Deal News Online

undefined

Πέτσας: Πως θα ανοίξει ο δρόμος για τις επενδύσεις στα ΜΜΕ

Το πλέγμα των παρεμβάσεων που η κυβέρνηση θεωρεί ότι «θα διευκολύνει τις επενδύσεις στον κλάδο των ΜΜΕ, θα αυξήσει την απασχόληση και έχουν περιληφθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο», παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

 

Αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν το δικό του χαρτοφυλάκιο και αφορούν τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, ο κ. Πέτσας είπε ότι «διαπνέονται από τη φιλοσοφία δημιουργίας ευνοϊκού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στον ευρύτερο χώρο των ΜΜΕ και εξορθολογισμού και επικαιροποίησης αναχρονιστικών και παρωχημένων διατάξεων».

 

«Ο κλάδος των ΜΜΕ χτυπήθηκε δυσανάλογα από την κρίση, τόσο ως προς τον τζίρο όσο κυρίως ως προς την απασχόληση», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι αίρονται αντικίνητρα για τις επενδύσεις στον χώρο των ΜΜΕ, και πιο συγκεκριμένα για τους παρόχους ιδιωτικής τηλεόρασης, τους παρόχους ψηφιακής τηλεόρασης ελεύθερης λήψης, τους παρόχους συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τις επιχειρήσεις εκτύπωσης και διανομής Τύπου.

 

Είπε, ειδικότερα, ότι με άρθρο του νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα σε Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), που εδρεύουν σε κράτη μέλη της ΕΕ ή και του ΕΟΧ, εισηγμένοι ή μη εισηγμένοι σε ρυθμιζόμενες αγορές, σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), που εδρεύουν επίσης σε κράτη μέλη της ΕΕ ή του ΕΟΧ, και σε εισηγμένους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕ) να συμμετέχουν ως επενδυτές σε επιχειρήσεις ΜΜΕ χωρίς υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών τους, μέχρι φυσικού προσώπου.

 

Όπως εξάλλου επεσήμανε ο κ. Πέτσας, ήδη, υφίστανται αντίστοιχες ρυθμίσεις περί απαλλαγής από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών όσον αφορά τις εισηγμένες εταιρείες, σε ρυθμισμένες αγορές των κρατών μελών της ΕΕ ή του ΟΟΣΑ. Για παράδειγμα, για τη συμμετοχή στις διαφημιστικές εταιρείες προβλέπεται, ήδη, από 10ετίες στην ισχύουσα νομοθεσία, απαλλαγή από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης μετοχών όσον αφορά στους ΟΣΕΚΑ και των Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου.

 

«Επομένως, με την προωθούμενη διάταξη, αυτό που επιχειρούμε είναι να εξομοιώσουμε τους Συλλογικούς Επενδυτικούς Οργανισμούς με τις εισηγμένες εταιρείες που συμμετέχουν ως επενδυτές και απαλλάσσονται ήδη από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών τους», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση αυτή είναι επιβεβλημένη διότι η πολυμετοχική σύνθεσή τους, η ταχύτητα και το πλήθος των χρηματιστηριακών συναλλαγών και η διασύνδεση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, καθιστούν πρακτικά ανέφικτη την εκπλήρωση της υποχρέωσης ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου.

 

Η πραγματικότητα


«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα», είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι οι ΟΣΕΚΑ επενδύουν συλλογικά τα κεφάλαια που συγκεντρώνουν από το ευρύ επενδυτικό κοινό, με υποχρεωτική διασπορά των επενδύσεων βάσει συγκεκριμένων επενδυτικών ορίων. Τους διέπει αυστηρό πλαίσιο που τους επιβάλλει υποχρεώσεις και οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές τηρούν μητρώο μεριδιούχων και διαχειριστών. Για παράδειγμα, δεν μπορεί ένας ΟΣΕΚΑ να επενδύσει σε ποσοστό άνω του 10% σε μια συγκεκριμένη επιχείρηση.

 

Περαιτέρω, είπε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, για τους ΟΣΕΚΑ, ΟΕΕ και ΟΣΕ, που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ΜΜΕ που έχουν λάβει άδεια παροχής περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, προβλέφθηκε και απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες ως παρεπόμενη και απορρέουσα από την απαλλαγή από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου.

 

Τόνισε ότι δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης και πόθεν έσχες οι μέτοχοι, και οι μόνοι που απαλλάσσονται είναι οι μεριδιούχοι των ΟΣΕΚΑ, ΟΕΕ και ΟΣΕ που θα επενδύσουν στην ψηφιακή τηλεόραση.

 

Στη λογική της διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ, η κυβέρνηση προωθεί και διάταξη με την οποία καταργείται εξαίρεση που ίσχυε και, πλέον, θα μπορούν και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο να υπαχθούν στα καθεστώτα ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου προκειμένου να κάνουν επενδύσεις σε υποδομές και σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

 

Ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, επεσήμανε ότι είναι ένα νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί με νόμο του 1951 και, πλέον, γίνεται κάτι που «καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε», όπως είπε, καθώς αίρεται η υποχρέωση παροχής έγκρισης από τον εκάστοτε υπουργό των τροποποιήσεων του καταστατικού της Ένωσης, η οποία πλέον θα λειτουργεί ως Σωματείο κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και του ιδρυτικού της νόμου. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η Ένωση θα μπορεί μόνη της να ρυθμίζει, ως Σωματείο, τα του οίκου της, χωρίς να είναι δέσμια των προθέσεων της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, όπως είπε.

 

Ο υφυπουργός ενημέρωσε, επίσης, ότι με άλλη διάταξη συστήνονται δύο θέσεις στο γραφείο του εκάστοτε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τα θέματα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, που θα καλυφθούν με αποσπάσεις υπαλλήλων του κλάδου συμβούλων και γραμματέων Επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα έχουν αρμοδιότητα το συντονισμό του σχεδιασμού και της εφαρμογής της επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης και της συνεργασίας, για το σκοπό αυτό, με τα γραφεία δημόσιας διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

 

 

 

 

 


World Business

Japan Airlines: Υιοθετεί ουδέτερη γλώσσα ως προς τα φύλλα

Japan Airlines: Υιοθετεί ουδέτερη γλώσσα ως προς τα…

Η αεροπορική εταιρεία Japan Airlines (JAL) αφαιρεί τη φράση "κυρίες και κύριοι" και αντίθετα υιοθετεί όρους ουδετερότητας όταν αναφέρεται σε φύλα κατά τις...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Υγεία & Διατροφή

Ρινικό σπρέι μειώνει την ανάπτυξη κορωνοϊού

Ρινικό σπρέι μειώνει την ανάπτυξη κορωνοϊού

Ρινικό σπρέι που αναπτύσσεται από την αυστραλιανή εταιρεία βιοτεχνολογίας  Ena Respiratory για τη βελτίωση του...

Περιβάλλον

Σύρος:#gopafree με ειδικούς κάδους για αποτσίγαρα

Σύρος:#gopafree με ειδικούς κάδους για αποτσίγαρα

Η δράση #gopafree για την ανακύκλωση αποτσίγαρων, που υλοποιεί η ΑΜΚΕ Cigaret Cycle, επεκτείνεται και στην Σύρο,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.