Deal News Online

Ψήφος αποδήμων: Πιο κοντά στη διακομματική στήριξη

Μετά την αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ

 


Πιο κοντά στον στόχο της διακομματικής στήριξης της ψήφου των αποδήμων φθάνει η κυβέρνηση μετά την άρον – άρον αναδίπλωση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο στο οποίο αυτοτοποθετήθηκε λόγω μικροπολιτικών επιδιώξεων και αντισυνταγματικών αγκυλώσεων.

 

Η Πολιτική Γραμματεία της Κουμουνδούρου αποφάσισε να μετέχει ουσιαστικά στις σχετικές διαβουλεύσεις και όπως ανακοίνωσε να επιδιώξει «τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία».

 

«Καλοδεχούμενη η πιρουέτα. Θα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την πατρίδα μας αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί κι από τους 300 της Βουλής. Μένουμε σε αυτό. Τα υπόλοιπα τα ξέρουν οι πολίτες και τα κρίνουν», ήταν το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου.

 

Αιτία για την σχεδόν αναγκαστική κυβίστηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως έπαιξε το κλίμα συναίνεσης που δημιουργείται μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

 

Το νέο κείμενο τεσσάρων σημείων που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος διατηρεί την βασική επιθυμία της πλειοψηφίας για ενσωμάτωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με το συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας και παράλληλα ικανοποιεί όλα τα βασικά αιτήματα του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, του ΜεΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης.

 

Συγκεκριμένα:

 

- προβλέπει πως οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα

 

- θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς που αποτρέπουν ενδεχόμενη ακραία αύξηση των εκλογέων όπως η ένταξη στους εκλογικούς καταλόγους μόνο όσων έχουν έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

 

- προβλέπει ότι η επιστολική ψήφος θα χρησιμοποιείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις που οι εκλογείς βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση απο πρεσβείες και προξενεία ή άλλους χώρους που θα συμφωνηθούν

 

- αυξάνει τον αριθμό των βουλευτών επικρατείας απο 12 σε 15 ώστε να δοθεί και η δυνατότητα του “εκλέγεσθαι” στους Έλληνες του εξωτερικού.

 

Παράλληλα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την παρουσίαση του συνθετικού κειμένου ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης πρότεινε στα μέλη της επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση που λειτουργεί στην Βουλή να παρατείνουν τις εργασίες τους ώστε να συμπεριλάβουν στις τελικές τους προτάσεις και τις πιθανές αλλαγές στο άρθρο που αφορά την ψήφο των απόδημων. Να σημειωθεί ότι ορισμένες προτάσεις που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η προϋπόθεση ύπαρξης ΑΦΜ για τους εκλογείς του εξωτερικού που ζητά το ΚΚΕ απαιτούν συνταγματική τροποποίηση.

 

Οι συντονισμένες κινήσεις της πλειοψηφίας και το πνεύμα συναίνεσης των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε θεσμικό περιθώριο.

 

Η Κουμουνδούρου αντιλήφθηκε ότι κινδύνευε να εκτεθεί στα μάτια των Ελλήνων του εξωτερικού και να χρεωθεί «μουτζούρη» σε κάθε σενάριο.

 

Υπό αυτά τα δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μάλλον αναγκαστική πιρουέτα προκειμένου να ενταχθεί και πάλι στις συζητήσεις.

 

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει την πρόταση του διπλού αποτελέσματος, δηλαδή να μην αθροίζεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και αυτή του εσωτερικού, και να υιοθετεί τις προτάσεις του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ24 για ύπαρξη περιορισμών και προϋποθέσεων που θα εμποδίσουν την ακραία αύξηση των εκλογέων και την ενδεχόμενη αλλοίωση των εκλογικών καταλόγων.

 

«Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις: η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΓ για να προσθέσει «Η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25)».

 

«Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική.

 

Ευελπιστούμε τέλος, ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος” τονίζει η ίδια ανακοίνωση.


World Business

Orsted: «Στροφή» στην αγορά χερσαίων αιολικών πάρκων

Orsted: «Στροφή» στην αγορά χερσαίων αιολικών πάρκων

Η κορυφαία στον κόσμο κατασκευάστρια εταιρεία υπεράκτιων αιολικών πάρκων Orsted ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε...

Αθλητικά

Τόκιο 2020: Αναβολή του test event BMX ποδηλασίας

Τόκιο 2020: Αναβολή του test event BMX ποδηλασίας

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ανακοίνωσαν σήμερα την αναβολή της δοκιμαστικής διοργάνωσης (test...

Περιβάλλον

Θεσσαλονίκη: Drones κατά φυλλοφάγου εντόμου σε φτελιές

Θεσσαλονίκη: Drones κατά φυλλοφάγου εντόμου σε φτελιές

Κανονικό... πόλεμο με επιστράτευση drones αποφάσισε να κηρύξει ο δήμος Θεσσαλονίκης απέναντι στο φυλλοφάγο έντομο που έχει προσβάλει δέντρα φτελιάς...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.