Deal News Online

undefined

Κουμουτσάκος σε Spiegel: Αν συνεχιστούν οι μεταναστευτικές ροές, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη

"Αν εξακολουθήσουν να φτάνουν τόσοι πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά μας, τα οποία είναι ήδη υπερ-κορεσμένα, τότε η κατάσταση θα καταστεί ανεξέλεγκτη", ανέφερε ο αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel".

 

Αλλά ο χειμώνας πλησιάζει και τα μεταναστευτικά ρεύματα αναμένεται να μειωθούν σημαντικά, δίνοντας μας χρόνο για βελτίωση των συνθηκών", εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος. Από την Ελλάδα δεν θα έρχονται πλέον σκληρές εικόνες, επισήμανε.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τόνισε πως οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου στα εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να ελέγχονται εκ των προτέρων και με ταχύτητα από μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Άσυλο που θα αναλάβει το έργο αυτό από τις εθνικές Αρχές.

 

Στόχος είναι, εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, να ξεπεραστεί το αδιέξοδο τριών ετών διαπραγματεύσεων για ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. "Το σύστημα ασύλου της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ της αυξημένης ευθύνης των κρατών-μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα και της αλληλεγγύης και της κατανομής των βαρών από τα άλλα κράτη-μέλη. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Άσυλο μπορεί να παράσχει πολύτιμη βοήθεια, αλλά οι εθνικές Αρχές δεν θα πρέπει να αντικατασταθούν", πρόσθεσε.

 

Στα μέρη της Συρίας, από τα οποία έρχονται αυτήν την εποχή νέοι πρόσφυγες, έχουν έντονη παρουσία φονταμενταλιστές και τζιχαντιστές, περιέγραψε ο κ. Κουμουτσάκος. "Οι ελληνικές Αρχές έχουν πλήρη επίγνωση αυτής της πρόκλησης. Σε συνεργασία με τους δυτικούς εταίρους μας θα αποτρέψουμε να υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις", τόνισε. Επίσης, πρόσθεσε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και μια αυστηρή πολιτική της ΕΕ κατά των διακινητών στην Τουρκία και αλλού.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για την κράτηση αιτούντων άσυλο, εξήγησε ότι η κράτηση δεν θα υπερβαίνει την ανώτατη διάρκεια που επιτρέπεται από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία.

 

Τέλος, σε ερώτηση για το ότι η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα, ότι εξανάγκασε παράνομα σε επιστροφή δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο, και ότι ο "Spiegel" έχει εξετάσει έγγραφα που φαίνεται να το αποδεικνύουν αυτό, ο κ. Κουμουτσάκος αποκρίθηκε, ότι διάβασε την έκθεση και πως "η Ελλάδα σέβεται απεριόριστα τις διεθνείς της υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο. Αυτοί ακριβώς που μας κατηγορούν δεν έχουν τον ίδιο επιτυχημένο απολογισμό".


protoselida

Media

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο Αγάθωνας

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών…

Πέθανε, σήμερα το πρωί, σε ηλικία 65 ετών, ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης. Σύμφωνα με...

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και Ισπανίας Iker Casillas αποχώρησε από την ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία...

Αυτοκίνητο

 Αφιέρωμα «100 χρόνια Mazda»

Αφιέρωμα «100 χρόνια Mazda»

Φέτος είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για τη MAZDA αφού συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.

Τεχνολογία

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)σχεδιάζουν να δαπανήσουν τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συλλογή δειγμάτων από τον Άρη και την...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.