3η Γιορτή Κάστανου στα Αμπελάκια της Λάρισας

H Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ο Δήμος Τεμπών μαζί με τη Τοπική Κοινότητα Αμπελακίων και το Νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελακίων συνδιοργανώνουν στις 5 και στις 6 Νοεμβρίου, στα Αμπελάκια της Λάρισας τη 3η Γιορτή Κάστανου.

 

Η γιορτή έχει ως στόχο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο πολιτιστικού και ειδικού περιεχομένου και η ανάδειξη και προβολή ενός πολύ σημαντικού αγροτικού προϊόντος για τη χώρα μας, που παρουσιάζει υψηλή θρεπτική αξία για τους καταναλωτές. Το κάστανο, αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω την τοπική οικονομία και να ανοίξει νέους ορίζοντες σε θεσμούς όπως είναι οι γιορτές αγροτικών προϊόντων.

 

Η εκδήλωση περιλαμβάνει Έκθεση όπου θα συμμετέχουν με περίπτερα τοπικοί σύλλογοι και παραγωγοί, ενώ θα λάβουν δραστηριότητες για παιδιά, μουσική βραδιά με λαϊκή ορχήστρα και συμμετοχή χορευτικών, παρουσίαση θεάτρου σκιών καθώς και ομιλίες για την διατροφική αξία του κάστανου.

 

Παράλληλα με την κυρίως εκδήλωση, διοργανώνονται δράσεις ανάδειξης τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής όσο και του συνόλου των αγροτικών προϊόντων που στηρίζουν την τοπική οικονομία. Η ανωτέρω εκδήλωση δεν απευθύνεται μόνο στους καστανοπαραγωγούς, αλλά και σε κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

 

Το κάστανο, το οποίο σε κάποιες χώρες γίνεται και αλεύρι, θεωρείται το φάρμακο του χειμώνα, αφού περιέχει τα απαραίτητα μέταλλα και βιταμίνες, ενώ αποτελεί άριστη πηγή πρωτεΐνης. Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται από τη συνεχή άνοδο των εξαγωγών και τη σταθερά υψηλή εμπορική τιμή του κάστανου, δημιουργώντας ευοίωνες προοπτικές, για να αποτελέσει «πυλώνα» οικονομικής ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου και κυρίως των ορεινών περιοχών.

 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα το 2016 κατείχε την 2η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών καστανοπαραγωγών χωρών από πλευράς συνολικής παραγωγής και την 6η θέση παγκοσμίως.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων:

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/10:

 

1) Εσπερίδα στο κτήριο του Νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων (πρώην ΚΥΔΕΠ):

 

17:30: Προσέλευση

 

18:00-18:20: Dr. Ευάγγελος Θ. Καραμανές, Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: «Η καστανιά και το κάστανο στην λαογραφία. Στοιχεία του παραδοσιακού πολιτισμού ως πολιτιστικό συμβολικό κεφάλαιο των τοπικών κοινοτήτων».

 

18:20-18:50: Dr. Δημήτριος Αβτζής, Κύριος Ερευνητής στον τομέα της Δασικής Εντομολογίας στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, με θέμα: «Τα εντομολογικά προβλήματα της περιοχής στην καστανιά: Παρόν και Μέλλον«.

 

18:50-19:15: Συζήτηση – Τοποθετήσεις

 

Μετά την Εσπερίδα θα προσφέρονται δωρεάν ψημένα κάστανα στην πλατεία του χωριού.

 

2) Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην πλατεία της Ιστορικής Κοινότητας:

 

19:30-19:45: Χαιρετισμοί επισήμων

 

19:45-20:15: Χορευτικές εκδηλώσεις από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Μανιαρείου Σχολής Αμπελακίων, συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας

 

20:15: Μουσικό πρόγραμμα από την παραδοσιακή ορχήστρα της Φανής Μπαρμπή (Γ. Κερασιώτης-κλαρίνο, Γ. Σιάρρας-βιολί, Χρ. Καλαμπούκας-λαγούτο, Απ. Καντηλάς-κρουστά)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 20/10:

 

7:30-10:30: Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας, κατά την οποία θα ευλογηθεί ο καρπός του κάστανου, στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Αμπελακίων, για την εορτή της Παναγίας Αμπελακιώτισσας.

 

Μετά τη Θεία Λειτουργία, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού θα μοιραστούν δωρεάν κάστανα στους προσκυνητές.


protoselida

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Κώστα Βουτσά

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Κώστα Βουτσά

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη ενός εκ των πλέον αγαπημένων ηθοποιών του ελληνικού...

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Τεχνολογία

Την αθέατη πλευρά της Σελήνης σκάβει το κινεζικό Chang'e-4

Την αθέατη πλευρά της Σελήνης σκάβει το κινεζικό…

Η πρωτοποριακή αποστολή της Κίνας να εξερευνήσει την "σκοτεινή" πλευρά της Σελήνης συνεχίζει να ρίχνει...

Υγεία & Διατροφή

Τι περιλαμβάνει η ΠΝΠ με τη λήψη μέτρων για κοροναϊό

Τι περιλαμβάνει η ΠΝΠ με τη λήψη μέτρων…

Εκδόθηκε χθες Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που αφορά στα μέτρα πρόληψης όσον αφορά τον κοροναϊό.

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.