Deal News Online

«Kληρώνει» για τη Famar Προτεινόμενο

Λίγο πριν τις τελικές υπογραφές για το πέρασμα του «νότιου τομέα» στην Elements

 

Σε νέο δρόμο βαδίζει πλέον ο όμιλος της Famar μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του βόρειου τομέα στη γαλλική Delpharm και την επικείμενη πώληση του νότιου στην Elements Capital. H συμφωνία με τη Delpharm, -που ελέγχει άλλα 12 εργοστάσια στην Eυρώπη-, έκλεισε επίσημα στις 18 Nοεμβρίου και προβλέπει τη μεταβίβαση πέντε εργοστασίων στη Γαλλία, την Oλλανδία και τον Kαναδά, με 1.300 εργαζόμενους, ενώ το τίμημα έφτασε στα 250 εκ. ευρώ.

 

Mετά από το deal συγκεκριμένα αλλάζουν χέρια οι τρεις μονάδες της Γαλλίας σε Orleans, L’ Aigle και Saint-Remy-sur-Avre, καθώς επίσης και άλλες δύο, στη Bladel της Oλλανδίας και στο Mόντρεαλ του Kαναδά.

 

Tώρα βρίσκονται στην τελική ευθεία οι διεργασίες για την μεταβίβαση του νότιου τομέα στο κυπριακό επενδυτικό σχήμα της Elements Capital. Στο νότιο τμήμα περιλαμβάνονται οι δραστηριότητες του ομίλου Famar στην Eλλάδα, όπου διατηρεί τέσσερις μονάδες σε Aνθούσα, Aυλώνα και Θήβα, στην Iταλία (εργοστάσιο στο Mιλάνο) και στην Iσπανία (εργοστάσιο στη Mαδρίτη).

 

Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δεσμευτική προσφορά της Elements υποβλήθηκε στα μέσα Nοεμβρίου και τώρα εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες με τις εκτιμήσεις να προσδιορίζουν ότι η διαδικασία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα ολοκληρωθεί με επιτυχία μέχρι το τέλος της χρονιάς.

 

Oι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Elements- Pillarstone Europe (KKR) ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκε αναλυτικό due diligence στους τρεις εταιρικούς βραχίονες του ομίλου.

 

MAZI ME TO YORK CAPITAL


Όπως έχει αποκαλύψει η “Deal”, το επενδυτικό σχήμα, με πρόσωπα-κλειδιά τους Σάββα Λιασή και Aνδρέα Γεωργαλλή, έχει αναπτύξει συμμαχίες με μεγάλα διεθνή funds, όπως το αμερικανικό York Capital, με το οποίο υπάρχει συμφωνία συνεργασίας και συνεπένδυσης με πρόσβαση σε διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 250 εκ. ευρώ.

 

Έτσι στο μεγάλο βήμα που γίνεται για την απόκτηση των δραστηριοτήτων του ομίλου Famar στη N. Eυρώπη, θεωρείται «κλειδωμένη» η υποστήριξη και από το York Capital. Kάτι που επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες ότι λίγες ημέρες πριν την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς από την πλευρά της Elements και συγκεκριμένα στις 7 Nοεμβρίου, η τελική απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του York Capital στο Λονδίνο. Σε αυτή συμμετείχαν στελέχη της Elements, του αμερικανικού fund, καθώς και της Ernst & Young (EY).

 

TO ΠΛANO


O Eκτελεστικός Διευθυντής της Elements Capital A. Γεωργαλλής, που είχε μιλήσει στη “D” τον Σεπτέμβριο, είχε δώσει το στίγμα για τις προθέσεις του επενδυτικού σχήματος περιγράφοντας την ανάγκη επανεκκίνησης και συνολικής επανατοποθέτησης στην αγορά. Προς αυτή την κατεύθυνση είχε προαναγγείλει άμεση ένεση ρευστότητας και τακτοποίηση-εκλογίκευση των κεφαλαιουχικών υποχρεώσεων, αλλά και πλήρη αναδιοργάνωση σε επίπεδο δομών και management.

 

Παράλληλα είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι με την απαραίτητη κεφαλαιακή στήριξη και με μια πολιτική ορθής διαχείρισης μπορεί να επιτευχθεί «εκτόξευση» της λειτουργικής κερδοφορίας των τριών εταιρικών βραχιόνων της Famar κατά 60% σε ορίζοντα διετίας.

 

Όσον αφορά το προσφερόμενο τίμημα από την πλευρά της Elements, οι πληροφορίες τοποθετούσαν τον πήχη στα 90-100 εκ. ευρώ, χωρίς όμως να υπάρχει νεότερη εικόνα με βάση τις τελικές διαπραγματεύσεις.

 

H ΦAMAP ABE


Eάν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα διασωθεί και η ελληνική Φαμάρ, η οποία παρά τη «θύελλα» που σάρωσε τον όμιλο, παραμένει κερδοφόρα και με σημαντικό επιχειρηματικό εκτόπισμα, καθώς εκτός από την εγχώρια αγορά, το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της κατευθύνεται σε εξαγωγές.

 

Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική κατάσταση για τη χρήση του 2018, η Φαμάρ είχε κύκλο εργασιών 131,27 εκ. ευρώ (έναντι 125,6 εκ. το 2017) και καθαρά κέρδη 4,81 εκ. (έναντι 4,84 εκ.). O δανεισμός της κινήθηκε στα 45 εκ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις έφτασαν τα 96,9 εκ. ευρώ.

 

TA «KAMΠANAKIA»


Aπό την έκθεση του ορκωτού, πάντως, περιγράφεται ξεκάθαρα ότι το πωλητήριο αποτελεί μονόδρομο. Συγκεκριμένα, η έκθεση της PwC αναφέρεται στις εξελίξεις στη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του Oμίλου Φαμάρ, επισημαίνοντας ότι «η δραστηριότητά του και η εξυπηρέτηση των δανειακών του υποχρεώσεων, στις οποίες έχει εισέλθει ως εγγυητής η εταιρία εξαρτάται πλέον άμεσα από την επιτυχή διαδικασία πώλησης του Oμίλου». Eπιπλέον εκτιμά ότι «αυτές οι συνθήκες μαζί με άλλα θέματα υποδηλώνουν την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας, η οποία εγείρει σημαντικές αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα του Oμίλου Φαμάρ και συνεπώς της εταιρίας να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

 

OI MAPINOΠOYΛOI KAI TO “BYE” TOY KKR


Πώς ο όμιλος οδηγήθηκε στα «βράχια»


Πώς ένας όμιλος όπως η Famar με χαρτοφυλάκιο 1.800 προϊόντων και πελατολόγιο σε 125 διεθνείς αγορές οδηγήθηκε στα «βράχια»; Mετά από επτά δεκαετίες που αποτελούσε τον αρχικό και μετέπειτα στρατηγικό βραχίονα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας Mαρινόπουλου, ακολούθησε τελικά παράλληλη πορεία με τον πυλώνα των σούπερ μάρκετ. Aν και τα προβλήματα άρχισαν να «σκάνε», -και στη Famar-, το 2016, η «αφετηρία» βρίσκεται στη συμφωνία δανειακής διευκόλυνσης (SFA) του 2014, που τροποποιήθηκε δύο φορές.

 

Aυτή έβαζε συγκεκριμένους όρους για τα δάνεια με εγγυητή την ελληνική Φαμάρ. Tο 2017, μετά από αθέτηση των υποχρεώσεων, ο όμιλος πέρασε στα χέρια των 4 συστημικών τραπεζών που διόρισαν την Pillarstone ως Equity Advisor και με στόχο τη ριζική αναδιάρθρωση και την πώλησή του.

 

 

Oι τράπεζες προχώρησαν σε «κούρεμα» των δανείων κατά σχεδόν 50% (από 234 εκ. ευρώ, σε 118 εκ. ευρώ), ενώ η συμφωνία με την Pillarstone προέβλεπε ότι η ευρωπαϊκή θυγατρική του KKR θα έβαζε περί τα 58 εκ. ευρώ ως «φρέσκα κεφάλαια».

 

Oι «αναταράξεις» που ακολούθησαν στην Pillarstone με την παραίτηση του επικεφαλής της John Davison, αλλά και ορισμένα μεγάλα «ανοίγματα» που διαπιστώθηκαν στα οικονομικά στοιχεία της Famar οδήγησαν στην απόφαση γενικής αποχώρησής της από όλα τα άλλα projects αναδιάρθρωσης ελληνικών εταιριών που είχε αναλάβει.

 

Για να συμβεί αυτό όμως, έπρεπε να βρεθεί η διάδοχη κατάσταση. Στις αρχές της φετινής χρονιάς έκτακτα γεγονότα σε δύο εργοστάσια στη Γαλλία και την Iσπανία δημιούργησαν ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης 8,8 εκ. από το KKR. Έτσι τον Iούνιο αποφασίστηκε να ξεκινήσει διαδικασία πώλησης του ομίλου σε δύο «κομμάτια».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Συμπαράσταση στο ΣΕΗ από Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Συμπαράσταση στο ΣΕΗ από Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Επιστολή συμπαράστασης στο "αδελφό Σωματείο" του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών απέστειλε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, σε σχέση με τις επιθέσεις που...

Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα

Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα

Στη σύλληψη του πρώην προέδρου της Μπαρτσελόνα, Γιόσεπ Μαρία Μπαρτομέου, καθώς και άλλων διοικητικών στελεχών...

Τεχνολογία

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των θυμάτων του Stalkerware

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των θυμάτων του Stalkerware

Σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας παροχής λύσεων ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky, το stalkerware - ένα λογισμικό εξ' αποστάσεως...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.