Κόσμος

Έρευνα: Η πλειονότητα πιστεύει πως ο καπιταλισμός βλάπτει


Η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύουν ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι ενώ το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας υποφέρει, σύμφωνα με νέα έρευνα της Edelman σε 34.000 ανθρώπους σε 28 χώρες.

 

To 56% όσων συμμετείχαν σε έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας συμφωνούν με τη δήλωση «ο καπιταλισμός όπως είναι σήμερα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στον κόσμο». Την ίδια στιγμή, το 78% συμφωνεί ότι «οι ελίτ γίνονται πλουσιότερες ενώ ο απλός κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς».

 

Όπως μεταδίδει το CNBC, το 57% του γενικού πληθυσμού ισχυρίζεται ότι οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων.

 

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι πολίτες σε 15 χώρες είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτοί και οι οικογένειες τους δεν θα είναι καλύτερα σε πέντε χρόνια από τώρα.

 

Στις ΗΠΑ, το 43% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα σε πέντε χρόνια, ένα ποσοστό κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο το 27% εκτιμούν ότι θα έχουν περισσότερα χρήματα στην ίδια περίοδο, μια πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων.

 

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οι άνθρωποι είναι πιο αισιόδοξοι. Στην Κένυα, το 90% θεωρεί ότι θα έχει περισσότερα χρήματα σε πέντε χρόνια. Στην Ινδονησία, το ποσοστό αυτό είναι 80% και στην Ινδία, 77%. Στην Κίνα, το 69% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα, περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες κάτω σε σχέση με πέρυσι.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή