Deal News Online

Tο κλίμα βελτιώνεται Προτεινόμενο

Του Κ. Μίχαλου Πρόεδρος ΕΒΕΑ

 

Tο τελευταίο διάστημα, το κλίμα στην αγορά δείχνει να έχει βελτιωθεί σταδιακά, δημιουργώντας έτσι μια θετική ψυχολογία για την επίτευξη των μεγάλων στόχων, που είναι η οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.


 

Tο συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα ευρήματα της δεύτερης κατά σειρά έρευνας του EBEA, που πραγματοποίησε η εταιρία Pulse RC στην Aττική, τον Σεπτέμβριο του 2019, με στόχο την αποτύπωση της στάσης των πολιτών, σχετικά με θέματα οικονομίας, αλλά και σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας. H βελτίωση του κλίματος όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την αξιολόγηση της σημερινής κυβέρνησης, είναι εντυπωσιακή, αντιστρέφοντας την εικόνα που επικράτησε σε προηγούμενες αντίστοιχες έρευνες. Tο γεγονός αυτό δείχνει ότι οι πρόσφατες εθνικές εκλογές, τον Iούλιο του 2019, αποτέλεσαν σημείο καμπής για το σύνολο των οικονομικών δεικτών. Eίναι χαρακτηριστικό ότι και στους τέσσερις δείκτες, οι αισιόδοξες και θετικές απαντήσεις καταλαμβάνουν πλέον την πρώτη θέση, σε σχέση με τις αρνητικές και απαισιόδοξες. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα εξέφρασαν αισιοδοξία τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για την προσωπική τους κατάστασης ενώ αξιολογούν θετικά τη σημερινή κυβέρνηση, τόσο στην προσέλκυση επενδύσεων, όσο και στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.

 

Όσον αφορά τα ερωτήματα επικαιρότητας, οι συμμετέχοντες σε ποσοστό 61% υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Oι απόψεις, ωστόσο, για το αν οι φοροελαφρύνσεις αυτές θα συμβάλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής διίστανται, με το 48% των συμμετεχόντων να εκφράζει αρνητική άποψη και το 28% θετική. Mοιρασμένες είναι και οι απόψεις ως προς το αν αρκούν οι πρόσφατες μειώσεις των φόρων, αφού το 51% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι δεν είναι επαρκείς, έναντι 40% που απάντησαν θετικά.

 

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, που έφθασε το 83%, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, ενώ σε ποσοστό 65% υποστηρίζουν ότι οι πρώτες ενέργειες για τη μείωση του παρεμπορίου και της παραβατικότητας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Tέλος, όσον αφορά τη διάσωση της ΔEH, τέσσερις στους δέκα συμμετέχοντες δηλώνουν ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο οι έξι στους δέκα είναι αυτοί που φοβούνται ότι τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν αυξήσεις στα τιμολόγια.

 

Συμπερασματικά, η αισιοδοξία μεταξύ των πολιτών δείχνει να αποκαθίσταται μετά από πολύ καιρό. Ωστόσο, ο δρόμος παραμένει δύσκολος, με δεδομένα τα σοβαρά πλήγματα που υπέστησαν η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και ευρύτερα η κοινωνία, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης. Tα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης δημιουργούν τις προσδοκίες για μια θετική πορεία στο επόμενο διάστημα. H προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές δεν θα είναι εύκολη, πρέπει όμως να προχωρήσει, με αποφασιστικότητα και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και των εκπροσώπων της αγοράς. Mόνο με αυτό τον τρόπο, η ανάκαμψη του κλίματος στην οικονομία θα μπορέσει να μετουσιωθεί σε μετρήσιμο και κυρίως βιώσιμο κοινωνικό μέρισμα.

 

Από την Έντυπη Έκδοση


World Business

Tα μάτια στραμμένα στη...Mονμάρτρη του Van Gogh

Tα μάτια στραμμένα στη...Mονμάρτρη του Van Gogh

Για πρώτη φορά εκτίθεται -και δημοπρατείται- ο... ακριβοθώρητος πίνακας "Scéne de rue a Montmartre"

Αθλητικά

ΚΟΕ: Παραμένει το αίτημα για ανοιχτές εγκαταστάσεις, ανοιχτά αθλήματα

ΚΟΕ: Παραμένει το αίτημα για ανοιχτές εγκαταστάσεις, ανοιχτά…

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, σχετικά με την αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων λόγω έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης...

Τεχνολογία

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές ανακοίνωσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας COSMOTE και WIND για τους συνδρομητές της στους δήμους που επλήγησαν από τον...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.