Αγορές

Η αξιολόγηση Fitch οδήγησε στην έκδοση 15ετές ομολόγου Προτεινόμενο

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch είχε ως αποτέλεσμα ο ΟΔΔΗΧ να εκδώσει 15ετές ομόλογο.

 

Η ανακοίνωση έγινε πριν από λίγο στο χρηματιστήριο.

 

Πρώτη φορά βγαίνουμε στις αγορές με ομόλογο που λήγει μετά το 2032

 

Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε την έκδοση στις Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.

 

Άνοδο καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα

 

Σημαντική άνοδο καταγράφουν από το πρωί οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί σε νέα ιστορικά επίπεδα.

 

Πριν από λίγο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 1,137% από 1,31% που κυμαίνονταν την Παρασκευή, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ. Αντιστοίχως η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 0,32% από 0,43%. Η εξέλιξη συνδέεται με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα, από «BB-» σε «BB», και των προοπτικών, από σταθερές σε θετικές, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch την Παρασκευή και διευκολύνει τη νέα έξοδο του Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση νέου 15ετούς ομολόγου.

 

Οι αναλυτές του οίκου Fitch θεωρούν δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί τον δημοσιονομικό στόχο από το 2021 και μετά ως τμήμα μιας συμφωνημένης διαδικασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία θα λάβει υπόψη τις δημοσιονομικές και αναπτυξιακές επιδόσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μια μείωση του στόχου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στην οικονομία. Δεδομένη θεωρούν επίσης τη διατήρηση εποικοδομητικής σχέσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της χώρας, «με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου συγκρούσεων που προκάλεσε οικονομική αστάθεια στο παρελθόν».

 

Προβλέπει δε ότι το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα αποκλιμακωθεί από το 181,2% του ΑΕΠ το 2018 στο 161% έως το 2021, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν παράγοντες που μετριάζουν την παράμετρο αυτή και στηρίζουν τη βιωσιμότητά του.

 

Πιθανή περαιτέρω μείωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων «βλέπει» αναλυτής της Commerzbank

 

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μπορεί να κινηθούν χαμηλότερα, λόγω της αυξανόμενης προσδοκίας ότι το ελληνικό αξιόχρεο θα συνεχίσει να βελτιώνεται και να συγκλίνει προς το επίπεδο των ιταλικών ομολόγων και πιθανόν προς ένα επίπεδο επενδυτικής διαβάθμισης, το οποίο θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank, Ρενέ Γκούντερμαν.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Οκτωβρίου, όταν σημείωσε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές έσπευδαν να αγοράσουν ελληνικό χρέος μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch την Παρασκευή σε 'BB' from 'BB-'.

 

Ο Fitch ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη και η δημοσιονομική σύνεση της Ελλάδας οδηγούν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή