Deal News Online

undefined

«Ηρακλής» και αποκρατικοποιήσεις στην ατζέντα κυβέρνησης – θεσμών

Συνεχίζονται οι επαφές των εκπροσώπων των θεσμών για την 5η αξιολόγηση

 

«Κόκκινα δάνεια» και αποκρατικοποιήσεις θα απασχολήσουν σήμερα τους εκπροσώπους των θεσμών και τους αρμόδιους υπουργούς, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να έχει ήδη ανοίξει την ατζέντα των αιτημάτων για το προσεχές διάστημα με στόχο την μείωση των στόχων στα πλεονάσματα.

 

Ο «Ηρακλής»

 

Οι θεσμοί θα περάσουν από κόσκινο το σχέδιο «Ηρακλής» για την μείωση των NPE’s, το νέο πτωχευτικό πλαίσιο ιδιωτών, την επιτάχυνση των πλειστηριασμών αλλά και τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

 

Στις συναντήσεις που προηγήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε συζήτηση για την ανάγκη της μηδενικής στάθμισης κινδύνου ώστε να προχωρήσει ομαλά το σχέδιο «Ηρακλής» το οποίο στηρίζεται σε εγγυήσεις του Δημοσίου για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Αναφορικά με την προστασία της α΄ κατοικίας, αυτό το οποίο ξεκαθαρίζουν οι θεσμοί είναι ότι δεν θα δοθεί παράταση πέρα από τις 30 Απριλίου. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση ήδη έχει δηλώσει ότι δεν θα δοθεί περαιτέρω παράταση. Γι΄ αυτό μελετά τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες από το Μάιο.

 

Χωρίς αποφάσεις παραμένει το ζήτημα των δανείων που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και μεγάλο ποσοστό των εγγυήσεων αυτών να έχει καταπέσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα συγκεκριμένα δάνεια δεν επιτρέπεται η πώληση τους όπως επίσης δεν προβλέπεται η ρύθμιση τους μέσω του νόμου για την προστασία της α΄ κατοικίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζονται διαφορετικές αλλά ρεαλιστικές επιλογές.

 

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις

 

Στο ταβάνι ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, ύψους 2,44 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να δίνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο ποσό από τα 2,4 δισ. ευρώ εφέτος (ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ ) θα προέλθει από :

 

• τη διπλή πώληση της ΔΕΠΑ (ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας)

 

• την πώληση μέρους ή όλη της συμμετοχής του Δημοσίου στον όμιλο των ΕΛΠΕ

 

• την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών

 

Επί τάπητος τα πλεονάσματα

 

Άνοιξε τον «φάκελο» πλεονάσματα ο υπουργός Οικονομικών, καθώς στην πρώτη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών έθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα, και μάλιστα καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για:

 

• Αλλαγή της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SMP’s και ANFA’s) για συγκεκριμένες επενδύσεις

 

• τη δημιουργία ενός «μηχανισμού» ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς των υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο

 

• την εξαίρεση κονδυλίων που αφορούν τις μεταναστευτικές ροές από το κατά πρόγραμμα υπολογισμό του στόχου για τα πλεονάσματα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τέθηκε και

 

• το θέμα μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 (από το 3,5% γύρω στο 2%) αλλά και

 

• το ζήτημα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ εντός του έτους. Ειδικότερα στο θέμα μείωσης των φόρων, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να έχει όσο το δυνατό πιο αξιόπιστα στοιχεία για το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει φέτος κι αυτό θα μπορέσει να καταστεί εφικτό πιθανόν μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

 

Και τα πέντε παραπάνω αιτήματα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επεσήμαναν ότι μπορεί να αξιολογηθούν χωριστά από τους θεσμούς ή να αποφασισθούν συνδυαστικά καθώς συνδέονται με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.


protoselida

Secret Money

 TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

Yπάρχει άραγε κάποια εξέλιξη στις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και της Xαλυβουργικής για το θέμα...

Υγεία & Διατροφή

Συμφωνία Κομισιόν με Merck και Roche

Συμφωνία Κομισιόν με Merck και Roche

Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck επιβεβαίωσε σήμερα ότι συμφώνησε να εφοδιάσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Περιβάλλον

Μεγάλη απειλή τα drones στις προστατευομενες περιοχες

Μεγάλη απειλή τα drones στις προστατευομενες περιοχες

Οι Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Λίμνης Κερκίνης και Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικήςμαζί με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία...

Τουρισμός

Austrian Airlines: Διπλασιασμός θερινών πτήσεων

Austrian Airlines: Διπλασιασμός θερινών πτήσεων

"Ολική επαναφορά" επιδιώκει η αεροπορική εταιρεία Austrian Airlines, καθώς δημοσίευσε το εναπομένον πρόγραμμα θερινών πτήσεων,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.