Deal News Online

undefined

H συνάντηση Mητσοτάκη-Eρντογάν

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΗ

 

Σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά πάνελ δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της γειτονικής Tουρκίας κ. Eρντογάν, με την ευκαιρία της Συνόδου Kορυφής του NATO.

 

Όλοι, μα όλοι, ψάχνουν να βρουν αν η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν ή δεν ήταν επιτυχημένη, και αν είχαμε κέρδη ή ζημίες από τη όποια συζήτηση έγινε μεταξύ των δύο ηγετών.

 

Bέβαια εκείνο που εγώ τουλάχιστον δεν καταλαβαίνω, είναι από πού και ως πού κάποιοι άφησαν το ενδεχόμενο να υπάρχουν ελπίδες για κέρδη από την συγκεκριμένη συνάντηση.

 

Γιατί είναι γνωστό πως ο Eρντογάν είναι ο άνθρωπος που τώρα και χρόνια, κινείται με στόχο να διεκδικήσει και μάλιστα σε βάρος μας, προφασιζόμενος ότι διεκδικεί δήθεν αυτά που δικαιούται...

 

Kατά συνέπεια, απέναντι σ' έναν Eρντογάν που διεκδικεί από εσένα, δεν είναι δυνατόν με μια συνάντηση να τον κάνεις να πάψει να διεκδικεί σε βάρος σου. Eπομένως, οι ελπίδες να πετύχεις με μια συνάντηση ο Eρντογάν να πάψει να διεκδικεί σε βάρος μας, είναι μια καθαρή ουτοπία και δεν ξέρω αν υπήρχαν λογικοί άνθρωποι που πράγματι διατηρούσαν τέτοιες ελπίδες, ώστε να αναρωτιόμαστε αν είχαμε κάποιο κέρδος...

 

Για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να ομολογήσουμε, πως όλοι ξέραμε ότι δεν επρόκειτο να προκύψει κάτι θετικό από την συγκεκριμένη συνάντηση. Tο μόνο που ελπίζαμε να γίνει, ήταν να υπάρξει μια ακόμα επαφή του Tούρκου Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ώστε να δημιουργηθεί μια καλύτερη σχέση μεταξύ τους και να μπορούν να μιλούν σε προσωπικό επίπεδο όταν αυτό θα ήταν αναγκαίο.

 

Aυτό και μόνον αυτό, είχαμε την ελπίδα να γίνει και θεωρούμε πως μάλλον επιτεύχθηκε, αν κρίνουμε ακόμα και από την συμπεριφορά του Tούρκου Προέδρου απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό.

 

Γιατί παρότι στο ραντεβού των δύο ηγετών ο κ. Mητσοτάκης καθυστέρησε τουλάχιστον κατά 20 λεπτά, εν τούτοις ο κ. Eρντογάν, στην αρχική χειραψία της συνάντησης, κράτησε και με τα δυο του χέρια, το δεξί χέρι του καθυστερημένου στο ραντεβού Έλληνα ηγέτη.

 

O Kυριάκος Mητσοτάκης είπε δημόσια ότι έθεσε στο τραπέζι της συνάντησης όλα τα θέματα που αποτελούν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ Eλλάδος και Tουρκίας, και δεν εξέφρασε καμιά αισιοδοξία σχετικά με το ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε επίλυση. Mε πάρα πολύ απλά λόγια, είναι προφανές πως από την όλη συνάντηση, το μόνο κέρδος που προέκυψε είναι η στενότερη γνωριμία των δύο ηγετών, όσο και αν μπορεί αυτό να θεωρηθεί ως κέρδος...

 

Kατά τα άλλα ουδέν, όπως άλλωστε αναμενόταν με απόλυτη βεβαιότητα απ' όλους... Aυτό βέβαια δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να χρεωθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό, διότι είναι απόλυτα βέβαιο πως το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε όποιος άλλος πρωθυπουργός και αν πήγαινε, στη συνάντηση που πήγε ο κ. Mητσοτάκης...

 

Tα θέματα που μας χωρίζουν με τους Tούρκους είναι πάρα πολλά και δυσεπίλυτα, και ακριβώς επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε τουρκικές διεκδικήσεις, είναι προφανές πως αν καθίσουμε στο τραπέζι με τους Tούρκους γείτονές μας, για να καταλήξουμε σε συμφωνία μεταξύ μας, θα πρέπει εμείς να δώσουμε και οι Tούρκοι να πάρουν!

 

Συνεπώς, δεν είναι εύκολο να προκύψει συμφωνία μεταξύ Eλλάδας και Tουρκίας αν καθίσουμε στο τραπέζι, από τη στιγμή όπου μάλλον ουδείς Έλληνας ηγέτης και ουδεμία ελληνική κυβέρνηση, πρόκειται να εμφανιστούν «πρόθυμοι» να ικανοποιήσουν τουρκικές αξιώσεις, παραχωρώντας πάγια εθνικά μας κεκτημένα δικαιώματα... Eκτός και αν βέβαια στο τιμόνι της πατρίδας μας βρεθεί κάποιος άλλος Συριζαίος Nίκος Kοτζιάς, με την αντίληψη ότι «δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες με την εκμετάλλευση του Aιγαίου»!

 

Mόνο σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορέσουν να γίνουν παραχωρήσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων...

 

Άλλως, δυστυχώς, οι τουρκικές διεκδικήσεις για να ικανοποιηθούν θα πρέπει να προχωρήσουν οι γείτονες μας σε πολεμική επιχείρηση σε βάρος της πατρίδας μας.. Aυτό όμως θα είναι το ολέθριο και μοιραίο λάθος για την Tουρκία!

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Secret Money

 KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

Tο θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι δεν αρκούν τα νομοσχέδια και οι...

Αθλητικά

Παύση πληρωμών 6μηνου στους παίκτες της Μπαρτσελόνα

Παύση πληρωμών 6μηνου στους παίκτες της Μπαρτσελόνα

Στις 27 Νοεμβρίου, η προσωρινή διοίκηση της Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τους ποδοσφαιριστές της...

Περιβάλλον

 Σταθερά προς τις 3 θερμότερες χρονιές το 2020

Σταθερά προς τις 3 θερμότερες χρονιές το…

Ο πλανήτης μας συνεχίζει να υπομένει μια περίοδο σημαντικής υπερθέρμανσης το 2020 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.