Deal News Online

undefined

Αποστολή ρομπότ με ενσυναίσθηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ένα «έξυπνο» ρομπότ, εξοπλισμένο με αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα στη φωνή, εκτοξεύτηκε με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) από τη Φλόριντα την Πέμπτη, προκειμένου να αποτελέσει τον νεότερο βοηθό τεχνητής νοημοσύνης για τους αστροναύτες σε τροχιά.

 

Όπως αναφέρει το Reuters, το Crew Interactive Mobile Companion 2, ή CIMON 2, είναι ένα σφαιρικό ρομπότ με μικρόφωνα, κάμερες και λογισμικό που του επιτρέπουν να αντιλαμβάνεται/ αναγνωρίζει συναισθήματα. Το ρομπότ ήταν μέρος ενός φορτίου 2.585 κιλών με προμήθειες και πειράματα σε πύραυλο Falcon 9 της SpaceX, η εκτόξευση του οποίου είχε καθυστερήσει εξαιτίας ισχυρών ανέμων.

 

«Ο σκοπός είναι η δημιουργία ενός πραγματικού συντρόφου. Η σχέση μεταξύ ενός αστροναύτη και του CIMON είναι πραγματικά σημαντική» δήλωσε ο Ματίας Μπίνιοκ, επικεφαλής σχεδιαστής του CIMON 2. «Προσπαθεί να κατανοήσει αν ο αστροναύτης είναι λυπημένος, θυμωμένος, χαρούμενος κ.ο.κ».

 

Με βάση αλγορίθμους που αναπτύχθηκαν από την IBM και δεδομένα από το CIMON 1, ένα σχεδόν όμοιο πρωτότυπο που είχε εκτοξευτεί το 2018, το CIMON 2 θα είναι πιο «κοινωνικό» με τα μέλη του πληρώματος. Θα δοκιμάσει τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αποδειχτούν κρίσιμης σημασίας για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στο βαθύ διάστημα, όπου η απομόνωση για μεγάλες χρονικές περιόδους και το lag στην επικοινωνία με τη Γη αναμένεται να αποτελέσουν προβλήματα για την ψυχική υγεία των αστροναυτών.

 

Αν και είναι σχεδιασμένο για να βοηθήσει τους αστροναύτες σε επιστημονικά πειράματα, το ρομπότ- το οποίο μιλά αγγλικά- «εκπαιδεύεται» για να βοηθά στην αντιμετώπιση του «groupthink»- ενός φαινομένου συμπεριφοράς όπου απομονωμένες ομάδες ανθρώπων ωθούνται σε παράλογες αποφάσεις.

 

«Το groupthink είναι πραγματικά επικίνδυνο» είπε ο Μπίνιοκ. Σε περιόδους σύγκρουσης ή διαφωνιών μεταξύ αστροναυτών, ένας από τους σκοπούς του ρομπότ θα είναι να λειτουργεί ως «αντικειμενικός παρατηρητής στον οποίο θα μπορείς να μιλάς αν είσαι μόνος σου, ή θα μπορούσε να βοηθήσει στο να αρχίσει η ομάδα να συνεργάζεται ξανά», πρόσθεσε.

 

Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με τους μηχανικούς που το έφτιαξαν, η ιδέα για το ρομπότ προέκυψε από ένα κόμικ επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1940, όπου ένα ρομπότ σχήματος εγκεφάλου, ο Professor Simon, συμβούλευε έναν αστροναύτη, τον Captain Future.


protoselida

Media

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο Αγάθωνας

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών…

Πέθανε, σήμερα το πρωί, σε ηλικία 65 ετών, ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης. Σύμφωνα με...

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και Ισπανίας Iker Casillas αποχώρησε από την ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία...

Αυτοκίνητο

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Πολύ καλά τα νέα για τα αυτοκίνητα της Mazda μετά την εφαρμογή του νέου φορολογικού...

Τεχνολογία

Visa: Ζήτημα επιβίωσης τα νέα μέσα πληρωμών

Visa: Ζήτημα επιβίωσης τα νέα μέσα πληρωμών

Καθώς οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παγκοσμίως συνεχίζουν να υφίστανται τον οικονομικό αντίκτυπο του...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.