Deal News Online

undefined

Μητσοτάκης:Η Ευρώπη κρύβει το κεφάλι της στην άμμο για το μεταναστευτικό

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στην εφημερίδα Corriere Della Sera

 

Την ανάγκη επιτάχυνσης στο ζήτημα του μεταναστευτικού επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere Della Sera.

 

«Υπάρχει ανάγκη μεταρρύθμισης της συμφωνίας του Δουβλίνου και να βρεθεί ένα πλαίσιο επιμερισμού του βάρους της διαχείρισης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου. Έχουμε κοινούς κανόνες δεν υπάρχει λόγος η διαχείριση να γίνεται μόνο στην Ελλάδα ή την Ιταλία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της με ισχυρότερη δύναμη Frontex.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και δημιουργούμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Με την κατάσταση να έχει γίνει πολύ δύσκολη πήραμε μια πολιτική απόφαση να μετακινήσουμε 20.000 ανθρώπους από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Αλλά η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να κρύβει το κεφάλι της στην άμμο και να προσποιείται ότι είναι ελληνικό, ιταλικό ή ισπανικό πρόβλημα. Είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα». Ερωτηθείς για το εάν η Ευρώπη έχει δώσει μεγάλη προσοχή στην Ιταλία και όχι στην Ελλάδα όσον αφορά το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός απαντά: «Ξεκάθαρα ναι».

 

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι έχει παραδώσει τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην δεξιά πλευρά της παράταξής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Το άτομο που διαχειρίζεται τα θέματα αυτά (ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης) προέρχεται από τους σοσιαλιστές. Εγώ είμαι κεντρώος καιστεύω ότι όσοι έχουν το δικαίωμα να ζουν στην Ελλάδα και όσοι θέλουν να κάνουν την Ελλάδα πατρίδα τους είναι ευπρόσδεκτοι ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους ή τη χώρα καταγωγής τους».

 

«Στις παρελάσεις είμαι περήφανος να βλέπω ένα μαύρο κορίτσι να σηκώνει την Ελληνική σημαία, ένα σύμβολο που δίνεται στον καλύτερο μαθητή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλους. Εμείς είμαστε αυτοί που βάζουν κανόνες για το ποιος μπορεί να φτάσει εδώ. Δεν πιστεύω ότι είμαι δεξιός ή ξενοφοβικός όσον αφορά αυτό. Είμαι πολύ ειλικρινής και ξεκάθαρος για τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το γαλλικό βέτο σε Σκόπια και Αλβανία


Ερωτηθείς για το γαλλικό βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σκοπίων και Αλβανίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «λάθος». «Θα υπάρξει πίεση στη Γαλλία να επανεξετάσει τη στάση της. Η κυβέρνηση στο Παρίσι προτείνει ένα σχέδιο για αναμόρφωση των ενταξιακών διαδικασιών και υπάρχουν μερικά σημαντικά στοιχεία στην πρόταση Μακρόν. Αλλά αν δει κανείς την πλήρη εικόνα, το πάγωμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντας για τα Βαλκάνια».

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, να στηρίξουμε την αγοραστική δύναμη


Αναφορικά με την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της την κρίση και θα πετύχει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Θέλουμε να μειώσουμε φόρους, να στηρίξουμε την αγοραστική δύναμη των πολιτών και να κάνουμε την χώρα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις.

 

Θέλουμε να πετύχουμε σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, πράγμα που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση». Ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2020 προσθέτοντας ότι «θα το σεβαστούμε φέτος και του χρόνου παρά τις μειώσεις των φορολογικών βαρών στις οποίες έχουμε ήδη προχωρήσει».

 

«Διευρύνουμε τη φορολογική βάση και προωθούμε τις ηλεκτρονικές πληρωμές» προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης και σημειώνει ότι αυτό που λέει στους συνομιλητές του είναι ότι «θα επαναφέρω την αξιοπιστία, θα δείξω ότι είμαι σοβαρός όταν μιλάω για μεταρρυθμίσεις και του χρόνου θα συζητήσουμε τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2021 και το 2022».

 

Οσον αφορά το εάν πιστεύει ότι υπάρχει χώρος για συναίνεση στην Ευρώπη για τον στόχο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι «ο στόχος του 3,5% δεν βγάζει νόημα σήμερα. Αλλά τώρα έχουμε χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη ανάπτυξη από όταν τέθηκαν αυτοί οι στόχοι. Και υπάρχει και ένας επιπλέον πολιτικός λόγος: δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση, υπάρχει αρκετή για τη δική μου. Δεν θα ρισκάρουμε επιστροφή στη δημοσιονομική απειθαρχία».

 

Μητσοτάκης: Εκλέχτηκα ως αντι-λαϊκιστής, ηθελα να κερδίσω τους λαϊκιστές.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζεται κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται από κανέναν το ερώτημα εξόδου από το ευρώ. «Αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με τις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, αυτό που έχει σημασία είναι ότι κυβερνάει ένα κόμμα με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή και αποφασισμένο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Μια αντι-λαϊκίστικη κυβέρνηση» προσθέτει με νόημα.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι «εκλέχτηκα ως αντι-λαϊκιστής. Ήθελα να κερδίσω τους λαϊκιστές. Όταν το 2015 και το 2016 ορισμένοι έλεγαν ότι ο Τσίπρας θα μείνει για πάντα στην ηγεσία της Ελλάδας εγώ είχα πει: Θα δείτε, οι λαϊκιστές είναι ανίκανοι, δεν έχουν λύσεις και κάποια στιγμή οι Έλληνες θα το καταλάβουν. Η Ελλάδα έχει υποφέρει αλλά τώρα βγαίνει από την κρίση και έχει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση».

 


protoselida

Τεχνολογία

Σιγκαπούρη: Πρώτη θανατική καταδίκη μέσω Zoom

Σιγκαπούρη: Πρώτη θανατική καταδίκη μέσω Zoom

Στις 20 Μαΐου 2020, εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσε ότι ένας Μαλαισιανός υπήκοος...

Περιβάλλον

WWF: Ιδιαίτερη η φετινή αντιπυρική περίοδος

WWF: Ιδιαίτερη η φετινή αντιπυρική περίοδος

Το "καμπανάκι του κινδύνου" για την ιδιαίτερη φετινή αντιπυρική περίοδος κρούει σε σημερινή ανακοίνωσή της...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.