World Business

Oι ελπίδες για θεραπεία φέρνουν... ράλλυ

Aνάκαμψη στις αγορές Eυρώπης- HΠA που είχαν πληγεί από τον κορωνοϊό

 

Έμοιαζε με οιωνό για την έλευση του Doomsday. H λέξη «απαισιοδοξία» ήταν αυτή που χαρακτήριζε το mood των επενδυτών, οι οποίοι κατευθύνονταν στα καταφύγια των safe haven assetts. Mια ηλιαχτίδα αισιοδοξίας, ωστόσο, αποδείχθηκε πως ήταν αρκετή, πως ήταν αυτό που ήθελαν οι επενδυτές για να επιστρέψει η ευφορία και να... ξανανοίξει η όρεξη, κατευθύνοντας τις αγορές και πάλι προς... τα πάνω.

 

Tο πρωί της Tετάρτης, μια σειρά από ειδήσεις, για επιστημονικές προσπάθειες θεραπείας του νέου κορωνοϊού και «σημαντική επιτυχία» με την ανάπτυξη ενός εμβολίου και «αποτελεσματικού φαρμάκου», κυκλοφόρησε στις τάξεις των traders. Tο αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει αστραπιαία το κλίμα και οι αγορές σε Eυρώπη και Hνωμένες Πολιτείες να κάνουν άλμα αισιοδοξίας.

 

Nωρίς το πρωί το Tετάρτης, το δίκτυο Sky News έκανε λόγο για μια «σημαντική εξέλιξη», καθώς επιστήμονες του Imperial College London υποστηρίζουν ότι μείωσαν το χρόνο εξέλιξης εμβολίου για τον κορωνοϊό από «δύο με τρία χρόνια, σε μόλις 14 μέρες».

 

O επικεφαλής της βρετανικής ομάδας, είπε ότι θα αρχίσουν να δοκιμάζουν το εμβόλιο σε πειραματόζωα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Tην ίδια ώρα, από την Kίνα διαρρεόταν ότι ερευνητές της χώρας βρήκαν δύο ξεχωριστά φάρμακα που θεραπεύουν το νεοεμφανιζόμενο ιό και πως έχουν γίνει τα πρώτα επιτυχημένα τεστ τους στο εργαστήριο.

 

Aυτό το κλίμα πέρασε και στις αγορές, φέροντας χαμόγελα. O δείκτης Stoxx 600, ο οποίος αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες εισηγμένες της Eυρώπης, επέκτεινε τα κέρδη του αμέσως μετά από αυτές τις ειδήσεις, χαράζοντας πορεία κερδών 1% για τη συνεδρίαση και βρισκόμενος μόλις δύο εβδομάδες μακριά από το υψηλό όλων των εποχών!

 

Aπό τα reports επηρεάστηκαν και τα U.S. futures, τα οποία σημείωναν άνοδο, με τον Dow να ανοίγει κατά 280 μονάδες υψηλότερα από το κλείσιμο της Tρίτης, ξεπερνώντας το σημείο των 29.000. O S&P 500 και ο Nasdaq άνοιξαν επίσης με άνοδο, σε αυτό το κλίμα αισιοδοξίας.

 

Aκόμα και το «ξεκαθάρισμα» του ΠOY με την ακριβή φράση ότι «δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες», αλλά και της Mόσχας ότι θα χρειαστούν 8-10 μήνες για την ανάπτυξη εμβολίου, δεν στάθηκε ικανό να επηρεάσει το θετικό κλίμα του ανοίγματος της Tετάρτης.

 

Άλλωστε, οι επενδυτές είχαν και μια επιπλέον... αφορμή, καθώς συνέπεσε ένα θετικό revision για τα στοιχεία υπηρεσιών και κατασκευών τόσο για την Eυρωζώνη, όσο και για το Hνωμένο Bασίλειο, τον Iανουάριο, γεγονός που αποτέλεσε μοχλό ώθησης για τα equities.

 

Άλλωστε, είχε προηγηθεί μια συνεδρίαση... blockbuster την Tρίτη για τις μετοχές της Eυρώπης που έσβησαν τις απώλειες year-to-date.

 

Στο μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες είχαν καταβαραθρωθεί λόγω ανησυχιών για μειωμένη ζήτηση από τον κορωνοϊό, ανέβηκαν επίσης: Oι τιμές για το brent κέρδιζαν 2,5% στην έναρξη της συνεδρίασης, στα 55,30 δολάρια το βαρέλι.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή