Χατζηδάκης: Σημαντικός ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ στην προστασία του Περιβάλλοντος

Το νέο Σύστημα Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ αποτελεί θεμέλιο για την λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι καλό νέο τόσο για τις τιμές της ενέργειας για τον καταναλωτή, όσο και για τη διαφάνεια στην αγορά.

 

Αυτά επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του αναβαθμισμένου Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, όπου εγκαταστάθηκαν σύγχρονο λογισμικό και υπολογιστές για την παρακολούθηση, τη λειτουργία και τον έλεγχο του Εθνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος Παραγωγής και Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

 

Ο υπουργός τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ, εκτός από την λειτουργία της αγοράς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και για την προστασία του περιβάλλοντος, με τις διασυνδέσεις των νησιών που οδηγούν σε διακοπή λειτουργίας των ρυπογόνων μονάδων στα νησιά και μειώνουν το κόστος της τροφοδοσίας τους απαλλάσσοντας τους καταναλωτές από επιβαρύνσεις της τάξης των 700-800 εκατ. ευρώ ετησίως. «Θα στηρίξουμε την προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ γιατί μόνο να κερδίσουμε έχουμε από αυτήν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, Μάνος Μανουσάκης ανέφερε ότι το 2020 θα είναι χρονιά – σταθμός για την εταιρεία καθώς θα ξεκινήσει η λειτουργία της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης, μέσω Πελοποννήσου, θα συμβασιοποιηθεί η μεγάλη (Ηράκλειο – Αττική) καθώς και η διασύνδεση των Σποράδων μέσω Σκιάθου, θα ηλεκτρισθεί ο βρόχος Πάρου – Νάξου – Μυκόνου – Σύρου και θα τεθεί σε λειτουργία ο δυτικός διάδρομος Πελοποννήσου. Ο ίδιος ανέφερε ότι η πλειονότητα των νησιών θα έχουν διασυνδεθεί ως το 2030 ενώ έως τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμη η υποδομή για τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας που είναι στην αρμοδιότητα του Διαχειριστή.

 

Παράλληλα με το Κέντρο Ελέγχου στο Κρυονέρι ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε τεχνολογική αναβάθμιση των αντίστοιχων Κέντρων Ελέγχου στην Πτολεμαΐδα και τη Θεσσαλονίκη. Στο Κρυονέρι στεγάζονται το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και το Νότιο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας. Στην Πτολεμαΐδα λειτουργεί το Βόρειο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και ως εφεδρικό Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας. Στη Θεσσαλονίκη θα έχει την έδρα του και το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο οποίο θα συμμετάσχουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και (όπως έγινε γνωστό σήμερα) η Ιταλία ενώ γίνονται συζητήσεις προκειμένου να ενταχθούν όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ενόψει της διασύνδεσης της Κρήτης κατασκευάζεται εξάλλου Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Ηράκλειο που θα είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι.


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Τεχνολογία

Ο κορωνοϊός πλήττει και τη Microsoft

Ο κορωνοϊός πλήττει και τη Microsoft

Αρνητικά θα επηρεαστούν τα έσοδα της Microsoft από τα Windows και τους προσωπικούς υπολογιστές Surface,...

Υγεία & Διατροφή

Τι περιλαμβάνει η ΠΝΠ με τη λήψη μέτρων για κοροναϊό

Τι περιλαμβάνει η ΠΝΠ με τη λήψη μέτρων…

Εκδόθηκε χθες Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που αφορά στα μέτρα πρόληψης όσον αφορά τον κοροναϊό.

Τουρισμός

Μαγιόρκα-Ίμπιζα: Αντιδράσεις για μέτρα κατά αλκοόλ

Μαγιόρκα-Ίμπιζα: Αντιδράσεις για μέτρα κατά αλκοόλ

Τα δημοφιλή σημεία διακοπών στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας ανακοίνωσαν πρόσφατα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.