Deal News Online

undefined

Οι εκκρεμότητες για την 4η αξιολόγηση

Τα προαπαιτούμενα και οι προβλέψεις της Κομισιόν

 

Ορόσημο για τη διαπραγμάτευση σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα οι Φθινοπωρινές Προβλέψεις που θα ανακοινώσει η Κομισιόν. Ωστόσο η κυβέρνηση γνωρίζει ότι έχει αγώνα δρόμου μπροστά της προκειμένου να ολοκληρώσει και τις τελευταίες διαδικασίες για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

 

Απομένουν πλέον μόλις 15 ημέρες ώσπου να δημοσιευθεί η σχετική έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών.

 

Η 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας έχει αυξημένη βαρύτητα, αφενός επειδή συνδέεται με την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και αφετέρου επειδή θα περιλαμβάνει την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), η οποία θα θέσει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μία από τις βασικές παραμέτρους του DSA είναι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη.

 

Οι εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης


Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να διευθετήσει πριν από τις 20 Νοεμβρίου, που θα δοθεί στη δημοσιότητα η 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, μια σειρά από εκκρεμότητες, πολλές από τις οποίες αποτελούν… κληρονομιά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως:

 

- Η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Κομβικής σημασίας τόσο για την αξιολόγηση όσο και για τις αγορές είναι η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του σχεδίου «Ηρακλής». Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέσα στον μήνα.

 

- Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στο Ελληνικό και στην αγορά ενέργειας (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ), όπου θα εξεταστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ.

 

- Η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες έχουν «κολλήσει» περί τα 2,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση απέστειλε πριν από λίγες ημέρες στους θεσμούς σχέδιο για έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει τη σταδιακή εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου εντός διετίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα δημιουργηθούν νέες υποχρεώσεις.

 

- Η εφαρμογή του νέου πλαισίου για την προστασία της Α΄ κατοικίας, η ομαλή διενέργεια και η σταδιακή αύξηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η αποτελεσματικότερη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού και η διαμόρφωση νέου ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου για τα φυσικά πρόσωπα.

 

Εντός του τρέχοντος μηνός θα ψηφιστεί επίσης το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να δοθεί αύριο σε δημόσια διαβούλευση. Σε αυτό θα ενσωματώνεται το πακέτο φοροελαφρύνσεων και άλλων θετικών μέτρων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2020, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ογκώδους σχεδίου νόμου θα καταλαμβάνουν φιλοαναπτυξιακές διατάξεις για την απλούστευση και την κωδικοποίηση διαφόρων φορολογικών διαδικασιών.

 

Εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης διευθετούνται, εξάλλου, με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο χθεσινοβραδινό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Στο εν λόγω νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, υπάρχουν διατάξεις για:

 

- Τη βελτίωση του νέου πλαισίου προστασίας της Α΄ κατοικίας, το οποίο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου έχοντας μέχρι στιγμής να επιδείξει πενιχρά αποτελέσματα (μόλις 10 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια έχουν βοηθηθεί έως σήμερα).

 

- Την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που αποτελούσαν μεταβατικό μέτρο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

 

- Τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων του Ελληνικού. Πρόκειται για διατάξεις που είχαν συμπεριληφθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.


protoselida

Τεχνολογία

Σιγκαπούρη: Πρώτη θανατική καταδίκη μέσω Zoom

Σιγκαπούρη: Πρώτη θανατική καταδίκη μέσω Zoom

Στις 20 Μαΐου 2020, εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσε ότι ένας Μαλαισιανός υπήκοος...

Περιβάλλον

WWF: Ιδιαίτερη η φετινή αντιπυρική περίοδος

WWF: Ιδιαίτερη η φετινή αντιπυρική περίοδος

Το "καμπανάκι του κινδύνου" για την ιδιαίτερη φετινή αντιπυρική περίοδος κρούει σε σημερινή ανακοίνωσή της...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.