εστιάζει στο ραδιόφωνο ως πλατφόρμα δημοκρατικού λόγου που προάγει την ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την ευρεία ποικιλία προγραμμάτων και περιεχομένου των ραδιοφωνικών σταθμών και τις διαφορετικές ομάδες κοινού, στις οποίες απευθύνονται. Το ραδιόφωνο αποτελεί το μέσο για να μιλήσουν, να εκπροσωπηθούν και να ακουστούν όλες οι φωνές, αντανακλώντας την εμπειρία της πολυμορφίας της κοινωνίας.


World Business

HSBC: Μελετά έξοδο από τη λιανική τραπεζική των ΗΠΑ

HSBC: Μελετά έξοδο από τη λιανική τραπεζική των…

Η HSBC εξετάζει το ενδεχόμενο ολοκληρωτικής εξόδου από τη λιανική τραπεζική στις ΗΠΑ, καθώς περιορίζονται...

Media

ΕΡΤ: Αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης σε HD

ΕΡΤ: Αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης σε HD

Σε ποιότητα υψηλής ευκρίνειας (HD) θα εκπέμψει το πρόγραμμα των τηλεοπτικών της καναλιών ΕΡΤ1, ΕΡΤ2...

Secret Money

TO ΞEKAΘAPIΣMA

TO ΞEKAΘAPIΣMA

Tην άλλη Παρασκευή στις 27 του μήνα είναι το «ραντεβού» για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» όσον...

Αθλητικά

«Έφυγε» στα 60 του ο θρύλος, Ντιέγκο Μαραντόνα

«Έφυγε» στα 60 του ο θρύλος, Ντιέγκο Μαραντόνα

O Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, για ορισμένους ο...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.