Πολιτική

Βούτσης: Το 2015 δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε Προτεινόμενο

«Η αυτοκριτική δεν κάνει κακό. Αντιθέτως, είναι απαραίτητη για ένα κόμμα που μόλις έχασε τη διακυβέρνηση» είπε ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης. Ο ίδιος σημείωσε ότι «υπήρχαν εξ αρχής διαφωνίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για το αν έπρεπε να ρίξουμε την κυβέρνηση Σαμαρά».

 

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρχε σε κανένα υπουργείο καμία οργάνωση βάσης ή οργάνωση μελών του κόμματος.

 

Κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά, ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ, πρώην υπουργού Παιδείας και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο Μέγαρο Μουσικής, με τίτλο «(Εντός Παρενθέσεως;)», σχετικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από τις απαρχές του μέχρι την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το 2018, ο κ. Βούτσης σχολίασε πως το βιβλίο αυτό «μας βοηθάει εμάς, όλες και όλους που βιώσαμε μια γρήγορη ωρίμανση, να μη ζήσουμε μια πρόωρη γήρανση, γιατί βρισκόμαστε σε πόλεμο».

 

Όπως είπε, είναι πια ένα σημείο αναφοράς για να προστίθενται και άλλα πράγματα που δεν είναι ακόμη γνωστά. Για παράδειγμα, σημείωσε, «υπήρχε διαφωνία για το αν θα προχωρούσαμε σε πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά ή δε θα προχωρούσαμε, περνάει από δίπλα το βιβλίο αυτό». Παρότι δε, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε ετοιμάσει κυβερνητικό πρόγραμμα, «δεν ήμασταν έτοιμοι για διακυβέρνηση» τόνισε ο κ. Βούτσης. Όπως όμως επεσήμανε, αν δεν υπήρχε η παράλληλη νομοθετική, παρεμβατική δουλειά για «να κρατηθεί η κοινωνία όρθια», δεν θα υπήρχε το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών, «δεν θα είχαμε την ανοχή του κόσμου».

 

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι είναι αναγκαία η συζήτηση για τα στοιχεία και τις προϋποθέσεις που θα δημιουργήσουν τη συνθήκη «ενός γειωμένου αριστερού κόμματος που θα διεκδικήσει ξανά τη διακυβέρνηση».

 

«Θα βολευόντουσαν ο ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματωθεί και να γίνει ένας κανονικός δεύτερος πόλος... Εμείς έχουμε κάνει την επιλογή να μην ενσωματωθούμε» είπε.

 

«Όλη μας η πορεία για να φτάσουμε σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης είναι συνυφασμένη με τα επίδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε και τόνισε ότι δεν πάμε πάλι ως «γαλατικό χωριό»: πλέον είναι αναγκαία μια σχέση ανατροφοδότησης για να σταματήσει η διολίσθηση της Ευρώπης στην ακροδεξιά.

 

«Διαφωνώ απολύτως με τις λογικές 'ή εμείς ή αυτοί'» ανέφερε ο κ. Βούτσης, σημειώνοντας ότι από τώρα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσχωρήσει σε μια γενναία πολιτική συμμαχιών. «Έχει τεράστια σημασία η αποτίμηση που θα γίνει συντεταγμένα και τολμηρά... Δεν πρέπει να το αποφύγουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε» κατέληξε.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή