Τεχνολογία

Ανακαλύφθηκε αστροσκόνη μετεωρίτη αρχαιότερη από τον Ήλιο

Ένα ψήγμα αστροσκόνης ηλικίας 7 δισεκατομμυρίων ετών, που είναι παλαιότερο από το ηλιακό μας σύστημα, ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα μετεωρίτη από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων.

 

Αυτό το καθιστά το παλαιότερο στερεό υλικό που βρέθηκε στη Γη, ανέφεραν οι ερευνητές. Είναι ακόμα πιο παλιό από τη Γη και τον Ήλιο, τα οποία είναι ηλικίας 4,5 και 4,6 δισεκατομμυρίων ετών, αντίστοιχα.

 

Το υλικό εξήχθη από τον μετεωρίτη του Murchison, ο οποίος έπεσε στην ομώνυμη αυστραλιανή επαρχιακή πόλη το 1969. Αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης ερευνητικής ομάδας από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ελβετία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Φίλιπ Χεκ του Πανεπιστημίου του Σικάγο και του Μουσείου Field, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

 

"Αυτός ο μετεωρίτης είναι πραγματικά ένας θησαυρός για την επιστήμη", δήλωσε ο Φίλιπ Χεκ. Η αστρόσκονη αποτελείται από κόκκους προ-ηλιακού καρβιδίου του πυριτίου, ένα ορυκτό σχηματισμένο πριν από τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος. «Είναι στερεά δείγματα άλλων άστρων του γαλαξία μας, πραγματική αστρόσκονη», συμπλήρωσε ο Χεκ.

 

Σύμφωνα πάντα με την επιστημονική δημοσίευση, περίπου το 60% των κόκκων αστρόσκονης του μετεωρίτη χρονολογήθηκαν προ 4,6 έως 4,9 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ ένα ποσοστό 10% των κόκκων είχαν ηλικία που ξεπερνούσε τα 5,5 δισ. έτη, ενώ κάποιοι έφθαναν έως πριν επτά δισεκατομμύρια χρόνια.

 

Σημειώνεται τέλος ότι τέτοια αρχέγονα υλικά είναι πολύ σπάνια (υπάρχουν ίσως στο 5% των μετεωριτών που πέφτουν στη Γη) και πολύ μικροσκοπικά.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή